Browar Kopyra, Grodziskie, warka #29

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Browar Kopyra, Grodziskie, warka #29

    Piwo już degustowane w małej ilości podczas Warsztatów, teraz jest okazja spokojnie zdegustować.

    piana: potężna, trudno nalac na raz, drobna, biała, gęsta, opada do sporego dywanu,
    kolor: jasny, pilsowy,
    zapach: chmielowy,
    smak: chmiel, trochę chyba za mało czuć wędznego słodu,
    wysycenie: OK, (spróbuje w swoim drugim zrobić większe aby bardziej przypominało szampana)

    Udane piwo, ale więcej bym dał wędzonego.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Piwo już degustowane w małej ilości podczas Warsztatów, teraz jest okazja spokojnie zdegustować.

    piana: potężna, trudno nalac na raz, drobna, biała, gęsta, opada do sporego dywanu,
    (...)
    wysycenie: OK, (spróbuje w swoim drugim zrobić większe aby bardziej przypominało szampana)
    czyli jednak nie wymieszało się dobrze, bo część butelek była wyraźnie słabo nagazowana. Muszę przetestować rozrabianie glukozy w większej ilości wody.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Udane piwo, ale więcej bym dał wędzonego.
    Też tak sądzę. Ale ciekawa sprawa, w zeszłym roku robiłem wg tego samego przepisu i było o wiele bardziej wędzone. Można by się zastanawiać czy coś nie spierniczyłem, ewentualnie czy Weyermann nie podwędził słabiej słodu, ale... przetestowałem jeszcze raz zeszłorocznego Grodzisza. Co się okazuje? Zeszłoroczny był przechmielony, ale ten chmiel komponował się z wędzonką i ją uwydatniał. Lubelski aromat. Zresztą mieliśmy taką sytuację na warsztatach, gdzie polewałem warkę 21. Maximus Humulus (115 g Lubelskiego) i w pewnym momencie ona też smakowała mi na wędzono. Nie była to wędzoność kiełbasy czy oscypka, bardziej zielonej herbaty, ale jednak była. Twierdzę więc, że większe nachmielenie potęguje aromat wędzony. W przyszłości jednak chyba zrobię Grodzisza z wędzonego i pszenicznego po 50%.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      W przyszłości jednak chyba zrobię Grodzisza z wędzonego i pszenicznego po 50%.
      mam nadzieję że w niedalekiej i zostanie wysłane TU
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X