Opal Brewery, k'Artezjusz #5

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Opal Brewery, k'Artezjusz #5

Piwo warzone na wodzie artezyjskiej, stąd nazwa, ekstrakt początkowy 12blg, ekstrakt końcowy 3blg.

Piana: niezbyt obfita, ale trwa do końca, osadzając się na szkle.
    Kolor: złocisty, głęboki, lekko opalizuje.
    Zapach: bardzo słaby, jakby kwiatowo-szmaciany, czyżby zbytnie natlenienie.
    Wysycenie: średnie, w kierunku wysokiego.
    Smak: wyraźna, mocna goryczka, na granicy przechmielenia. W smaku wyczuwalny również chmiel. Stosunkowo lekkie jak na 12 blg. Lekkie jeśli chodzi o słodowość, bo jeśli idzie o chmiel to waga ciężka. Leciutka kwaskowość sprawia, że piwo świetnie orzeźwia.
    Opakowanie: etykieta czarno-biała z wizerunkiem Kartezjusza. Kapsel firmowy, ciutkę rozmazany, ale to i tak ewenement w browarach domowych. Piątka z plusem.

Kolejne bardzo dobre piwo z tego browaru, fajnie byłoby jakby można rzucić okiem na recepturę. Opal, załóż może wreszcie wątek w dziale Moje warzenie.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-04-02, 21:32. Powód: fotka
    blog.kopyra.com

Related Topics

Collapse

• kopyr
    Sławek Opaliński Opal (1979-2009)
    kopyr
    Dzisiaj nad ranem zmarł po ciężkiej chorobie mój najlepszy przyjaciel Opal. Na browar.biz zarejestrowany jako Opal79. Całe moje dorosłe życie miałem w nim oparcie. Był mi jak brat. Bardzo będzie mi go brakowało.
    Z naszego piwnego punktu widzenia trzeba napisać, że był zapalonym...
    2009-06-03, 13:55
  • Javox
    BRLO, BRLO Helles
    Javox
    Berliński browar Brło i jego Helles z alko 5%.
    IBU 25.
    Chmiele: Opal, Spalter Select, Tettnanger.

Piana - więcej na starcie potem cienka niepełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Barwa - zamglony jasny żółto pomarańczowy.
    Gaz - średni.
    Aromat...
    2019-11-19, 23:14
  • kopyr
    Opal Brewery, #1 O'Pale Ale
    kopyr
    Piana: obfita, zwarta, biała, drobnopęcherzykowa, bardzo trwała, oblepia szkło, a mimo to pozostaje do końca konsumpcji. Super.
    Kolor: złocisty, miodowy, opalizujący ze względu na drożdże, ale zmętnienie stosunkowo niewielkie, jak na fakt, że od butelkowania minęło 8 dni.
    Wysycenie: słabe,...
    2007-11-03, 19:49
  • jacer
    Opal brewery, warka nr 30, Pils
    jacer
    Otwarcie kapsla to potężny syk. Pierwsze nalanie i cały kufel piany.

piana: potężna, drobna, powoli opada,
    zapach: piękny chmielowy, bardzo mi przypomina bamberdzkie chmielowe zapachy, zdecydowany ale jednocześnie lekki i ziołowy,
    kolor: słomkowy,
    smak:...
    2009-05-08, 16:28
  • Petitpierre
    Staropramen, Extra chmelená dvanáctka
    Petitpierre
    Piwo wyszło rok temu na Boże Narodzenie-początkowo jako edycja specjalna. 12 blg, 5,2vol, 35 iBU, pięciokrotnie chmielone, 3 razy podczas warzenia i dwukrotnie na zimno, wszystko jednym chmielem Žatecký poloraný červeňák, który ma oznaczenie geograficzne, czy jest to odpowiednik żateckiego...
    2018-09-13, 08:48
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...