Witam.
Dziś zakupiłem nowe piwo z Browaru Kormoran. Podaje parametry: nazwa Porter Warmiński, ekstrakt 21*Blg, zawartość alkoholu 9,0% obj.
Pozdrawiam
Wojtek Piasecki-Wieliczko
dosyć niedawno poruszane, ale gwoli przypomnienia, Kormoran - porter warmiński bk ekst. 21 % - alk 9%
dodałem wcześniej, proszę nie dublować wpisów, przypominanie nie jest konieczne jeśli nie pojawiła się w międzyczasie taka podsumowująca odpowiedź jak teraz
Ech szkoda, że dopiero teraz się mi przypomniało...
Podczas mojego październikowego wypadu do kaliskiego Złotego Rogu zauważyłem tam reklamę piwa Bursztynowego, którego jednakże akurat zabrakło. Po wypytaniu kelnera okazało się, że zabrakło składnika do tego piwa... nalewki bursztynowej (zapewne spirytusowej). Dolewa się ją do piwa jasnego już przy barze. Byłem mocno zdziwiony, gdyż sądziłem, że nazwa wzięła się od barwy a nie składnika.
Z wrażenia zapomniałem spytać o parametry, no ale jest to Pils z dodatkowym woltażem niewątpliwie
Nie wiem czy można to zaliczyć do osobnego piwa, bo to prawie to samo co piwo z sokiem malinowym, tym niemniej figuruje ono jako dodatkowy wyrób browaru, ale tylko na reklamach, w menu brak. Pozostawiam sprawę do rozważenia "czynnikom" wyższym.
Ostatnio w wiejskim sklepie pod Krakowem kupiłem 330 ml produkt Van Pur Warszawa / na etykiecie i kabzlu napisano także BROWARY GÓRNOŚLĄSKIE/ nazywa się: Piwo Jasne Tradycyjne ŚLĄSKIE mocne, Alk 7% obj. PASTERYZOWANE. Albo słabo szukałem albo może rzeczywiście go tu brakuje. Oceniam go na -bez rewelacji ale do wypicia.
Ostatnio w wiejskim sklepie pod Krakowem kupiłem 330 ml produkt Van Pur Warszawa / na etykiecie i kabzlu napisano także BROWARY GÓRNOŚLĄSKIE/ nazywa się: Piwo Jasne Tradycyjne ŚLĄSKIE mocne, Alk 7% obj. PASTERYZOWANE. Albo słabo szukałem albo może rzeczywiście go tu brakuje.
Ostatnio w wiejskim sklepie pod Krakowem kupiłem 330 ml produkt Van Pur Warszawa / na etykiecie i kabzlu napisano także BROWARY GÓRNOŚLĄSKIE/ nazywa się: Piwo Jasne Tradycyjne ŚLĄSKIE mocne, Alk 7% obj. PASTERYZOWANE. Albo słabo szukałem albo może rzeczywiście go tu brakuje. Oceniam go na -bez rewelacji ale do wypicia.
Pozdrawiam i życzę jak do tej pory dobrego smaku
Marek F. Javox
Kraków - Krzeszowice
Jest pod "BG SA Zabrze" - Śląskie Mocne. Właścicielem browaru jest Van Pur, a w Warszawie jest tylko biuro.
Rysy PIWO MOCNE PREMIUM - EKSPORTOWE 7,2% /500 ml - BUTELKA / ale podobno, jak mówiła pani ze sklepu to jest to samo co Mocne eksportowe oczywiście z Jabłonowa... piłem te dwa ale w odstępie kilku dni... może pani ma racje...
Spróbowałem... karmel przebija... ale ktoś takie lubi
Comment