Witam mam chorobe ktora nie pozwala mi na spozywanie pszenicy czy jeczmienia wogole prosze o podanie listy piw produkowanym na ekstrakcie kukurydzianym lub ryzowym - wylacznie z gory dzieki za pomoc
Mi się wydaję, że nie da się zrobić piwa TYLKO na kukurydzy. Amerykańce dają jej sporo, może nawet 50% ale nie sądzę, że więcej. Chyba już prędzej jakiś ryżowy japoniec...
Sątu bardziej kompetentni forumowicze, niż pijany Seta...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bubiszon
Witam mam chorobe ktora nie pozwala mi na spozywanie pszenicy czy jeczmienia wogole prosze o podanie listy piw produkowanym na ekstrakcie kukurydzianym lub ryzowym - wylacznie z gory dzieki za pomoc
Trzeba było napisać, że jesteś na diecie bezglutenowej. Temat ten na forum był już nie raz poruszany.
Polecam lekturę następującego artykułu, albo w zasadzie wykładu, który udało mi się kiedyś znaleźć w sieci właśnie na temat dodatkowych składników słodu. Wklejałem go już w temacie o chorwackich piwach, ale może powtórzę:
Wynika z niego, że do zacieru dodaje się śruty kukurydzianej i izoglukozy, dzięki czemu produkcja jest tańsza, a z uwagi na większą zawartość cukrów można z mniejszej ilości ekstraktu uzyskać taką samą ilość alkoholu.
Kwestie smakowe niestety odchodzą na dalszy plan...
Niestety nie wiem, które koncerny stosują takie praktyki. Ma ktoś może jakieś dokładniejsze info?
właśnie chodzi o to że nie wystarczy czytać etykiet, bo pomimo że się kukurydzę w jakiejś tam postaci stosuje, to nie każdy używający zamieszcza informacje o tym (np. Boss, Kielce) jak również o cukrze (Brackie i wiele innych).
właśnie chodzi o to że nie wystarczy czytać etykiet, bo pomimo że się kukurydzę w jakiejś tam postaci stosuje, to nie każdy używający zamieszcza informacje o tym (np. Boss, Kielce) jak również o cukrze (Brackie i wiele innych).
Miałem na myśli relację ekstraktu do zawartości alkoholu, bo w to, że podadzą takie surowce na etykiecie (dopóki nie będzie takiego wymogu), nie mam złudzeń.
dzieki za pomoc , w necie troche poszperale mi mimo poczatkowo dobrych informacji jakoby np. okocim bylby dobry dla osob na mojej diecie to okazaly sie one falszywe pozostaje tylko nadzieja ze do nas tez dotrze piwko bezglutenowe albo ze ktorys z browarow skuma sie ze ludzie na mojej diecie tez by chcieli zlocistego z pianka
Krecikowi udało się ogarnąć temat. Organizuje nam Mały Zlocik w Bałtowie (wcześniej było o tym w poście "A może zlocik"). Patronować nam będzie oczywiście Browar Bałtów.
Wydawało mi się, że takich miejsc już nie ma w naszym kraju, a tu proszę, uchował się jeden rodzynek w Radomiu. W centrum miasta, od kilku już dekat, w jednej z kamienic, znajduje się piwny bar, w którym to leją na codzień z beczki Belfasta oraz Warkę. Belfast jest polewany za osiem złociszy...
Z wczoraj na dzisiaj aktualizowana była spora część oprogramowania na serwerze i coś gdzieś może nie działać. Proszę o info gdyby próba otwarcia jakiejś strony (która działała tuż przed aktualizacją) kończyła się wywalaniem błędów lub pokazywała się w ogóle pusta strona....
Tutaj proszę o wpisywanie się na listę osób biorących udział w minizlociku. Proszę wpisywać się kolejno podając
IMIĘ I NAZWISKO LUB NICK, FORMA NOCLEGU (DOMEK LUB NAMIOT).
W poniedziałek w południe Krecik zamyka listę.
Comment