Browar Włościański Strachocin Przywarka, Barley Wine

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    Browar Włościański Strachocin Przywarka, Barley Wine

    Piana: fenomenalna, 5cm drobnopęcherzykowej, beżowej czapy. Opada powoli i dostojnie.
    Kolor: ciemnobrunatny, nieprzejrzysty.
    Wysycenie: średnie, w kierunku niskiego. Pasuje do tego piwa.
    Zapach: ciemne słody, i nuty górnej fermentacji, trochę w kierunku porto.
    Smak: wyraźna goryczka (sporo w niej goryczki alkoholowej, ale to jedyny znak obecności etanolu), za którą następuje dostojna słodycz. Nienachalna słodycz z goryczką przywodzi na myśl gorzką czekoladę Lindta i to taką z dużą % zawartością kakao. Sporo nut owocowych, głównie suszonej śliwki.
    Opakowanie: tym razem brak firmowej etykiety, pewnie dlatego, że jej rozmiar nie pasuje na butelkę 0,33l. Jest jedynie krawatka z nazwą piwa. Co za tym idzie brak jakichkolwiek danych o piwie.

    Nigdy nie piłem barley wine i właściwie od tego zaczęła się moja znajomość z Mariuszem, piwowarem tego browaru. Na forum piwo.org chwalił się, że wyszło mu barley wine, poprosiłem, żeby opisał ten smak. Zaproponował, że podeśle mi buteleczkę. Okazało się, że mieszkamy nie tak daleko i we Wrocławiu przeprowadziliśmy owocną wymianę naszych wyrobów. Choćby z tego powodu to piwo jest dla mnie wyjątkowe.

    Samo piwo zaś, jest świetne do sączenia przy kominku, w wielkim fotelu, kiedy na dworze trzaska mróz. Tak sobie wyobrażam scenerie do degustacji tego piwa.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • mariuszprzywara
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.11
    • 7

    #2
    Sceneria,o której piszesz, niewątpliwie zbieżna jest z tą,jaką wyobrażałem sobie
    warząc to piwo.
    Moje zainteresowanie barley wine wynikło tylko z czystej ciekawości możliwości
    uwarzenia tego rodzaju piwa w warunkach domowych.Wprawdzie ,jakiś czas temu,
    miałem okazję skosztować barley wine,które podrzucił mi kolega z Niemiec, ale w tamtym piwie przebijała sie wyraźna nuta alkoholowa, czego w moim bardzo chciałem
    uniknąć.Porównując pierwszą degustację ( z sierpnia br.) z obecną , wyraźnie
    wyczuwa się zanik posmaku etanolu.
    Receptura ,według której warzyłem to piwo (zamieszczona przeze mnie wraz z opisem
    na forum piwo.org.) oparta jest na wzorcach amerykańskich i dostowana do posiadanych
    w tym czasie słodów.Pewnym wyzwaniem było zastosowanie odpowiedniej ilości
    i odmian chmielu.Miałem duże obawy,że użyta do tej warki ilość chmielu(230g/23l) nada
    piwu przesadną gorycz.Na szczęście tak się nie stało i można szykować się do kolejnych prób w tym zakresie.

    Dzięki Tomku za opinię.
    Wpadka z etykietą.Niestety moja wyobraźnia nie "podpowiedziała " mi ,że jej rozmiar
    (który sam zaplanowałem) nie będzie miał zastosowania w but. 0,33l.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • ART
      Sady, Barley Wine
      ART
      Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

      Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
      skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
      2024-12-07, 17:56
    • darekd
      Mykułynećkyj, Barley Wine
      darekd
      Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
      W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
      2024-01-08, 00:20
    • etman
      Piwowar nr 51
      etman
      Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

      Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
      2024-12-10, 18:48
    • m2200
      Barley wine - brak piany.
      m2200
      Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

      Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
      2018-01-23, 21:13
    • SlawekT
      Barley wine
      SlawekT
      Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
      2020-03-21, 00:03
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...