piwo ze słodem kukurydzianym - prosze o pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bubiszon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.08
    • 2

    piwo ze słodem kukurydzianym - prosze o pomoc

    Witam mam chorobe ktora nie pozwala mi na spozywanie pszenicy czy jeczmienia wogole prosze o podanie listy piw produkowanym na ekstrakcie kukurydzianym lub ryzowym - wylacznie z gory dzieki za pomoc
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19270

    #2
    btw, nie ma czegoś takiego jak słód kukurydziany - wg. mojej wiedzy.

    Comment

    • Tomek-Pasieka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 197

      #3
      Z tego co słyszałem Warka przyznaje się do 20% kukurydzy w zasypie. Czy ktoś daje więcej? nie wiem

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Mi się wydaję, że nie da się zrobić piwa TYLKO na kukurydzy. Amerykańce dają jej sporo, może nawet 50% ale nie sądzę, że więcej. Chyba już prędzej jakiś ryżowy japoniec...
        Sątu bardziej kompetentni forumowicze, niż pijany Seta...

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          A czy przypadkiem teoretycznie nie mozna robic piwa na sorgo? Cos mi sie obilo o uszy, ale pewny nie jestem.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • Pankracy
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2007.10
            • 2801

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bubiszon Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam mam chorobe ktora nie pozwala mi na spozywanie pszenicy czy jeczmienia wogole prosze o podanie listy piw produkowanym na ekstrakcie kukurydzianym lub ryzowym - wylacznie z gory dzieki za pomoc
            Trzeba było napisać, że jesteś na diecie bezglutenowej. Temat ten na forum był już nie raz poruszany.


            Rada. Szukaj piwa, które ma na etykiecie napisane Glutenfreies Bier albo Gluten-free beer.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23963

              #7
              ponieważ powyższy link jest tymczasowy - proponuję po prostu wklepać hasło bezglutenowe do wyszukiwarki i otrzyma się to co opisał Pankracy.
              Last edited by ART; 2008-08-26, 08:33.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • lycaster
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.05
                • 130

                #8
                Polecam lekturę następującego artykułu, albo w zasadzie wykładu, który udało mi się kiedyś znaleźć w sieci właśnie na temat dodatkowych składników słodu. Wklejałem go już w temacie o chorwackich piwach, ale może powtórzę:



                Wynika z niego, że do zacieru dodaje się śruty kukurydzianej i izoglukozy, dzięki czemu produkcja jest tańsza, a z uwagi na większą zawartość cukrów można z mniejszej ilości ekstraktu uzyskać taką samą ilość alkoholu.

                Kwestie smakowe niestety odchodzą na dalszy plan...

                Niestety nie wiem, które koncerny stosują takie praktyki. Ma ktoś może jakieś dokładniejsze info?

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycaster Wyświetlenie odpowiedzi
                  Niestety nie wiem, które koncerny stosują takie praktyki. Ma ktoś może jakieś dokładniejsze info?
                  Sądzę, że wszystkie i jeszcze sporo z małych browarów. Wystarczy poczytać etykiety.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23963

                    #10
                    właśnie chodzi o to że nie wystarczy czytać etykiet, bo pomimo że się kukurydzę w jakiejś tam postaci stosuje, to nie każdy używający zamieszcza informacje o tym (np. Boss, Kielce) jak również o cukrze (Brackie i wiele innych).
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      właśnie chodzi o to że nie wystarczy czytać etykiet, bo pomimo że się kukurydzę w jakiejś tam postaci stosuje, to nie każdy używający zamieszcza informacje o tym (np. Boss, Kielce) jak również o cukrze (Brackie i wiele innych).
                      Miałem na myśli relację ekstraktu do zawartości alkoholu, bo w to, że podadzą takie surowce na etykiecie (dopóki nie będzie takiego wymogu), nie mam złudzeń.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • bubiszon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.08
                        • 2

                        #12
                        dzieki za pomoc , w necie troche poszperale mi mimo poczatkowo dobrych informacji jakoby np. okocim bylby dobry dla osob na mojej diecie to okazaly sie one falszywe pozostaje tylko nadzieja ze do nas tez dotrze piwko bezglutenowe albo ze ktorys z browarow skuma sie ze ludzie na mojej diecie tez by chcieli zlocistego z pianka

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X