Nowe piwa na rynku (wyprodukowane W POLSCE) - TYLKO komentarze
Collapse
X
-
-
nie są to jakieś specjalne wyznaczniki dla uznania "nowości" danego piwa. etykieta w temacie pochodziła z 2005r. w momencie wprowadzania piwa do bd podawana była także zawartość ekstraktu, w tzw. międzyczasie ta informacja poznikała w większości produkowanych piw. itp. itd. no ale chętnie zapoznam się z etykietą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Kupiem ostatnio pszeniczniaczka Faustus z browaru Jurand. Niestety nie ma go w bazie, zatem nie moge go ani dodac oceny, ani dopisac do dziennikaLast edited by Sokół83; 2007-05-06, 23:09.Comment
-
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
nie są to jakieś specjalne wyznaczniki dla uznania "nowości" danego piwa. etykieta w temacie pochodziła z 2005r. w momencie wprowadzania piwa do bd podawana była także zawartość ekstraktu, w tzw. międzyczasie ta informacja poznikała w większości produkowanych piw. itp. itd. no ale chętnie zapoznam się z etykietą.
-ma nową nazwę (Kiper - Mocny nie Mocne)
-ma całkiem inną etykietę (co widać na zdjęciu)
-ma inną zawartość alkoholu (7,5% nie 7% jak w Kiper - Mocne), a co za tym idzie prawdopodobnie inną zawartość ekstraktu
Nie wiem czy zastąpiło ono dawne Mocne (bowiem to znikło z półek sklepowych) , czy też jest całkiem innym piwem, jednak sądzę że spełnia wszystkie wymogi nowego produktu.
Przepraszam za nienajlepszą jakość zdjęcia, ale robione na szybko.Comment
-
sprawa generalnie wynika z tego, że temat: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=4142
pierwotnie brzmiał: Kiper, Mocny właśnie. Ponieważ naciskano abym zrobił z tego Kiper, Mocne (trudno było ustalić wtedy czy na rynku jest Mocny czy Mocne) to ja niepotrzebnie się na to zgodziłem, więc wyszło tak a nie inaczej. Dlatego wolę aby czegoś się trzymać. Szczerze powiedziawszy teraz nie wiem które wpisy mogły dotyczyć jednego a które drugiego aby to sensownie podzielić.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Będzie z tym spory problem, mogę tylko snuć domysły, że początkowo pojawił się Kiper Mocny z 15% ekstraktu, później zmieniono etykietę i zawartość ekstraktu na 14,1% oraz nazwę na Mocne, a teraz znowu wrócono do dawnej nazwy i zwiększono zawartość alkoholu czyli produkt ten zastąpił Mocne. Istnieje jednak możliwość, iż Mocny to kolejny "strong" z Piotrkowa, a Mocne w dalszym ciągu jest produkowane. (w co wątpię, po co warzyć dwa prawie identyczne piwa o bardzo zbliżonej nazwie?)
Ogólnie nie mam pomysłu jak rozwiązać ten problem, bowiem na stronie browaru jest jedynie wzmianka o produkowanych piwach.Last edited by qberts; 2007-05-07, 19:42.Comment
-
Cóż, kajam się, nie zwróciłem uwagi na ten szczegół.
Gdybym zwrócił, to raczej kupiłbym jakies piwo polskie, browary niemieckie doskonale sobie poradzą bez moich zakupów
ale koźlaczek z Juranda jest przedni, szkoda, że to zdaje się końcówkaNic lepszego od Brackiego :)Comment
-
A mnie doszły dziś słuchy od znajomego, który robił ostatnio zakupy piwne w Gościszewie, że lada chwila ma się pojawić nowe piwo gościszewskie. Prawdopodobna nazwa to "Naturalne"... oczywiście niepasteryzowane.
A to mi ciekawostkaW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
A co z Szewskim? Jakiś konkurs na nazwę był nawet kiedyś....
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Last edited by huanghua; 2007-05-13, 21:33.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Koreb, Herbowe - piwo czarne
alk. 6% obj
ekstrakt b.d.
Ciekawe piwo o wyraźnym smaku karmelowo... wiśniowym.Last edited by adam16; 2007-05-20, 17:32.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
no proszę, co za niespodzianka- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment