Browar Czterej z Portierni i Pils - Warka Sto Dwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    Browar Czterej z Portierni i Pils - Warka Sto Dwa

    Pełna nazwa to (chyba ): "Chmielowe jak diabli ale i tak bardzo dobre, a karmelowe miało być". Fajna! Warzone 22.04.2008.
    Kolor kakao, mętne jak diabli. Opakowanie jak zwykle w CzPiP - górna póła. Piana piękna po nalaniu, ale średnio trwała (chyba powinienem był doleżakować). Nasycenie duuże.
    W smaku przebija się wyraźna goryczka, kwiatowo-ajlowe posmaki. Lekka (naprawdę drugoplanowa) kwaskowatość odświeża smak, karmel stłumiony, słabo wyczuwalny.
    W zapachu ładny aromacik chmielowy koresponduje z estrami górniaka. Po pewnym czasie od przelania dominuje chmiel.
    Smakowity i ciekawy ale. Dziękuję za możliwość spróbowania. Napiszcie jak go chmieliliście!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Dzięki za pozytywną opinię, ale ja osobiście uważam to piwo za niezbyt udane. Wydaje mi się, że oprócz goryczki chmielowej mam też goryczkę białkową, która powstała z powodu totalnego braku przełomu w czasie gotowania - dlatego też piwo jest bardzo mętne. Piana tyż jakaś nie taka - mam nadzieję, że Slav dał Ci też jakieś bardziej reprezentatywne browce od nas
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Mam tego trochę. Dziękuję. Uznałem, że jedno domowe dziennie do oceny wystarczy...
      Wasze 102 mi smakuje, bo przypomina w smaku i zapachu moje 11, które jak na mnie jest udaną warką...

      A propo - znaleźliście moje na tarasie?
      Last edited by Seta; 2008-09-16, 08:56.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Piana piękna po nalaniu, ale średnio trwała (chyba powinienem był doleżakować).
        Piana raczej się nie poprawia wraz z wydłużeniem leżakowania, a powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. Z każdym miesiącem jest gorsza. Co nie znaczy, że nie warto leżakować. Warto, tylko piana się od tego nie poprawi.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Trochę obok tematu jedziemy...
          Nie będę się kłócił jeżeli chodzi o leżakowanie powyżej 3 miesiące, bo mam małe doświadczenie. Ale chyba przyznasz, że świeżutkie zielone piwo np. tydzień po zabutelkowaniu nie pieni się prawie w ogóle? Choćby dlatego, że jest jeszcze "bezbąbelkowe". Czyli do pewnego momentu piana się poprawia, a później pogarsza - gdzieś jest to optimum...

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
            Trochę obok tematu jedziemy...
            Nie będę się kłócił jeżeli chodzi o leżakowanie powyżej 3 miesiące, bo mam małe doświadczenie. Ale chyba przyznasz, że świeżutkie zielone piwo np. tydzień po zabutelkowaniu nie pieni się prawie w ogóle? Choćby dlatego, że jest jeszcze "bezbąbelkowe". Czyli do pewnego momentu piana się poprawia, a później pogarsza - gdzieś jest to optimum...
            Chyba Marusia się nie obrazi. Zresztą zawsze może na nas donieść do Admina.

            Oczywistym dla mnie było, że piwo jest już nasycone CO2, bo myślałem o tym konkretnym piwie warzonym ponad 4 miesiące temu. Jeśli po takim okresie piana jest kiepska, to dłuższe leżakowanie pomoże jej jak umarłemu kadzidło. Co nie znaczy, że leżakowanie nie wpłynie pozytywnie na smak. Ogólna reguła odnośnie długiego leżakowania jest taka, że o ile smak może się stać bardziej harmonijny, jakieś ostre nuty chmielowe czy alkoholowe mogą się ułagodzić, piwo może się lepiej sklarować, itd., to piana zwykle będzie się z czasem pogarszała.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • woosaa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.07
              • 1553

              #7
              Witam.W równy miesiąc po zlocie postanowiłem skosztować warkę"102"(nazwę piwa do tej pory nie umię prawidłowo odczytać).Po odkapslowaniu piwo "wybuchneło"solidnie,piana zajeła prawie cały kufelek,dość ciekawy aromacik rozniósł się w powietrzu.Smak przypomniał mi piwa z Zawiercia,dodatkowo mocno nachmielone(dla mnie bomba!) i o bogatej treści.Kolorek mocnej kawy z mlekiem + bardzo mętne.Piwko dla mnie b.d. i dośc oryginalne.Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.PZDR p.s. Jak tam mój "kwasiur"? zdatny do wypicia?
              Last edited by woosaa; 2008-10-14, 16:19.
              mb WOS

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
                p.s. Jak tam mój "kwasiur"? zdatny do wypicia?
                Hm. A jak on był oznakowany? Bo, tradycyjnie, mieliśmy dużo no name'ów
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • woosaa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.07
                  • 1553

                  #9
                  butelka NRW,etykitka z WESa,na kapslu "mb" na górze,nz środku "WOS" a w środku "O" powinna być "3". Uuufff
                  mb WOS

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    To jeszcze tego nie piliśmy
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      A propo - znaleźliście moje na tarasie?
                      ?????

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        ?????
                        Ja je znalazłem, ale że na pewno nie były przeznaczone dla mnie, to czym prędzej je zgubiłem.
                        Last edited by ART; 2008-10-15, 10:48.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Generalnie grzeje mnie kto je wychlał. Chcę tylko widzieć czy dał radę...

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Generalnie grzeje mnie kto je wychlał. Chcę tylko widzieć czy dał radę...
                            Ja nic nie wiem, ale opisz butelki, to poszukam w piwnicy. To Ty miałeś może oznaczone warki metkownicą? Bo te piliśmy i nie pamiętamy, czyje to były W każdym razie, wypiliśmy, a nie wylaliśmy, czyli były dobre
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Ech... Zostawiłem Wam dwie butelki portera (7P na kapslu), powinny być z nadrukowanymi naklejkami 7x3cm i dwie butelki chyba warki 10 - bez naklejek, kiepski ejl, o którym mieliście powiedzieć co z nim nie tak...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X