Dori, warka # 10, Imbirowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Dori, warka # 10, Imbirowe

    Piwo o ekstrakcie 12 Blg, butelkowane 10 grudnia 2006 r.
    To całkiem świetny pils o lekko bursztynowej, klarownej barwie. Słodowo-imbirowe w smaku, w tle delikatna goryczka chmielowa. Proporcja imbiru jest tu trafiona w punkt. Jest on w zapachu (od razu wie się, z jakim piwem ma się do czynienia) i w smaku, ale tu całkiem delikatnie, idealnie.

    Jeśli piwowar(ka) warzy tak dobre piwa już przy warkach nr 10-15, to marzy się spróbowanie tego, co wyjdzie spod jej ręki już niedługo.

    Dorota, żeby było jasne – mój opis Twoich piw nie ma nic wspólnego z kokieterią, czy innymi tego rodzaju pierdołami.
    Dziękuję!
  • dori
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.10
    • 320

    #2
    ...ale mi słodzisz tym bardziej, że piwo w smaku może i było dobre, ale strasznie przegazowane... Muszę je kiedyś powtórzyć, ale już z mniejszą porcją surowca do refermentacji.
    A co do próbowania to jeszcze popróbujesz Znów zaczęłam warzyć, a pod koniec lipca rozpoczyna się sezon hokejowy, więc i okazji do wymiany będziemy mieć więcej

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19274

      #3
      Istotnie nagazowanie wysokie, czuć to zarówno na języku jak i w żołądku, ale gdy już po jakimś czasie nieco go ujdzie to pije się z większą przyjemnością. Piwo dość klarowne, złote w kolorze, z jak dla mnie zbyt małą ilością dekstryn. Imbir niezbyt intensywnie obecny w zapachu i smaku, acz wyczuwalny. Smaczne, po chwili, gdy ujdzie gaz... niestety wtedy znika również duża, gruboziarnista piana.
      do następnego

      Comment

      Przetwarzanie...
      X