Czy zimowe produkty Carlsberga to jedno i to samo piwo?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyrektor
    Z handlowo-logistycznego punktu widzenia wygląda to tak, iż Bosmana Polarnego przywieziono mi ze Szczecina, a wersje Zimowe Piasta i Kasztelana z Sierpca.
    I tym sposobem SMAK jest jedynym(?) sklepem w Polsce, który sprzedaje wszystkie 3 zimowe Carlsbergi.
    A glos dyrektora wnosi dużo do sprawy, bo wskazywalby jednak na to, że piwka te warza co najmniej dwa browary, a to oznaczaloby, że to jednak nie jest zupelnie to samo piwo!
    Poszukuję

Comment

• Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

Analiza porównawcza

No i przyszadł czas na eksperyment> (data przydatności do spozycia wszystkich piw podobna, różni je 7 dni)

Trzy niby różne piwa, nalane w trzy identyczne szklanki i:
      KOLOR: moim skromnym zdaniem identyczny
      PIANA: w każdym piwie inna!:
      BOSMAN- dośc gęsta, opada bardzo szybko, ale pozostaje w szklance w postaci 2mm kożuszka
      KASZTELAN- rzadka i opadła momentalnie do zera
      PIAST- najbardziej gęsta i najdłuzej się utrzymuję, nawet ładna.
      ZAPACH: ten sam, ale moim zdaniem w Kasztelanie najmniej intensywny, Bosman i Piast na tym samym poziomie.
      SMAK: raczej identyczny, choć w Piaście jakby kwaskawe, owocowe nuty, choć może to złudzenie.
      NASYCENIE CO2: podobnie jak w pianie wyraźne różnice, Kasztelan niewielkie, Bosman większe i Piast największe (choć roznica między Bosmanem i Piastem niewielka, a między dwoma wyżej wymienionymi, a Kasztelanem dość wyraźna)
      OPAKOWANIE: tu róznice sa wyraźne i niepodważalne!

WNIOSKI: Porównując te piwa tylko zmysłami smaku i węchu stwierdziłbym, że piwa są identyczne, jeśli jednak dołączę zmysł wzroku wydaję się, że piwa BOSMAN i PIAST są te same (różnice między nimi są naprawdę niewielkie), natomiast KASZTELAN to inne piwo.

Po przeprowadzeniu eksperymentu: Wiem, że nic nie wiem!

Z dyskusji w temacie wynika raczej, że Piast i Kasztelan pochodzą z Sierpca, a Bosman ze Szczecina (nawet bosmańska butelka inna) i takich wyników (potwierdzających ten fakt) eksperymentu (przyznam szczerze) raczej sie spodziewałem. A tu d...a! Stawiałbym raczej na to, że Piast i Bosman pochodzą z tego samego warzenia, a Kasztelan to już inna bajka-warka.

Reasumując: mój eksperyment niewiele wniósł do tematu!!!!
      Poszukuję

Comment

Przetwarzanie...
      X