Klasyfikacja piw

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

Re: etykiety

darek99 napisał(a)
    Dla mnie to możesz etykiety klasyfikować według kształtów, okrągłe z okrągłymi , kwadraty z kwadratami i daruj sobie teksty w stylu misiowie puszyści.
    Pragnę niniejszym przeprosić Szanownego Pana darka99 oraz Szanownego Pana becika za nazwanie ich misiami puszystymi. Absolutnie nic nie tłumaczy mego niepoważnego zachowania.
    Z drugiej strony jednak pragnę wyrazić swą dezaprobatę dla zbaczania z tematu prowadzonej tu dyskusji. Zdaję sobie sprawę z nikczemnej skromności swej kolekcji i nie podejmuję się dyskutować na ten temat z Forumowymi Tuzami.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Grzechu, w tym miejscu dyskusji chodziło mi o to że jeśli jakieś "PIWO MATKA" np Guinness oryginalnie warzony jest w Irlandii bądź GB to czy pijąc Guinnessa z Australi też mi powiesz "Ach jaki wspaniały irlandzki smak"? dla mnie licencyjne piwo (a i owszem etykiety też) ma tyle wspolnego z oryginałem co Kaper Gdański i elbląski, czyli tylko nazwę i etykietę
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

Ale się porobiło, Misiowie Puszyści.
        Jeśli chodzi ( choć to właściwie nie na temat ) to co do segregowania zbiorów, jestem przy umieszczaniu etykiet tam gdzie dane piwo jest warzone, czyli Carlsberg np w Okocimiu. Dodatkowo w takim przypadku umieszczam małą notkę gdzie jeszcze można znaleźć Carlsberga. Tutaj oczywiście i tak każdy działa według własnego widzimisię.
        A co do umieszczania opisów na forum to postuluję jednak zakładanie jednego tematu dla jednego piwa i zaznaczenie w ramach tego tematu, że jest to produkt z kraju X, browaru Y, lub kraju B, browaru C, i czym się obydwa albo i obytrzy, różnią.
        Miś Puszysty
        Adaś 16
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

becik napisał(a)
          Grzechu, w tym miejscu dyskusji chodziło mi o to że jeśli jakieś "PIWO MATKA" np Guinness oryginalnie warzony jest w Irlandii bądź GB to czy pijąc Guinnessa z Australi też mi powiesz "Ach jaki wspaniały irlandzki smak"? dla mnie licencyjne piwo (a i owszem etykiety też) ma tyle wspolnego z oryginałem co Kaper Gdański i elbląski, czyli tylko nazwę i etykietę
          Nie chodzi mi o to, że Carlsberg z Okocimia ma byc taki sam jak z Danii, ale o to aby opis danej MARKI znajdował się w jednym miejscu. Jeśli Guinness z Australii będzie smaczny i zblizony do pierwowzoru, to go oczywiście pochwalę. Jeśli będzie paskudny to wręcz przeciwnie. Chodzi mi o to, że chciałbym aby te opinie były w jednym miejscu, pod hasłem Guinness, a nie latały po całym Forum.

Comment

• pulas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.08
            • 965

grzech napisal/a

Nie chodzi mi o to, że Carlsberg z Okocimia ma byc taki sam jak z Danii, ale o to aby opis danej MARKI znajdował się w jednym miejscu. Jeśli Guinness z Australii będzie smaczny i zblizony do pierwowzoru, to go oczywiście pochwalę. Jeśli będzie paskudny to wręcz przeciwnie. Chodzi mi o to, że chciałbym aby te opinie były w jednym miejscu, pod hasłem Guinness, a nie latały po całym Forum.
            Przjęte jest, że opisując piwo najpierwn (w nazwie tematu) wpisujemy nazwę browaru. Jak sobie wyobrażasz opisanie np. warki z Elbląga? "Browar warka, warka strong "
            czy może "Browar Warka,browar Elbląg, browar Leżajsk; warka strong"?
            pułaś
            ---------------------------------
            "(...)W kącikach flechtów wieczór już
            Lśni jak porzeczka krwawa
            Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
            I między bajki wkładam"

Comment

• kiszot
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8115

pulas napisał(a)

Przjęte jest, że opisując piwo najpierwn (w nazwie tematu) wpisujemy nazwę browaru. Jak sobie wyobrażasz opisanie np. warki z Elbląga? "Browar warka, warka strong "
              czy może "Browar Warka,browar Elbląg, browar Leżajsk; warka strong"?
              Bardzo prosto:Browar Elbląg-Warka strong
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• pulas
                • 2001.08
                • 965

kiszot napisal/a

Bardzo prosto:Browar Elbląg-Warka strong
                O ile dobrze zrozumiałem propozyjce Grzech'a to raczej nie jest to takie proste.
                pułaś
                I między bajki wkładam"

Comment

• grzech
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.04
                  • 4592

Istotnie nie jest to proste. Jednak z drugiej strony mamy mieć: Browar Warka, Warka Strong, kolejny temat - Browar Leżajsk, Warka Strong, Browar Elbląg, Warka Strong. Też trochę dziwne.

