Piwo otrzymane osobiście od Kopyra. Dziękuję!
Do degustacji podchodzę ze sporą ciekawością, bo po pierwsze, nigdy nie piłem milk stouta, a po drugie, to piwo zdobyło w tym roku 2 miejsce w Żywcu.
14,5 Blg, w tym 2,5 z laktozy.
Kolor: Smoła Nie działa nie tylko test żarówki, ale i lampki diodowej.
Piana: Wysoka, ładna, w przecudnym kolorze czekoladowego ptasiego mleczka. Niestety opada dość szybko.
Zapach: Bardzo silny, orzechowo-czekoladowo-"kawozbożowy", z wyczuwalną lekką palonością.
Smak: Bardzo fajny. Świetne połączenie solidnie (choć nieprzesadnie) palonego stouta z wrażeniem treściwości pochodzącym z laktozy. Po lekkim odgazowaniu piwo nabrało przyjemnej, misiowatej konsystencji. Swoje zadanie spełniły też płatki dębowe, nadając minimalną wędzoną nutę.
Nagazowanie: Niestety tutaj też za duże. Wykorzystałem jednak stary patent i energicznie kręciłem piwem w szklance, żeby się odgazowało, zanim zanadto się ociepli.
Opakowanie: Goła butelka NRW z numerem warki na kapslu.
Uwagi: Bardzo przyjemne, treściwe piwo. Sam chciałbym takie uwarzyć
Do degustacji podchodzę ze sporą ciekawością, bo po pierwsze, nigdy nie piłem milk stouta, a po drugie, to piwo zdobyło w tym roku 2 miejsce w Żywcu.
14,5 Blg, w tym 2,5 z laktozy.
Kolor: Smoła Nie działa nie tylko test żarówki, ale i lampki diodowej.
Piana: Wysoka, ładna, w przecudnym kolorze czekoladowego ptasiego mleczka. Niestety opada dość szybko.
Zapach: Bardzo silny, orzechowo-czekoladowo-"kawozbożowy", z wyczuwalną lekką palonością.
Smak: Bardzo fajny. Świetne połączenie solidnie (choć nieprzesadnie) palonego stouta z wrażeniem treściwości pochodzącym z laktozy. Po lekkim odgazowaniu piwo nabrało przyjemnej, misiowatej konsystencji. Swoje zadanie spełniły też płatki dębowe, nadając minimalną wędzoną nutę.
Nagazowanie: Niestety tutaj też za duże. Wykorzystałem jednak stary patent i energicznie kręciłem piwem w szklance, żeby się odgazowało, zanim zanadto się ociepli.
Opakowanie: Goła butelka NRW z numerem warki na kapslu.
Uwagi: Bardzo przyjemne, treściwe piwo. Sam chciałbym takie uwarzyć
Comment