Browar nadRzeczny, #76 Pils mocno nachmielony

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Browar nadRzeczny, #76 Pils mocno nachmielony

    Ekstrakt 12°blg, alkohol 5,2%. Rozlew: 15.03.2009.

    Piana: średnio obfita, ale bardzo trwała, nie oblepia szkła, ale trwa do końca w postaci solidnej warstwy.
    Kolor: dość ciemny, bardzo matowe stare złoto, nie wiem czy zmętnienie tylko od drożdży, czy też występuje zmętnienie na zimno. Obstawiałbym, że jednak tak.
    Wysycenie: średnie, bardzo adekwatne.
    Zapach: chmielowy, chyba Lubelski i delikatny... popcorn. Nie wiem czy to DMS, czy stary chmiel. Kilka razy wyczułem to w piwach Opala, ale przyznał się, że używał jako zbiornika pośredniczącego garnka w którym robił popcorn. Strzelczyka o to nie podejrzewam. Taki byłem z siebie dumny, że to rozszyfrowałem, a tu okazuje się, ze to jednak nie ten garnek był. Jeśli to nie DMS, to obstawiam specyfikę drożdży S-23 + chmiel.
    Smak: goryczka wyraźna, ale żeby pisać "mocno nachmielony" wytrawne, ten sam posmak w smaku, co w zapachu. Chyba jednak obwiniałbym drożdże. Najlepsze będzie jak się okaże, że jednak nie było na S-23.
    Opakowanie: etykieta bardzo chmielowa, ładna, do tego kapsel koloru zielonego.

    Dobre piwo, ale intryguje mnie ten posmak popcornowy.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • strzelczyk76
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.11
    • 823

    #2
    Trochę wyjaśnień: drożdże oczywiści S-23 ,
    posmak popcornu - wiem o co ci chodzi, chociaż nigdy nie kojarzyłem tego z popcornem,
    pojawia się szczególnie przy powyższych drożdżach, chociaż raz miałem go przy jakichś górniakach, zauważyłem że występuje silnie, gdy wrzucam granulat chmielowy prosto do garnka, bez żadnych siateczek, pończoch itp.
    Wracając do piwa - chmiel lubelski też dobrze wyczułeś, było go sporo obok marynki, faktycznie może być nieco stary, dostałem dużą porcję, więc nie znam jego dokładnych parametrów.

    Muszę przyznać Kopyr, że dobrego masz "nosa", wyłapujesz posmaki i zapachy, które również ja wyczuwam, ale jeszcze dużo silniej i wyraźniej.
    NORMALNOŚĆ



    Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

    Comment

    Przetwarzanie...