Zgłoszenie nowego piwa wyprodukowanego w Polsce
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Nie mogę znaleźć więc zgłaszam.
Browar: Połczyn-Zdrój (chyba, nie jestem pewien)
Nazwa: Tynieckie
Ekstrakt: 9.6%
Alkohol: 6%
Styl: Lager
Kod kreskowy: 5901752833319Comment
-
Nie ma co, Połczynowi należą się gratulację za taki wyczyn.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Van Pur
Non Pasteurized
Ekstrakt 11,7 %
Alk. 5,7 %
Niepasteryzowany lager
kod 5 900535 009217
---
Staropolski
Łódzkie Export Pils
Alk. 4,5%
(Jest w bazie Łódzkie Pilzeńskie http://www.browar.biz/piwo.php?id=4022 - ale tamto jest w puszce niefiltrowane, to jest filtrowane w zielonej butelce, no i nazwa inna)
---
Browary Łódzkie
Argus Radler
Alk. 2,6%
Aromatyzowane
2046 6022
(hint: łódzki Argus jest w aluminiowej puszce, i datownik jest charakterystyczny dla BŁ - w formacie dd.mm.rr - bez żadnych dodatkowych nr serii itp.)♪♫
♫Comment
-
[QUOTE=Pendragon;1032379]No dobra, mam dość czytania o piwach śledziowych czy innych pomelowych. Potem trzeba się przedzierać przez dyskusje o wszystkim i niczym.
Stary temat zostawiam do dyskutowania, w tym proszę skupić się wyłącznie na samym zgłoszeniu, wg schematu:
browar: Tragarz ....
nazwa piwa: pszeniczne....
ekstrakt (jeśli jest podany): b/d
alkohol: b/d
kod kreskowy: ....
gatunek (jeśli nie wynika on wprost z nazwy): ....
Dziękuję za zrozumienieComment
-
Browar: Jedlinka (Browar Jedlinka)
Piwo: Jedliński Koźlak
E: 16,5° Blg
A: 7,5%
Styl: Bock
Ze strony FB browaru:
"Koźlaki jako pełne i treściwe piwa (czasem nazywane są płynnym chlebem) idealnie nadają się na długie zimowe wieczory. Oficjalne parametry naszego koźlaka to 16,5 Plato, zawartość alkoholu 7,5 %. Piwo to charakteryzuje się ciemną barwą. W smaku lekko karmelowy, treściwy, pełny. Goryczka zrównoważona ze słodem dzięki długotrwałemu leżakowaniu. Polska nazwa koźlak jest bezpośrednim tłumaczeniem niemieckiej nazwy ein Bock a ta, co ciekawe, ma swoje źródło w swoistym przejęzyczeniu. Piwo tego rodzaju było warzone od XIV wieku w dolnosaksońskim mieście Einbeck. Monachijczycy zaś w swoim dialekcie wymawiali tę nazwę jako einbock. Stąd i prosta droga do ein Bock i naszego koźlaka."Comment
-
-
Dwie kolejne nowości z Raciborza:
browar: Racibórz
piwo: Raciborski PorteR
ekstrakt: 21,9% wag.
alkohol: 8,9% obj.
browar: Racibórz
piwo: Raciborskie Dyniowe
ekstrakt: 14,0% wag.
alkohol: 6,5% obj.Last edited by marcinrutk; 2014-12-07, 22:50.Comment
-
Tylko moje piwo mnie rozumie...Comment
Comment