Sztab, warka 14 - Srebnoweselne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

Sztab, warka 14 - Srebnoweselne

Piwo otrzymane od Ahumby na lubelskiej giełdzie.
    Zapach owocowy wyraźny charakterystyczny dla domowych piw.
    Poteżna drobno ziarnista piana, której sporo zostaję do końca.
    Jasna bardzo mętnawa barwa.
    W smaku dominuje kwaskowatość mieszająca się z potężna goryczka i chmielowymi aromatami.
    Butelka euro z okolicznościowa etykietą.
    Mi to piwo smakowało uważam je za bardzo dobre, choć muszę przyznać, że nie wiem czy odpowiada stylowi kolschów w jakim było warzone gdyż niestety żadnego jeszcze nie piłem.
  • jerzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 4707

Kolor jaśniutki, prawie cytrynowy; klarowne. (Na poniższym zdjęciu klarowne nie jest, bo dolałem drożdże z butelki zanim pomyślałem o fotce.)
    Piana solidna, utrzymuje się do końca.
    Nasycenie CO2 niewielkie.
    Zapach klasyczny górnofermentacyjny, lekko owocowy.
    W smaku lekkie, ale nie wodniste. Wyraźny smak chmielu przykrywający jego goryczkę, wyraźna lekka kwaskowatość, która bardzo lubię.
    Etykieta ze ślubnym zdjęciem Ahumby i Żony-taxi.

ps. srebrnoweselne, a nie srebno...
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2007-11-02, 22:46.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
      SZTAB Ahumby, Kristallweizen [?]
      ART
      Człowiek chodzi spokojnie, nikomu nie wadząc ulicami Koszęcina, a tu zza rogu wyskakuje znienacka Ahumba i wręcza mu dwa flakony błagalnym tonem piskając żeby pod żadnym pozorem nikomu nic nie mówić o tym Wtf? No to... em... mówie że nikomu poza internetem zupełnie nic nie powiem. ...
      2024-11-03, 22:00
    • dadek
      Czechy, Domažlice, Pivovarská 10, Městský pivovar Domažlice
      dadek
      W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
      2023-05-18, 04:23
    • dadek
      Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
      dadek
      Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
      2023-04-27, 02:48
    • darekd
      Lubrow, Silky Stout
      darekd
      Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
      Chmiele - Pałacowy, Iunga

16% ekstr.
      5,5% alk

Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
      2025-02-14, 03:52
    • dadek
      Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
      dadek
      Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
      2025-01-28, 01:04
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...