Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
Namysłów Full - alkohol bz., ekstrakt spadł z 12,5 do 12,1. Problem tylko w tym, że ta zmiana nastąpiła w 2002r. Od tego czasu nie miałem kontakty z Fulem. Co do alkoholu to na forum są dwie etykiety z 2004 i jedna ma 6,2%, dróga 6% niestety bez ekstraktu). Sądzę, że ekstrakt trzeba oniżyć, co do alkoholu może ktoś pomoże.
czy ktoś pamięta na jakim poziomie ustaliły się parametry tego piwa (czy w ogóle jest jeszcze warzone)?
Głubczyce Finkbräu Premium - 5%, ekstrakt bz. - na forum jest ono znane jako czerwone. Poza zmianą alkoholu proponował bym zmianę nazwy z czerwone na Premium. Używanie kolorów, rodzajów butelek, itp do precyzowania marek może się nie sprawdzić na dłóższy czas. Co będzie jak zmienią kolor z czerwonego na srebrny? Wszyscy wiemy jaka trwa żągletka parametrami, markami, browarami w piwach na zamówienie dla kogoś. Tego Finka oceniło parę osób, ma etykietę, kapsel więc niech ma i poprawną nazwę. A Niebieski został oceniony przez jedną osobę i to bez słowa . Jest tylko w puszce. Niech zostanie więc niebieski, albo Finkbrauem 8,1, od ekstraktu.
Jabłonowo Mocne - tu sprawa jest trochę zagmatwana, bo są 2 różne mocne. Są one równolegle dostępne. Po pierwsze: moim zdaniem piwa z forum: Mocne i Mocne 12,1 to jedno, tylko że stare i nowe. Różni ich tylko ekstrakt (14 i 12,1). Proponuję je zlać w jedno piwo pod szyldem Mocne 12,1. To Jabłonowo (7,2 / 12,1) dostępne jest w PET 0,9l z zieloną etykietą, PET 0,5l z czarną etykietą i szkło 0,5l z inną czarną etykietą. Piwa 7,2 / 14 (tu był chyba błąd, bo było 14,1) nie ma już. Ich lonki: http://browar.biz/piwo.php?id=1678 i http://www.browar.biz/piwo.php?id=1182
Po drugie: brakuje Jabłonowa Mocnego (8,1 / 14,1). Jest dostępne w PET 0,9l z czerwoną etykietą. Jak by tamte połączyć i zostawić nazwę Mocne 12,1 to ten temat można nazwać po prostu Mocne. Można również napisać Mocne 14,1.
W Jabłonowie brak piw:
Jabłonowo Mocne (Mini Cena) - 7,2%, ekstrakt ?
Jabłonowo Pilsener (Mini Cena) - 4,2%, ekstrakt ?
Jak zwykle w przypadku Jabłonowa są wątpliwości. Czy to inne piwa, czy tylko etykietka "sieciowa". Ponieważ tego nie wiemy, a w przyszłości mogą powstać różne rozbieżności (zwykłe mocne zmieni pzrametry, Mocne (Mini Cena) nie) proponuję wydzielić je jako oddzielne. W Krakowie dostępne w Intermarche.
powyższe zostawiam sobie na później. reszta zmian mam nadzieję zaaplikowana bezbłędnie. dziękuję wszystkim za śledzenie zmian!
jednocześnie bardzo bym prosił aby zgłoszenia w tym temacie zawierały wyłącznie informacje o zmianach parametrów piw. Zgłoszenia piw które nie znajdują się w bazie danych proszę aplikować w odpowiednim temacie w tym dziale (NOWE PIWA) .
kolejne zgłoszenia bardzo bym prosił aby miały mniejwięcej taką postać:
nazwa browaru, nazwa piwa:
- ekstrakt (jeśli nie podano na opakowaniu - proszę o tym napisać);
- alkohol (jeśli nie podano na opakowaniu - proszę o tym napisać);
- termin ważności
- zleceniodawca (jeśli podany)
- odnośnik do danego piwa w Browar.biz
data postu na to nie wskazywała. 03-01-2006, 08:37
Hmm ?? ?? to chyba nie o Gabie było - tak sobie pomyślałem na pierszy rzut oka ale...
przypomniałem sobie, że to ze strony browaru, której nie ma na browar.biz odnotowanej
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Hmm ?? ?? to chyba nie o Gabie było - tak sobie pomyślałem na pierszy rzut oka ale...
przypomniałem sobie, że to ze strony browaru, której nie ma na browar.biz odnotowanej
Comment