Kuchenny Poligon, Druga twarz, piwo płaskurkowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1313

    #1

    Kuchenny Poligon, Druga twarz, piwo płaskurkowe

    a zatem pszeniczniak. chyba jasny, choć kolor ma dość ciemny. taki półprzejrzysty kompot świąteczny. drobnoziarnista piana szybko uciekła. to także skutek delikatnego wysycenia, które jednak pozwala w pełni docenić smak. a w nim, jak i w zapachu odnajduję, nuty suszonych owoców, gruszek i moreli, jak sobie wyobrażam. do tego bardzo dojrzały banan i jakby ciut razowego chleba. na języku kolejno pojawia się ciut słodyczy, chwilowa kwaskowość i echo goryczki. smaki dopełniają się i równoważą, czyniąc obcowanie z tym napojem prawdziwą przyjemnością.
    dziękuję bratu, który od ust sobie odjął, i polecam - tym, którym się nadarzy...
    Attached Files
    veni, emi, bibi
  • muzealnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.09
    • 141

    #2
    Dzięki za ocenę.
    Bardzo się cieszę, że piwo ma jakiś wyraz.
    To jedna z prób użycia słodów i zbóż prymitywnych odmian pszenicy (orkiszu, płaskurki).
    Zapraszam do porówania z orkiszowym, które według mnie jest lepsze.
    Dzięki za ocenę.

    Comment

    • dezetka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.07
      • 17

      #3
      właśnie trwa degustacja, na trzy osoby, jedna w tzw "temacie" oraz dwie mniej doświadczone w spożyciu, różnice zdań dotyczą tylko zapachu, warka datowana na 26.07.10,
      moim (autora zdaniem) lekko kwaskowy zapach przed pierwszym łykiem, później ciekawe zapachy i posmaki ciemnych owoców, zdaniem jednej z uczestniczek testu, zapach bardzo zrównoważony ze smakiem, drugiej wypowiedzi odnośnie zapachu jako kulturalny młody człowiek przytaczać nie będę, aczkolwiek kontrastuje ona mocno z opinią o smaku, przy ostatnim łyku muszę dodać, że owszem jednak coś z tym zapachem nie jest do końca jak należy, aczkolwiek napój bardzo miły, dziękujemy

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Petitpierre
        23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
        2021-07-24, 08:50
      • konrad93
        Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
        konrad93
        Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

        Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
        2019-01-08, 12:48
      • Prusak
        Brokreacja, Bro lager
        Prusak
        Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Pisownia nazwy taka ponieważ na puszce Bro widnieje oddzielnie, ale bez kreski.
        A: 4, 5% obj.
        E: brak
        Jak na niefiltrowane tylko lekkie, ledwo dostrzegalne przymglenie jasnożółtej tonacji.
        W zapachu nuty ziołowo-chmielowe.
        PIana...
        2025-01-04, 18:50
      • Prusak
        Sulewski, Nowoczesny Pils
        Prusak
        Parametry: E: 12 % wag, Alk: 4, 9 % vol.
        Ciekawe.
        Hoho, tego się nie spodziewałem po "nowoczesnym" pilsie. W składzie Halleratuer, Lubelski, Simcoe, Sybilla.
        Jaki efekt? Goryczka intesywna, ale w zapachu i smaku towarzyszy jej wyraźne masło. Czułem cały czas jakbym...
        2024-11-21, 23:04
      • kaczka116
        Maryensztadt, [Dziki Wschód] Blada Twarz
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2019-08-18, 19:42
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...