Wydaje mi się, że powinien być jeden temat dotyczący jednej marki. Zaklasyfikowana powinna być do browaru "pierwotnego", czyli np. Warka, Warka Strong. Piwa licencyjne możnaby omawiać w jednym temacie. Uniknęlibyśmy tworzenia zbyt wielu dyskusji.

Comment

• kiszot
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8115

Ja wiem jedno.Jeżeli opisuję Warkę z Elbląga to nie jest to już ta sama Warka co oryginalna.Więc doznania smakowe też są różne.A poza tym jest to już piwo robione na licencji.Czyli jest to całkiem inne piwo zbliżone mniej lub bardziej do oryginału.I tak trzeba je traktować.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• pulas
                      • 2001.08
                      • 965

Grzech - masz sporo racji.
                      Tak sobie myślę, że chyba się czepiam. Ale nie wynika to z mojej złej woli, tylko z przekonania, że piwo o danej nazwie powinno być produkowane tylko w jednym browarze. Niestety tak nie jest i chyba nie będzie
                      Można np. w temacie post'u wpisywać z jakiego konkretnie browaru pochodzi dane piwo. ("Oryginalny" browar byłby w temacie dyskusji)
                      Last edited by pulas; 2002-08-27, 14:19.
                      pułaś
                      I między bajki wkładam"

Comment

• pulas
                        • 2001.08
                        • 965

kiszot napisal/a
                        Ja wiem jedno.Jeżeli opisuję Warkę z Elbląga to nie jest to już ta sama Warka co oryginalna.Więc doznania smakowe też są różne.A poza tym jest to już piwo robione na licencji.Czyli jest to całkiem inne piwo zbliżone mniej lub bardziej do oryginału.I tak trzeba je traktować.
                        Też tak myślę, ale z drugiej strony jeżeli ktoś chciałby się dowiedzieć czegoś o piwie, a nie wie z jakiego browaru kupi, to znalezienie recenzji odpowiedniego produktu może być kłopotliwe (przy założeniu, że ta sama marka w rożnych browarach omawiana jest odzielnie). Może więc faktycznie warto to wpisać w jednym miejscu dając jednak jasno do zrozumienia z ktorego browaru kosztowane przez nas piwo pochodziło.
                        pułaś
                        I między bajki wkładam"

Comment

• Wukasch
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2002.08
                          • 25

To ciekawe Drodzy Koledzy ale najlepiej etykiety piw umieszczac obok ich browarów (tzn tych które je de facto warza)-co z tym wszystkim ma licencja. Czy o Fiacie 125 mowilismy wloski czy polski, skladali go w FSO, w Polsce,wiec byl polski. Z piwem jest podobnie - przeciez licencja to troche jak przepis kucharski,jesli upieczecie ciasto z przepisu prababci to nie bedzie to jej ciasto tylko Wasze. Wiec istnieje Okocimski Calsberg czy Brokowski Holstein. A po za tym w ten sposób mozna zgrabnie opisac historie browaru,jakie gatunki piwa produkowal,kto byl iwestorem i kiedy. :
                          Last edited by Wukasch; 2002-08-28, 19:36.
                          Wukasch - piwo jest dobre,piwo pić trzeba, kto piwo pije ten pojdzie do nieba :stout:

Comment

• grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

Szanowny Kolego Łukaszu (jak mniemam),

Proszę Cię abyś przed kolejną wypowiedzią dokładnie przeanalizował prowadzoną wyżej dyskusję, przejrzał dział Piwo-konkretnie a dla pewności zapoznał się ze strukturą całego Forum. Pomoże to Tobie pisac na temat.

Comment

• adam16
                              • 2001.02
                              • 9865

grzech napisał(a)
                              Szanowny Kolego Łukaszu (jak mniemam),

Proszę Cię abyś przed kolejną wypowiedzią dokładnie przeanalizował prowadzoną wyżej dyskusję, przejrzał dział Piwo-konkretnie a dla pewności zapoznał się ze strukturą całego Forum. Pomoże to Tobie pisac na temat.
                              Grzechu, nie tak ostro w stosunku do nowych. Przecież my też w tym temacie trochę zdryfowaliśmy w kierunku zbiorów etykiet.
                              Browar Hajduki.
                              adam16@browar.biz
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• grzech
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.04
                                • 4592

adam16 napisał(a)

Grzechu, nie tak ostro w stosunku do nowych. Przecież my też w tym temacie trochę zdryfowaliśmy w kierunku zbiorów etykiet.

i spotkało się to z moją dezaprobatą.
                                Jeśli Kolega Wukasch poczuł się urażony - przepraszam.

Comment

Przetwarzanie...
                                X