Mikrobrowar Coder - Żytnie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

Mikrobrowar Coder - Żytnie

Warka 58; ekstrakt 13 blg; zawartość alk. 6%; butelkowane 7.12.2008

Zapach: Słodowy z nutką malinową, lekka nutka palona daleko w tle.
    Piana: jasnobrązowa, zbita, trwała.
    Barwa: brązowa, klarowna
    Smak: intensywny a jednocześnie orzeźwiający, mocno słodowy. Nuta orzeźwiająco-żytnia, ale tez jest spora nuta palona, która mi osobiście przeszkadza, powodując gorzkie zakończenie.
    Na dnie butelki spora dawka drożdży, która w ostatnim dolaniu zmąciła piwo nadając mu bardziej pszeniczniakowato-roggenowego charakteru.
    Nagazowanie duże.
    Piwo bardzo dobre, piana niesamowicie gęsta, pozostające niezmiennie do końca, bardzo treściwy smak. To co mi przeszkadza to spora nuta palona taka jak w porterze, która mi tu nie pasuje.
  • hasintus
    • 2006.07
    • 850

kolejne wydania roggena z browaru Codera

Zapach świeży, żytni.
    Kolor brązowy, lekko zamglony.
    Piana niewysoka ale bardzo gęsta, kremowa.
    Smak zrównoważony, lekko słodkawy, słodowy, leciutko słonawy. Goryczka chmielowo-słodowo-żytnia. W smaku gęstawe, lekko kisielowate.
    Nagazowanie średnie, bardzo przyjemne.
    Dobre piwo ale goryczka jest troszkę nie smaczna i jak dla mnie troszkę mdławe, brakuje mi odrobiny kwaskowatości.
    Etykieta: W.75 Roggenbier ; Ekstr. 13,5 blg ; Alk.5% ; 4.04.09

Comment

• hasintus
      • 2006.07
      • 850

I następne

Zapach kwiatowo bananowy, następnie słodowy, bardzo przyjemny.
      Piana niewysoka, kremowa, bardzo drobnoziarnista. Trwały gęsty dywan na powierzchni.
      Kolor jasno brązowy lub ciemny bursztyn, prawie klarowne, lekko opalizujące.
      Smak żytni, oleisty z wyraźną nutą bananową, lekka słodowość, lekki posmak słonawy. Goryczka trochę niesmaczna, nie wiem czy to od słodu żytniego czy też z wymycia tanin z młóta. Trochę mniej pełne w smaku niż poprzednik za to przyjemnie szczypiący podniebienie gaz. Ogólne wrażenie dobre.
      Etykieta: Roggenbier ; Ekstr. 13,5 blg ; Alk.5% ; 24.04.09

Comment

Przetwarzanie...
      X