Piwo domowe z Niemiec w niedużej odległości od Szczecina?
Czy jest szansa spróbowania dobrego, ważonego w domowym browarze piwa, gdzieś niedaleko od granicy polsko-niemieckiej (okolice Szczecina). Czy ktoś wie może? Proszę o radę Panowie doświadczeni i w bojach zaprawieni
Po niemiecku "Hausbrauerei" znaczy dosłownie "browar domowy" - ale to zupełnie co innego...
Raczej taka gospoda z minibrowarem; dużo poważniejsze niż to, co Marcin pokazał.
Nasz browar domowy to "Heimbrauerei".
Ostatnia zmiana dokonana przez Wujcio_Shaggy; 2009-05-13, 12:49.
tak Marcinie, ale to są browary komercyjne - Kolega pyta o DOMOWE w polskim tego słowa znaczeniu Chyba że nie
Zgadza się. Myslę o osobach, które ważą piwo w domu bądź o naprawdę malutkich browarach niekomercyjnych. Coś powiedzmy na kształt - mam gospodarstwo agroturystyczne i robię sobie tam piwo, którym mogę uraczyć swoich miłościwych gości taka sielanka, arkadia znad Renu
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
Po niemiecku "Hausbrauerei" znaczy dosłownie "browar domowy" - ale to zupełnie co innego...
Raczej taka gospoda z minibrowarem; dużo poważniejsze niż to, co Marcin pokazał.
Nasz browar domowy to "Heimbrauerei".
dzięki wujek za lekcję poglądową, na pewno szukanko w google na niemieckich stronach będzie łatwiejsze, jeśli coś takiego mam w okolicy!)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Po za tymi które wymieniłem wcześniej nic nowego nie znajdziesz. W Maklenburgii w części wschodniej jest tego na prawdę mało.
"<<Heringsdorf >>Usedomer Brauhaus. Browar resturacyjny oddalony od Śwnoujścia o ok.10km.
Ahlbeck <<Ahlbecker Kellerbrau>>. Browar resturacyjny oddalony od Świnoujścia o ok. 5km."
A jak piwko z tych miejsc, które wspomniałeś w innym poście (cytat powyżej)? Mają może Bocka? Przyznam, że zawsze pragnąłem spróbować eisbock'a przygotowanego tradycyjna metodą (jestem laikiem i szczerze przyznaję, że skusił mnie opis typów bocków z wikipedii, ale cóż.. od czegoś trzeba zacząć).
Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
Comment