Milicki Browar Rynkowy, #52 Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Milicki Browar Rynkowy, #52 Pils

    Piana: obfita, gęsta, oblepia szkło.
    Kolor: złocisty, piękny, jedynie delikatnie opalizuje.
    Wysycenie: wysokie, prawie chciało wyjść z butelki, ale... nie wyszło
    I pomyśleć, że jacer sypie cukier bezpośrednio do butelek. Nawet jak mu pils dofermentował, to jednak nie wyszedł.
    Zapach: przyjemny, chmielowy.
    Smak: średnia do mocnej goryczka, wytrawne, mogłoby mieć ciut więcej "ciała", ale to już czepianie się.

    Smaczny pils, ale na fotce go niestety nie uwieczniłem.
    blog.kopyra.com
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Dodam tylko, że to piwo zajęło III miejsce na WWP.

    Ale żeś je przebunkrował, u mnie pozostały jedynie puste butelki.

    Co do "ciała" to ma tu duży wpływ rodzaj drożdży. Wszystkie Pilsy zacierałem tak samo, a będąc fermentowane różnymi drożdżami mają inny smak i treściwość.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      (...)Co do "ciała" to ma tu duży wpływ rodzaj drożdży. Wszystkie Pilsy zacierałem tak samo, a będąc fermentowane różnymi drożdżami mają inny smak i treściwość.
      Jak tak samo jak przed chwilą popatrzyłem na kilka kolejnych warzonych po tym opisanym i żaden nie jest zacierany tak samo. W tym dałeś 15'/45' w następnym 45'/30' w następnym 10'/50'/10'/15'/ w następnym 30'/45' w następnym 10'/30'/45' (i to w górnych temperaturach przerw)?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Jak tak samo jak przed chwilą popatrzyłem na kilka kolejnych warzonych po tym opisanym i żaden nie jest zacierany tak samo.

        Masz rację. Ubzdurałem sobie coś, a to z tego powodu, że dopiero zmiana drożdży dała wyczuwalne zmiany w smaku.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Czyli co zmieniłeś i co to dało?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            Czyli co zmieniłeś i co to dało?


            Zmiana drożdży na inny szczep dała wyraźne zmiany w smaku. Inna goryczka, inna słodowość, treściwość.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            Przetwarzanie...