Czy jest szansa spróbowania dobrego, ważonego w domowym browarze piwa, gdzieś niedaleko od granicy polsko-niemieckiej (okolice Szczecina). Czy ktoś wie może? Proszę o radę Panowie doświadczeni i w bojach zaprawieni
Piwo domowe z Niemiec w niedużej odległości od Szczecina?
Collapse
X
-
tak Marcinie, ale to są browary komercyjne - Kolega pyta o DOMOWE w polskim tego słowa znaczeniu Chyba że nieLast edited by ART; 2009-05-13, 11:49.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Po niemiecku "Hausbrauerei" znaczy dosłownie "browar domowy" - ale to zupełnie co innego...
Raczej taka gospoda z minibrowarem; dużo poważniejsze niż to, co Marcin pokazał.
Nasz browar domowy to "Heimbrauerei".Last edited by Wujcio_Shaggy; 2009-05-13, 12:49.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzitak Marcinie, ale to są browary komercyjne - Kolega pyta o DOMOWE w polskim tego słowa znaczeniu Chyba że nie
Comment
-
-
sorry
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziRadzę tobie opserwować ten temat. Najbliższy domowy browar jest w Kremmen oraz dwa koło Stralsunda (w obu możesz na miejscu uraczyć sie piwem).
Ps. Piwo się WARZY!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziWydawało się, że chodziło koledze o browary które warza max 50l. jednorazowo. Na ten przykład browar z Neidorfa
Comment
-
-
dzięx
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedziPo niemiecku "Hausbrauerei" znaczy dosłownie "browar domowy" - ale to zupełnie co innego...
Raczej taka gospoda z minibrowarem; dużo poważniejsze niż to, co Marcin pokazał.
Nasz browar domowy to "Heimbrauerei".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endriu3000 Wyświetlenie odpowiedzi(...) jeśli coś takiego mam w okolicy!)
Po za tymi które wymieniłem wcześniej nic nowego nie znajdziesz. W Maklenburgii w części wschodniej jest tego na prawdę mało.
Comment
-
-
eisbock
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPo za tymi które wymieniłem wcześniej nic nowego nie znajdziesz. W Maklenburgii w części wschodniej jest tego na prawdę mało.
Ahlbeck <<Ahlbecker Kellerbrau>>. Browar resturacyjny oddalony od Świnoujścia o ok. 5km."
A jak piwko z tych miejsc, które wspomniałeś w innym poście (cytat powyżej)? Mają może Bocka? Przyznam, że zawsze pragnąłem spróbować eisbock'a przygotowanego tradycyjna metodą (jestem laikiem i szczerze przyznaję, że skusił mnie opis typów bocków z wikipedii, ale cóż.. od czegoś trzeba zacząć).
Comment
-
-
W Heringsdorfie warzą sezonowo koźlaka. W Ahlbecku jedynie jasne niefiltrowane.
Comment
-
-
ice eis baby
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziW Heringsdorfie warzą sezonowo koźlaka. W Ahlbecku jedynie jasne niefiltrowane.
eisbock (koźlak lodowy) - gotowe piwo bock zmrożone do pojawienia się kryształów lodu. Po usunięciu lodu wzrasta zawartość alkoholu i pozostałych składników. Zawartość ekstraktu: 16,5-25% wag., alkoholu: 10-15% obj. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bock
Jestem w stanie to to gdzieś dostać?
Comment
-
Comment