Hermann Müller ma teraz a. 5,0 % e. oczywiście nie podano
Nie wiadomo też czy pochodzi z Jędrzejowa , bo na puszce jest już tylko krakowski adres Royal Unibrew
(...) Parametry na nich podane są zupełnie inne niż te aktualnie znane dlatego zapodaję to w tym temacie. Kwestię, czy takie parametry będzie miało także piwo lane z kija poruszę przy najbliższej wizycie w browarze (sobota) i oczywiście o tym poinformuję. Na razie podaję wstępnie co tam można zobaczyć:
1) Krakowskie Jasne Pełne alk. 4,0% obj., ekstrakt 13%
2) Krakowskie Ciemne alk. 4,5% obj., ekstrakt 14%
3) Krakowskie Ciemne Mocne alk. 5,4% obj., ekstrakt 16%
4) Krakowskie Pszeniczne Jasne (w karcie było pszeniczne białe) alk. 4,0% obj., ekstrakt 13%
Z tego co się dowiedziałem, piwo które będzie butelkowane będzie tym samym, które płynie z kija (na miejscu będzie kapslowane). Podane na etykietach parametry są parametrami minimum, a w browarze wyszli z założenia, że lepiej podać mniej, a piwo zrobić bardziej treściwe niż odwrotnie. Co z tym fantem zrobić niech zdecyduje Art.
Popijając dzisiaj "Mocnego Warszawiaka" z Konstancina, zauważyłem, że browar obniżył w tym piwie alkohol. Aktualnie wynosi ono 7,0% obj. Ekstraktu niestety nie podano.
Ciechanów, Porter
Ekstrakt - 18,1
Alkohol - 9% (na krawatce nadal jest 9,5%, skoro jednak zmieniono zawartość na etykiecie to chyba w piwie też się zmieniła, a krawatka albo jest stara, albo zapomnieli o niej).
Termin - 2007.02.03
Comment