Nowość - Elbląski Specjal Niepasteryzowany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elbinger
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 38

    Nowość - Elbląski Specjal Niepasteryzowany

    Nie wiem czy umieszczę to w dobrym dziale...

    Pojawiła się nowość.

    Elbląski Specjal Niepasteryzowany

    W sprzedaży w maju.
    pozdrawiam
  • RPrezz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 17

    #2
    No nie wierzę...

    Jeśli to prawda to chyba powrócę do mojego niegdyś ulubionego piwka

    Tylko szkoda, że do maja tak daleko...
    Co mnie, co?

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Jeśli to prawda to chyba powrócę do mojego niegdyś ulubionego piwka
      Z jakiego powodu powrócisz? Bo na etykiecie dodano kolejny chwytliwy slogan?

      Btw: najodpoiwedniejszy dział to chyba Piwo - ogólnie.

      Comment

      • RPrezz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.04
        • 17

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Z jakiego powodu powrócisz? Bo na etykiecie dodano kolejny chwytliwy slogan?

        Btw: najodpoiwedniejszy dział to chyba Piwo - ogólnie.
        Ponieważ, kiedyś Specjal był moim ulubionym piwem (niestety jest ono bardzo nieregularne i często modyfikowane - nie przyglądałem się ekstraktowi, ale zawartość alkoholu często się zmieniała jak i sam smak). A brak pasteryzacji ma w założeniu pozwolić na zachowanie walorów smakowych piwa - więc teoretycznie powinien smakować lepiej od Specjala pasteryzowanego...

        No, ale jak to będzie - czas pokarze...
        Co mnie, co?

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #5
          Normalny Specjal jest pasteryzowany. Ten będzie niepasteryzowany ale mikrofiltrowany z kilkumiesięcznym terminem przydatności do spożycia. To co normalnie zabija wysoka temperatura tutaj zatrzymają odpowiednie filtry; efekt jest taki że wszystkie najdrobniejsze zawiesiny zostaną usunięte a piwo - wyjałowione. Na czym więc na "lepszość" Specjala n/p ma polegać?

          Podstawą jest samo piwo - musi być smaczne. Jeśli jest warzone HGB, wysoko odfermentowane i pełne dodatków niesłodowanych pokroju kukurydzy i innych syropów to żaden brak pasteryzacji, czy szamańskie zaklęcie mu nie pomoże.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RPrezz Wyświetlenie odpowiedzi
            No, ale jak to będzie - czas pokarze...
            Czas Ciebie pokarze, za byki
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • RPrezz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.04
              • 17

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              Normalny Specjal jest pasteryzowany. Ten będzie niepasteryzowany ale mikrofiltrowany z kilkumiesięcznym terminem przydatności do spożycia. To co normalnie zabija wysoka temperatura tutaj zatrzymają odpowiednie filtry; efekt jest taki że wszystkie najdrobniejsze zawiesiny zostaną usunięte a piwo - wyjałowione. Na czym więc na "lepszość" Specjala n/p ma polegać?

              Podstawą jest samo piwo - musi być smaczne. Jeśli jest warzone HGB, wysoko odfermentowane i pełne dodatków niesłodowanych pokroju kukurydzy i innych syropów to żaden brak pasteryzacji, czy szamańskie zaklęcie mu nie pomoże.
              Masz rację, trochę pospieszyłem się z tym entuzjazmem, ale jednak hasło reklamowe "niepasteryzowane" zadziałało na mnie
              Jednak trochę nadrobiłem zaległości, poczytałem o produkcji, podciągnąłem swoją "świadomość konsumencką" i faktycznie rewelacji nie będzie w tym przypadku.
              Co mnie, co?

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwsze z serii zniepasteryzowanych z GŻ - Królewskie N/P z Warki generalnie jest dość podłym piwem i błyszczy może jedynie na tle "zwykłego" Królewskiego...
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • RPrezz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.04
                  • 17

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Pierwsze z serii zniepasteryzowanych z GŻ - Królewskie N/P z Warki generalnie jest dość podłym piwem i błyszczy może jedynie na tle "zwykłego" Królewskiego...
                  Zgadzam się i podejrzewam, że podobnie będzie ze Specjalem. Co do Królewskiego to identyczne odczucia mam do Kasztelana Pasteryzowanego i Niepasteryzowanego. Ale plus jest taki, że w osiedlowym sklepie, gdzie poza zwykłymi ogólnokrajowymi "koncernówkami" to mam do wyboru jeszcze tego Kasztelana N/P, który wygrywa z resztą i podejrzewam, że w moim przypadku będzie to samo ze Specjalem N/P. Po prostu z braku laku i dzięki dostępności... a nie zawsze chce mi się czy mam możliwość pojechać na drugi koniec miasta po piwo...
                  Co mnie, co?

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RPrezz Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...) a nie zawsze chce mi się czy mam możliwość pojechać na drugi koniec miasta po piwo...
                    Czyżby to było lenistwo?
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • RPrezz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 17

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czyżby to było lenistwo?
                      To nie lenistwo to prokrastynacja...
                      Co mnie, co?

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RPrezz Wyświetlenie odpowiedzi
                        To nie lenistwo to prokrastynacja...
                        Chyba, że tak.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • RPrezz
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.04
                          • 17

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chyba, że tak.
                          Niestety... Ale już zdiagnozowane, więc staram się pracować nad sobą
                          Najlepszym dowodem jest to, że siedzę teraz w pracy i zamiast zająć się obowiązkami to nabijam sobie posty na forum
                          Co mnie, co?

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X