Browar Anteks Opalenica, #78 Pilsio

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Browar Anteks Opalenica, #78 Pilsio

    Czas zainaugurować firmowe szkło z Browaru Anteks Opalenica. Na pierwszy ogień idą piwa z piwniczki, otrzymane już dawno temu od anteksa. To było uwarzone 22.10.2007.

    To jest pils z dodatkiem 0,5kg ekstraktu słodowego WES.

    Ekstrakt początkowy 11blg, końcowy 5blg.

    Piana: obfita, gęsta, trwała, koloru złamanej bieli.
    Kolor: początkowo klarowny ciemnobursztynowy, po wlaniu drożdży miedziany, mętny.
    Wysycenie: wysokie, ale bez eksplozji, co przy tak przetrzymanym lagerze jest godne podkreślenia. Dodatkowo zważywszy na wysoki ekstrakt końcowy.
    Zapach: moja wina, moja bardzo wielka wina - przetrzymałem i piwo dostało nut górnofermentacyjnych i jeszcze chyba się trochę utleniło. Do rzeczy jednak - miodowy, owocowy, słodkawy.
    Smak: rzeczywiście czuć ten wysoki ekstrakt pozorny. Piwo jest wyraźnie słodowe, wręcz nieco słodkawe, goryczka średnia. Smakuje jak polish ale czyli najczęściej spotykany smak piwa domowego na początku kariery przeciętnego piwowara. Pytanie czy to aby nie zasługa ekstraktu, w końcu na początku warzy się właśnie z ekstraktów. Może to jest powodem tego smaku, ale pewnie też niewłaściwe przechowywanie, co nadało nut górnofermentacyjnych.

    Piwo przypomina niektóre słodsze zwickle czy kellery. Także nie jest źle.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Kopyr, zabić za przechowywanie pilsów domowych tak długo. Znając piwa Anteksa to wiem, że wiele straciłeś. Opis typowy do przeleżakowanego piwa w nieodpowiedniej temperaturze
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Kopyr, zabić za przechowywanie pilsów domowych tak długo. Znając piwa Anteksa to wiem, że wiele straciłeś. Opis typowy do przeleżakowanego piwa w nieodpowiedniej temperaturze
      Nie było ety. A po numerku się nie domyśliłem.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie było ety. A po numerku się nie domyśliłem.
        Aaaa, no to rozumiem Tylko opis piwa w tym momencie - zbędny.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Aaaa, no to rozumiem Tylko opis piwa w tym momencie - zbędny.
          Jakbym uznał je za zepsute, to bym nie opisał.
          blog.kopyra.com

          Comment

          Przetwarzanie...
          X