Firmie chodziło o zmniejszenie opodatkowania akcyzą o czym pisał tu kris__. W linku Pendiego wspomina się o własnej fermentowni, nie o warzelni, więc skąd teza, że ją mają?
Liczba browarów w Polsce
Collapse
X
-
https://ocen-piwo.pl/piwo-slodowe-domowe-perle-s1-n9015 - wygląd puszki. Nie mogę stosować kodu IMG, więc proszę bardzo.
https://www.aldi.pl/aldi_piwo_slodow...575_20700.html - wynalazek w ofercie.
Hm. Albo mają fermentownię, a warzą np. w Połczynie Zdroju u Fuhrmanna, jak słynne "piwo jak za starego piyrwy", albo faktycznie coś tam zrobili tak, że cały proces produkcyjny przebiega w Chorzowie.Last edited by LubieStrongi; 2018-05-05, 22:14.
Comment
-
-
Przy okazji zbliżania się w tym roku rekordu uruchomionych browarów w Polsce chciałbym poddać dyskusji systematykę, którą przyjęliśmy na browar.biz - data wprowadzenia na rynek.
Z punktu widzenia UCS z chwilą zapłaty akcyzy (zaksięgowania przedpłaty/korekty tej przedpłaty, ew. wyprowadzenia ze składu) piwo jest pełnoprawnym produktem zakładu, którym legalnie obracać. W chwili kupna przez hurtownię następuje sprzedaż w świetle prawa, więc dlaczego przyjeliśmy inny sposób. A może ja źle zrozumiałem ideę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPrzy okazji zbliżania się w tym roku rekordu uruchomionych browarów w Polsce chciałbym poddać dyskusji systematykę, którą przyjęliśmy na browar.biz - data wprowadzenia na rynek.
Z punktu widzenia UCS z chwilą zapłaty akcyzy (zaksięgowania przedpłaty/korekty tej przedpłaty, ew. wyprowadzenia ze składu) piwo jest pełnoprawnym produktem zakładu, którym legalnie obracać. W chwili kupna przez hurtownię następuje sprzedaż w świetle prawa, więc dlaczego przyjeliśmy inny sposób. A może ja źle zrozumiałem ideę.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPrzy okazji zbliżania się w tym roku rekordu uruchomionych browarów w Polsce chciałbym poddać dyskusji systematykę, którą przyjęliśmy na browar.biz - data wprowadzenia na rynek.
Z punktu widzenia UCS z chwilą zapłaty akcyzy (zaksięgowania przedpłaty/korekty tej przedpłaty, ew. wyprowadzenia ze składu) piwo jest pełnoprawnym produktem zakładu, którym legalnie obracać. W chwili kupna przez hurtownię następuje sprzedaż w świetle prawa, więc dlaczego przyjeliśmy inny sposób. A może ja źle zrozumiałem ideę.
A ja uważam, że ok bo nie jesteśmy UCS ani żadną hurtownią tylko konsumentami i moment możliwości zakupu/konsumpcji uważam za prawidłowo określający uruchomienie nowego browaru.
A co jeśli po opłacie akcyzy czy przedpłaty lub wprowadzeniu do hurtowni, trzeba by było piwo wylać/zutylizować lub wycofać z hurtowni? Zamknąć browar w bazie? Bez sensu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ale w świetle prawa w takiej sytuacji on, powstał, uruchomił produkcję, za którą Państwu odprowadził podatki, a nawet wyprowadził to piwo z zakładu do pierwszego klienta. Czyli nie dość że istniał to jeszcze dostarczył towar do klienta.
Comment
-
-
Istnienie browaru jest jest dla konsumenta czyli nas, równoznaczne z możliwością nabycia piwa.
Samo "istnienie" i jego działania mające na celu umożliwienie konsumpcji piwa są bez znaczenia."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Zauważ, że moment wprowadzenia do obrotu, a w konsekwencji konsumpcji jest bardzo umowny - jak pisał ART. Pierwszy lepszy przykład z brzegu - browar Salio. Kto i na jakiej podstawie określi od kiedy jest ich własne piwo, skoro oni sami o tym nie informują? Już dwie osoby z dobrze obeznanych osób z b.biz napisało, że piło ich piwa.Last edited by e-prezes; 2018-11-27, 16:53.
Comment
-
-
Moment wprowadzenia do obrotu, a w konsekwencji konsumpcji jest bardzo ścisły a nie umowny lecz może być problem z jego ustaleniem.
Więc w wielu przypadkach robimy tak jak Art napisał ale na pewno nie w momencie opłat akcyzowych czy innych tego typu czynności administracyjnych."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
OK, umowny jest tu dość nieadekwatnym słowem. Niemniej ze względu na tę nieprecyzyjność data jest przybliżona. Jeśli browar, który nie butelkuje a serwuje piwo w lokalu, nie podaje gdzie zostało uwarzone (bo ma gdzieś konsumenta lub jest to sieciówka i nie widzi potrzeby udzielania takiej informacji) to jeśli nie dostanie się informacji "z wewnątrz" ta nieprecyzyjność może być mocno rozciągnięta w czasie co znacząco fałszuje listę browarów.
Comment
-
-
A czy to naprawdę takie ważne czy dany browar jest 236. czy może 237. na liście?? Jakie to ma znaczenie oprócz informacji statystycznej?
Co zrobicie jak w danym dniu na rynek trafią piwa z 2 nowych browarów? Będziecie ustalać, o której godzinie sprzedała się pierwsza butelka/pierwszy kufel?
Comment
-
-
Nie co zrobicie tylko co zrobimy? Co nie, kolego?Last edited by fidoangel; 2018-11-28, 20:10."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Dotychczas byliśmy jedynym medium, które rzetelnie podawało producenta (chyba wiecie co mam na myśli?). Liczę, że i datę startu uda nam się rzetelnie ustalić. Numerek akurat dla mnie jest marginalny.
A wracjąc Fido do momentu wprowadzenia do obrotu i konsumpcji... bo nie odpowiedziałeś. Kto i na jakiej podstawie określa?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziMoment wprowadzenia do obrotu, a w konsekwencji konsumpcji jest bardzo ścisły a nie umowny lecz może być problem z jego ustaleniem.
Więc w wielu przypadkach robimy tak jak Art napisał ale na pewno nie w momencie opłat akcyzowych czy innych tego typu czynności administracyjnych."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment