Zasady dodawania nowych marek piw - dyskusja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    Zasady dodawania nowych marek piw - dyskusja

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Proponuję dyskusje o tym co wam się nie podoba, co byście zmienili i jakie rozwiązania proponujecie w stosunku do nowych piw i dodawania ich do Dziennika Piwnego przeprowadzić tutaj.



    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
    Pendi nie było mnie kilka dni i się pogubiłem.

    1. Widzę, że jest nowy wątek dla Kormorana Ciemnego. To nowe piwo czy zmienić parametry?
    2. Olszyńskie z Kormorana - zmieniam parametry?
    3. Co z piwem Dunkel z Bierhalle Arkadia, które zgłaszał Krzysztof?
    Nie to, żebym sie czepiał ale ostatnie działania Pendragona w piwach zaczynają wprowadzać małe zamieszanie.
    Piłem nowe Olsztyńskie, jest to zupełnie inne piwo niz Olsztyńskie sprzed kilku lat, inne parametry, inny smak, wszytsko inne. Dlaczego to piwo nie ma nowego wątku tylko zostało podpiete pod jakąś staroć, która poza zbieżnością nazw nie ma nic wspólnego z obecnym produktem?
    Jak widzę inne mogą mogą mieć swoje tematy (np Piwo X od 2011 roku). Nowe piwo Olsztyńskie zdecydowanie powinno mieć swój temat - np Olsztyńskie (od 2012).

    Bierhalle Dunkel, ciekawe czy podczas zamawiania będzie jakakolwiek osoba kompetentna w postaci kelnera czy barmana, która mi z pełną świadomością wyjaśni która wersja dunkela jest obecnie sprzedawana. Bo to, że będzie to w menu cały czas tylko Dunkel, to nie ulega wątpliwości. Teraz będzie dodatkowy problem bo ktoś może opisywać niby te dwa rózne piwa w niewłaściwych tematach. Skoro jest drugi, mocniejszy Dunkel to niech władza z Bierhalle zmieni też jego nazwę, tak, żeby było wiadomo, czy pije się DunkEl A czy Dunkel B.
    Pendragon, czemu na litość boską mają słuzyć nowe Corneliusy? Czy teraz każda zmiana szaty graficznej etykiety będzie skutkowała nowym piwem? Czy nie prościej zamiast dwóch odrębnych piw Cornelius Pszeniczny i Cornelius Weizen Bier zrobić jednego piwa = Cornelius Pszeniczny/Weizen? Po prostu wyedytować jego nazwę? Tak np Sibarh robi w zagranicznym dziale.
    Last edited by ART; 2012-04-06, 10:07.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    #2
    Jeśli chodzi o Olsztyńskie jestem zdania, że powinno to być nowe piwo. Zmiana ekstraktu z 10% na 12,5% całkowicie wpływa na charakter piwa (Czesi to by jeszcze między nie 11 wcisnęli).
    Generalnie trzeba wspólnie, drogą dyskusji, ustalić normy jakie będziemy przestrzegać w tego typu przypadkach. Z całym szacunkiem dla Twojej roboty Pendragonie, nie możesz być wyrocznią w tych sprawach.
    Corneliusy, piwa z Zawiercia (zamiana Tigera/Bonera na Jurajskie) są w bazie jako nowe piwa, choć zmieniła się tylko i wyłącznie nazwa. Inne sklonowane piwa mają praktycznie po kilka wątków i też to nikomu nie przeszkadza.
    Last edited by Promil03; 2012-04-06, 09:12.

    Comment

    • Sokół83
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1598

      #3
      Popieram. Robi się teraz coraz większy mętlik. Są przypadki, że zmienia się człon w nazwie piwa oraz etykieta i od razy mamy nowe piwo. Mimo, że piwo się nie zmieniło. Innym razem zmienia się smak, parametry, etykieta, ale piwo pozostaje. Mimo, że mamy do czynienia z nowyym piwem.
      Z INNEJ BECZKI

      www.fotopolska.eu

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie to, żebym sie czepiał ale ostatnie działania Pendragona w piwach zaczynają wprowadzać małe zamieszanie.
        Fakt, ostatnio nie jest mi łatwo

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Dlaczego to piwo nie ma nowego wątku tylko zostało podpiete pod jakąś staroć, która poza zbieżnością nazw nie ma nic wspólnego z obecnym produktem?
        Jak widzę inne mogą mogą mieć swoje tematy (np Piwo X od 2011 roku). Nowe piwo Olsztyńskie zdecydowanie powinno mieć swój temat - np Olsztyńskie (od 2012).
        To czemu sam nie założysz takiego tematu? Gdy założysz, to będę się wtedy martwić, co z tym faktem zrobić

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Bierhalle Dunkel,
        Po prostu Bierhalle ma silniejszy lobbing niż Kormoran. Trochę to trwało, ale doczekało się swojego postulatu.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Skoro jest drugi, mocniejszy Dunkel to niech władza z Bierhalle zmieni też jego nazwę, tak, żeby było wiadomo, czy pije się DunkEl A czy Dunkel B.
        Słuszny postulat, ale to chyb anie ja jestem jestem jego adresatem.
        Zauważ, że gdyby nie było w DP dwóch różnych Dunkli, to nawet nikt by o tym nie wiedział i nie mógł zapytać, którą wersję pije. I dopiero by były różnice w ocenach. Znając już to forum zaczęłyby się większe zamieszanie (łącznie z wyzwiskami) i nikt by nie wiedział skąd tak diametralne różnice w smaku. W końcu ktoś by się dowiedział, że są dwa różne Dunkle i zażądał dodania nowej wersji do DP. Może nawet byłbyś to ty?

