Piwo domowe z Niemiec w niedużej odległości od Szczecina?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • endriu3000
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 31

    Piwo domowe z Niemiec w niedużej odległości od Szczecina?

    Czy jest szansa spróbowania dobrego, ważonego w domowym browarze piwa, gdzieś niedaleko od granicy polsko-niemieckiej (okolice Szczecina). Czy ktoś wie może? Proszę o radę Panowie doświadczeni i w bojach zaprawieni
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    #2
    Radzę tobie opserwować ten temat. Najbliższy domowy browar jest w Kremmen oraz dwa koło Stralsunda (w obu możesz na miejscu uraczyć sie piwem).

    Ps. Piwo się WARZY!
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      tak Marcinie, ale to są browary komercyjne - Kolega pyta o DOMOWE w polskim tego słowa znaczeniu Chyba że nie
      Last edited by ART; 2009-05-13, 11:49.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        #4
        Wydawało się, że chodziło koledze o browary które warza max 50l. jednorazowo. Na ten przykład browar z Neidorfa
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          Po niemiecku "Hausbrauerei" znaczy dosłownie "browar domowy" - ale to zupełnie co innego...
          Raczej taka gospoda z minibrowarem; dużo poważniejsze niż to, co Marcin pokazał.

          Nasz browar domowy to "Heimbrauerei".
          Last edited by Wujcio_Shaggy; 2009-05-13, 12:49.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • endriu3000
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.11
            • 31

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            tak Marcinie, ale to są browary komercyjne - Kolega pyta o DOMOWE w polskim tego słowa znaczeniu Chyba że nie
            Zgadza się. Myslę o osobach, które ważą piwo w domu bądź o naprawdę malutkich browarach niekomercyjnych. Coś powiedzmy na kształt - mam gospodarstwo agroturystyczne i robię sobie tam piwo, którym mogę uraczyć swoich miłościwych gości taka sielanka, arkadia znad Renu

            Comment

            • endriu3000
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 31

              #7
              sorry

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Radzę tobie opserwować ten temat. Najbliższy domowy browar jest w Kremmen oraz dwa koło Stralsunda (w obu możesz na miejscu uraczyć sie piwem).

              Ps. Piwo się WARZY!
              cholera, straszna lipa - pomyłka z szybkiego pisania wynikła, chylę czoła przed korektorem moich ortów!

              Comment

              • endriu3000
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 31

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                Wydawało się, że chodziło koledze o browary które warza max 50l. jednorazowo. Na ten przykład browar z Neidorfa
                chciałbym tego spróbować na pewno - więc to miejsce wrzucam na swoją piwną listę, jawohl Dzięki za cynk!

                Comment

                • endriu3000
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 31

                  #9
                  dzięx

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Po niemiecku "Hausbrauerei" znaczy dosłownie "browar domowy" - ale to zupełnie co innego...
                  Raczej taka gospoda z minibrowarem; dużo poważniejsze niż to, co Marcin pokazał.

                  Nasz browar domowy to "Heimbrauerei".
                  dzięki wujek za lekcję poglądową, na pewno szukanko w google na niemieckich stronach będzie łatwiejsze, jeśli coś takiego mam w okolicy!)

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endriu3000 Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...) jeśli coś takiego mam w okolicy!)

                    Po za tymi które wymieniłem wcześniej nic nowego nie znajdziesz. W Maklenburgii w części wschodniej jest tego na prawdę mało.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • endriu3000
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 31

                      #11
                      eisbock

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Po za tymi które wymieniłem wcześniej nic nowego nie znajdziesz. W Maklenburgii w części wschodniej jest tego na prawdę mało.
                      "<<Heringsdorf >>Usedomer Brauhaus. Browar resturacyjny oddalony od Śwnoujścia o ok.10km.
                      Ahlbeck <<Ahlbecker Kellerbrau>>. Browar resturacyjny oddalony od Świnoujścia o ok. 5km."

                      A jak piwko z tych miejsc, które wspomniałeś w innym poście (cytat powyżej)? Mają może Bocka? Przyznam, że zawsze pragnąłem spróbować eisbock'a przygotowanego tradycyjna metodą (jestem laikiem i szczerze przyznaję, że skusił mnie opis typów bocków z wikipedii, ale cóż.. od czegoś trzeba zacząć).

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #12
                        W Heringsdorfie warzą sezonowo koźlaka. W Ahlbecku jedynie jasne niefiltrowane.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • endriu3000
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.11
                          • 31

                          #13
                          ice eis baby

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          W Heringsdorfie warzą sezonowo koźlaka. W Ahlbecku jedynie jasne niefiltrowane.
                          Bock to koźlak - wiem Jednak chodzi mi o specjalny typ tego piwa, eisbock. Z tego, co wyczytałem, to chłodzi się go niemal... a zresztą - oto cytat:

                          eisbock (koźlak lodowy) - gotowe piwo bock zmrożone do pojawienia się kryształów lodu. Po usunięciu lodu wzrasta zawartość alkoholu i pozostałych składników. Zawartość ekstraktu: 16,5-25% wag., alkoholu: 10-15% obj. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bock

                          Jestem w stanie to to gdzieś dostać?

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X