Anteks, warka # 50, Alt

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

Anteks, warka # 50, Alt

Piwo
    jest świetne. Neutralne smakowo i to górnej fermentacji – to pierwsza myśl, jak przyszła mi do głowy po spróbowaniu. Piana była duża, ale tylko podczas nalewania, potem zgasła. Nie to jest jednak wymiernikiem tego doskonałego piwa.
    Bursztynowe w kolorze, wybitnie słodowe i lekko słodkawe w smaku, z delikatną goryczką, bez najmniejszych posmaków ejlowych, czy jakichkolwiek obcych (z punktu widzenia lagrowca) posmaków – zrobiło na mnie wielkie wrażenie. Wszak było uwarzone na drożdżach górnej fermentacji i dotąd myślałem, że „kwiatki” musiałyby się gdzieś pojawić przy zastosowaniu takich drożdży.
    Z piw górnej fermentacji robię tylko pszeniczne i, czasami, stouty. Generalnie jadę na lagerach, ale takie górniaki, jak to Anteksa, to chciałbym umieć robić! Wspaniałe!

Related Topics

Collapse

• Orzech1988
    XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
    Orzech1988
    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
    zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
    XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
    2020-01-15, 17:07
  • Zaiksik
    Trudne początki
    Zaiksik
    Witam
    Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
    Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
    Wszystko...
    2024-08-27, 17:13
  • Daray
    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
    Daray
    Dzień dobry,

W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
    2023-03-13, 20:01
  • dadek
    Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
    dadek
    Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
    2025-01-10, 00:48
  • darekd
    Neulich, Original
    darekd
    Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

Summer Ale
    4,9% alk.
    20 IBU

Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

https://neulich.de/bier/original/

Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
    2024-12-14, 01:43
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...