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy nie prościej zamiast dwóch odrębnych piw Cornelius Pszeniczny i Cornelius Weizen Bier zrobić jednego piwa = Cornelius Pszeniczny/Weizen? Po prostu wyedytować jego nazwę? Tak np Sibarh robi w zagranicznym dziale.
        Nie mam możliwości edycji nazw piw.
        Jeżeli tak bardzo ci to nie odpowiada, to pisz do ARTa by zmienił moje decyzje.

        PS.
        Becik, strasznie roszczeniowy z Ciebie człowiek, zawsze musi być tak jak ty chcesz, prawda?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
          Generalnie trzeba wspólnie, drogą dyskusji, ustalić normy jakie będziemy przestrzegać w tego typu przypadkach. Z całym szacunkiem dla Twojej roboty Pendragonie, nie możesz być wyrocznią w tych sprawach.
          Jestem jak najbardziej ZA, za taką dyskusją

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          Becik, strasznie roszczeniowy z Ciebie człowiek, zawsze musi być tak jak ty chcesz, prawda?
          Nie jestem roszczeniowy i nie musi być tak jak ja chcę.
          To co napisałem to jedynie wyraz tego co myślę i jakie mam zdanie nt nowych-starych piw. To, ze moje zdanie jest odmienne z Twoim pod pewnymi względami to nie znaczy, że roszczę coś, sugeruję, piszę jak ja to widzę ale nie żądam.
          .
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #6
            Zatem dyskutujmy, może być nawet ankieta lub ich kilka.
            Tylko nie w tym temacie, ok?
            Proponuję tu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=29715
            Last edited by Pendragon; 2012-04-06, 09:38.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Promil03
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.10
              • 2833

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              ..
              To czemu sam nie założysz takiego tematu? Gdy założysz, to będę się wtedy martwić, co z tym faktem zrobić
              ...
              Darekd dodał nowy temat z Kormoranem Ciemnym. Efekt jest taki, że na liście piw są 2 tematy z tym piwem, a w DP jeden ze "starymi" parametrami. Zmienię tam parametry, potem dodasz jednak nowe piwo do DP i znowu będzie bałagan.
              Nie chodzi o to, żeby się kłócić, ale wypracować jakieś zasady. W dobie piw warzonych "dla/przez/na zlecenie/specjalnie dla" oraz pracami browarów nad "jeszcze lepszym/tradycyjnie warzonym/z ulepszona recepturą" zrobi się tu taki bałagan, że się w tym nie połapiemy.
              My to jeszcze jakoś ogarniemy, ale forum jest też dla nowicjuszy, którzy do dzisiaj opisują Portera z Żywca.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Czy każde piwo, które będzie miało trochę inny smak lub ktoś będzie go inaczej odczuwał będzie zakładany nowy watek? Absurd do kwadratu. Jedynym wyznacznikiem powinien być ekstrakt i alkohol, jeżeli nazwa jest ta sama.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  No dobrze, już "skruszałem"
                  Dyskutujmy i wyciągnijmy wnioski, stwórzmy wytyczne.

                  Przy okazji (tu już prztyczek do ARTa) oczyśćmy w końcu bazę z piw dawno nie produkowanych. Nie chodzi o ich usunięcie, tylko stosowne oznaczenie, może być chociażby slash (#) na początku, chociaż przydałoby się takie rozwiązanie, które te piwa przeniesie na koniec listy, a w przypadku slasha jest na odwrót - na początek - przynajmniej w Windowsie tak jest, być może tutaj tak by nie było.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23956

                    #10
                    Dyskusja dyskusją, ale pewne sprawy muszą być arbitralnie ustalone, bo bywają techniczne i rozsądkowe ograniczania warunkujące pewne decyzje.

                    ART do momentu jak nie opanuje spraw z utrzymaniem browarbizu, to przykro mi, ale nie jest w stanie zaangażować się w poukładanie pewnych spraw. Jak zniknie konieczność codziennej walki o przetrwanie, to będzie spokój i czas konieczny do wprowadzania rewolucyjnych zmian.
                    Last edited by ART; 2012-04-06, 10:04.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #11
                      Zasady dodawania nowych marek piw - dyskusja

                      Proponuję dyskusje o tym co wam się nie podoba, co byście zmienili i jakie rozwiązania proponujecie w stosunku do nowych piw i dodawania ich do Dziennika Piwnego przeprowadzić tutaj.

                      Wymieniajcie, które moje działania Wam nie pasują.

