Myślę, że warto założyć temat: "zmiana nazw piw".
Coraz więcej w naszej bazie piw, które występują z błędną nazwą.
Częściowo są to błędy "historyczne", np. Żywiec, Żywiec Full Light (zamiast po prostu: Żywiec, Żywiec),
niekiedy wynikające z ewolucji nazwy piwa, np. Kormoran, Świeże / Mazur(y) Niepasteryzowane (zamiast: Kormoran, Świeże)
czy ostatnio zgłoszone w zmianie parametrów: Ciechanów, Ciechan Mocne Niepasteryzowane (w nowej wersji Nieutrwalone).
Kilka błędów występuje również na etapie dodawania piw do bazy (bynajmniej nie wskutek błędu Pendragona), ale wynikające z pośpiechu zgłaszającego i ciśnienia na dodanie szybko piwa do bazy.
Wiem, że są też błędy końcówek, np.: Jasny zamiast Jasne, itp.
Zdaję sobie sprawę, że ART nie ma czasu na regularne poprawianie nazw, ale może wspólnie stworzona lista pomoże w poprawie stanu rzeczy.
Może udałoby się to zrobić przy okazji weryfikacji piw do corocznego plebiscytu na piwo roku?
Piszcie co o tym sądzicie i czy będą chętni do zgłaszania wychwyconych pomyłek.
Co jakiś czas mogę zbierać to do kupy i robić listę alfabetyczną.
Zgłaszanie w prosty sposób wpisaniem się w tym temacie, według schematu, np.:
Kormoran, Świeże / Mazur(y) Niepasteryzowane ---> Kormoran, Świeże
Pozdrawiam,
Promilzerotrzeci
Coraz więcej w naszej bazie piw, które występują z błędną nazwą.
Częściowo są to błędy "historyczne", np. Żywiec, Żywiec Full Light (zamiast po prostu: Żywiec, Żywiec),
niekiedy wynikające z ewolucji nazwy piwa, np. Kormoran, Świeże / Mazur(y) Niepasteryzowane (zamiast: Kormoran, Świeże)
czy ostatnio zgłoszone w zmianie parametrów: Ciechanów, Ciechan Mocne Niepasteryzowane (w nowej wersji Nieutrwalone).
Kilka błędów występuje również na etapie dodawania piw do bazy (bynajmniej nie wskutek błędu Pendragona), ale wynikające z pośpiechu zgłaszającego i ciśnienia na dodanie szybko piwa do bazy.
Wiem, że są też błędy końcówek, np.: Jasny zamiast Jasne, itp.
Zdaję sobie sprawę, że ART nie ma czasu na regularne poprawianie nazw, ale może wspólnie stworzona lista pomoże w poprawie stanu rzeczy.
Może udałoby się to zrobić przy okazji weryfikacji piw do corocznego plebiscytu na piwo roku?
Piszcie co o tym sądzicie i czy będą chętni do zgłaszania wychwyconych pomyłek.
Co jakiś czas mogę zbierać to do kupy i robić listę alfabetyczną.
Zgłaszanie w prosty sposób wpisaniem się w tym temacie, według schematu, np.:
Kormoran, Świeże / Mazur(y) Niepasteryzowane ---> Kormoran, Świeże
Pozdrawiam,
Promilzerotrzeci
Comment