                      1. Olsztyńskie
                      2. Corneliusy
                      3. Bierhalle Dunkel 13.4
                      4. niepasteryzowane - to nowe piwo czy nie
                      5. ...
                      Last edited by Pendragon; 2012-04-06, 10:08.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Promil03
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.10
                        • 2833

                        #12
                        Możemy rozstrzygać każde piwo z osobna, ale trzeba też ustalić obowiązujące normy, żeby o każdym przypadku nie pisać kilku stron na forum.

                        Moim zdaniem jeśli:

                        - dane piwo nie było produkowane przez jakiś czas i trwały prace nad nową wersją, których efektem jest znaczna zmiana parametrów (np. Olsztyńskie z 10% ekstraktu na 12,5%) lub zmieniono recepturę (np. Kormoran Ciemny - zaniechano dodatkowych aromatów, dodano pałatki owsiane) takie piwa powinny być dodane jako NOWE.

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czy każde piwo, które będzie miało trochę inny smak lub ktoś będzie go inaczej odczuwał będzie zakładany nowy watek? Absurd do kwadratu. Jedynym wyznacznikiem powinien być ekstrakt i alkohol, jeżeli nazwa jest ta sama.

                          Nikt tu nie pisał o smaku bo to samo piwo moze miec całkowicie różny smak, tak jak bylo np ze Zdrojowym z Konstancina, z początku dobre, a potem była kicha.

                          Przykład nowego Olsztyńskiego, to nie jest zmiana tylko smaku, niewielka różnica w zmianie alkoholu i ekstraktu ale zasadnicza zmiana w parametrach, wszystko jest inne. Tu jest tylko zbieżność nazw, nic więcej.
                          Można edytować parametry piwa ale jeśli są one niewielkie.

                          Moim zdaniem pasteryzowane i niepasteryzowane piwa powinny być jako osobne, różnica w smaku jest zdecydowana. Tak samo z wersja filtrowana i niefltrowaną.

                          Corneliusy - tu sie nie upieram choc moim zdaniem nastąpił tylko lifting etykiet z niewielką zmianą nazw (zastąpienie np polskiej nazwy Pszeniczne na niemeicką Weizen) w takich wypadkach bardziej właściwym byłoby dodanie drugiej nazwy czyli Pszeniczne/Weizen.

                          W przypadku Dunkela z Bierhalle to do czasu wyraźnej i jasnej deklaracji ze strony przedstawiciela Bierhalle, ze będzie czysta i jasna informacja na to jaki Dunkel jest obecnie serwowany nie dzieliłbym piwa na dwa różne. Owszem, noty i oceny mogą odbiegać od siebie ale tak naprawdę poza wąską garstką forumowiczów nikt tego piwa nie odróżni i wtedy będzie misz masz w ocenach, bedę przemieszane z sobą.

                          Tych samych piw robionych dla dyskontów/sieci z róznymi nazwami bym nie ruszał i zostawił tak jak jest
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

                            #14
                            ART wspomniał o pewnych żelaznych zasadach. Ja myślę, że śmiało możemy przyjąć, iż nowe piwo to każde, które ma ekstrakt zmieniony >0,5 Blg. Skłaniałbym się też do wyrzucenia lub wyizolowania piw nieprodukowanych od, powiedzmy, 3 lat. I ostatnia sprawa klony. Kto jak kto ale my i browar.biz to powinno być środowisko, które nie da sobie wciskać kolejnych bearnardów, zodiaków, krajanów, jagiełłów. Nawet jak zapis w DP miałby być pięciokrotnie łamany to powinno tak być bo tylko w ten sposób początkującym malkontentom wyznaczymy właściwy kierunek a browarom pokażemy, że kitu przynajmniej nam nie wcisną. W końcu, jak pisał Żą, od browar.bizu zaczęła się XXI wieczna odnowa polskiego przemysłu piwnego.
                            Ja też chcę za 10 lat komuś wyrzygać, że to dzięki mnie coś tam, coś tam

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Mierżą mnie te klony, ale nie łączyłbym ich wszystkich do jednego tematu, tylko w jakis sposób podał informację o macierzystym piwie, chociaz czasami (Van Pur) nie będzie to chyba możliwe.
                              Jest tu też pewne ograniczenie techniczne do liczby liter w temacie, więc odpada taki pomysł, by np zrobic to tak:
                              Karpackie Pils [Tesco Jasne / Goldbrayner Premium / Ambrosius Special / Prince Premium / Donner Premium / Barley Gold Premium / Barry's Beer / Donagger Premium / Golbeer / Hoff Pils / Trefl Pils]
                              Tak tak, to wszystko jedno i to samo piwo z 4% alk.
                              Ale można by przecież przy kazdym klonie wskazać markę nazwijmy ją wiodącą, czyli np.
                              Tesco Jasne [aka* Karpackie Pils], Donner Premium [alias* Karpackie Pils]....

                              Bearnard Pils [klon* Zodiak / Lew Classic]

                              Już sam fakt podania takiej informacji w temacie może kilku osobom otworzyć oczy i zaciekawi do zbadania tematu.

                              * - do wyboru, zastanowienia się jak to oznaczyć
                              Last edited by Pendragon; 2012-04-06, 11:10.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X