takie tam

Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Jest taka zasada, że porównuje się piwa tego samego stylu. Inaczej wychodzi głupio.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Atak Chmielu, Imperium Atakuje, Jak w Dym, Wiwa la Vita nie mają aromatu?

Przywróćmy pewną normalność: porównujmy A-IPA z A-IPA, rauchbocka z rauchbockiem, vienna lagera z vienna lagerem itp. Pinta nie uwarzyła póki co ani tripla ani dubbla, ani blonda, ani Belgian Brune, więc zdziwiłbym się jakby któreś z ich piw przebiło Ename...

Comment

• wasyll
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baroN1
        stout pinty nie jest kiepski- jest ok, ale nie na tyle zebym go zaczal namietnie pić
        (taki barney flat- oatmeal stout mi bardziej podszedl- chociaz kazdemu co innego bedzie smakowac...)
        No i powiedz mi mistrzu, gdzie ja mogę kupić takiego barney flat'a?
        www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• baroN1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.08
          • 181

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll
          No i powiedz mi mistrzu, gdzie ja mogę kupić takiego barney flat'a?
          no ja mam takie szczęście ze u mnie w sklepie w Poznaniu był dostępny jakiś czas temu, i w sklepie, i lany w pubie....

Comment

• meerdo
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.12
            • 42

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Squnik
            Cytat: Smakowo piwa z Pinty nie urzekają niczym szczególnym. Walor aromatyczny praktycznie nie istnieje.

"No chyba sobie kpisz."

Jestem poważny jak zawał serca. Te piwa pachną jak zwykłe piwa. Ciężko w nich się doszukać czegokolwiek urzekającego. Większą gamę aromatów prezentują popularne belgijskie Leffe, Grimbergeny lub Ename będące praktycznie w tej samej cenie co rzeczone Pinty.
            Z chęcią kupię Leffe, Grimbergeny lub Ename w cenie Pinty(powiedz gdzie), ale poza tym wezmę też Pintę. Dlaczego na siłę chcesz przekonać, że Pinta i AB są złe, jeżeli złe nie są. Czy Amber Boy, tudzież RJ lub Atak Chmielu, czy też Sahti, to są wg Ciebie zwykłe piwa?! Trochę w tej obronie Widawy się zagalopowałeś. Nie zgadzam się aby Widawę od a - do z zjechać, ale nie uprawiaj teraz jakiegoś zaklinania rzeczywistości, wychwalania ponad niebiosa Widawy, stawiania je w opozycji do wspomnianej Pinty, czy AB, bo w moim odczuciu robisz jeszcze większe zło dla Widawy.

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10800

patrze obietkywnie, a'la grodziskie z pinty smakuje jak ser wędzony w płynie a nie piwo...
              (nie lubie wędzonek, a nawet ich nie nawidze ale de dochter van de korenaar- brovoure które jest piwem dymionym wypiłem ze smakiem)

dobry wieczór- piłem lepsze piwa z tego gatunku...
              pszekoźlak- jak wyżej...
              Ze słodem wędzonym ma smakować jak lody waniliowe?
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

taki barney flat- oatmeal stout mi bardziej podszedl- chociaz kazdemu co innego bedzie smakowac...)
                A widzisz. A mnie od Renifera bardziej smakowało God Jul od Nogne O. I świąteczne brown ale od Kocoura. I czy to od razu musi znaczyć, że Renifer jest kiepski? Że mam zacząć podważać jego byt rynkowy?

Comment

• baroN1
                  • 2011.08
                  • 181

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  Ze słodem wędzonym ma smakować jak lody waniliowe?
                  nie wiem jak powinien smakowac prawdziwy grodzisz, ale zdaje mi sie ze wyrób pinty nie odwzorowuje idealnie tego....

Comment

• jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

Nie wiem ale wiem, że jest źle
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• baroN1
                      • 2011.08
                      • 181

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                      A widzisz. A mnie od Renifera bardziej smakowało God Jul od Nogne O. I świąteczne brown ale od Kocoura. I czy to od razu musi znaczyć, że Renifer jest kiepski? Że mam zacząć podważać jego byt rynkowy?
                      do żadnego z tych piw poza reniferem nie mam dostępu, także się nie wypowiem...

Comment

• pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

Dlatego to piwo nazywa się a'la Grodziskie - to taka próba zmierzenia się z legendą. Grodzisz był inspiracją, natomiast samo wykonanie i efekt końcowy pewnie odbiega od oryginału tyle, że twórcy nigdy nie ukrywali, że to "piwo na wzór, podobne" a nie wierna kopia.

Comment

• meerdo
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.12
                          • 42

nie wiem jak powinien smakowac prawdziwy grodzisz, ale zdaje mi sie ze wyrób pinty nie odwzorowuje idealnie tego....
                          bo to jest jak w nazwie - Ala`Grodzisz - czytamy ze zrozumieniem.
                          a Ty wiesz - jak smakuje Grodzisz? to ciekawe, bo nawet pijący Grodzisz x lat temu, nie są co do tego pewni, jedni twierdzą, że był delikatnie wędzony, inni tego w ogóle nie pamiętają, jedni twierdzą, że był delikatnie mętny, inni pamiętają jego klarowność. Widzę więc, że się w końcu znalazł ekspert od Grodzisza

Comment

• Squnik
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.10
                            • 19

Z całym szacunkiem Meerdo, ale nie przekonuję, że Pinta i AleBrowar mają złe produkty. Moja wypowiedź dotycząca Pinty jest subiektywna i te piwa jakoś do mnie nie trafiają (np. mój ostatni nabytek w ich wydaniu: Pinta Koniec Świata - trącająca mi pszeniczniakiem).

W kwestiach Alebrowaru się nie wypowiadałem, więc poszła tu lekka nadinterpretacja moich wypowiedzi, a korzystając ze sprzyjającej aury wypowiem się oszczędnie w kwestii tych, które dane mi było spożyć:
                            Amber Boy - przeciętne piwo; nie twierdzę, że słabe, czy złe, ale moszny z wrażenia nie urwało.
                            Rowling Jack - fajne piwo; miły aromat i ciekawa goryczka.
                            Sweet Cow - zaskakujące piwo; subtelny aromat i dość ekleptyczny smak będący zasługą udziału laktozy.

Comment

• wasyll
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 1823

Co mu zatem brakuje do ideału?
                              www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• baroN1
                                • 2011.08
                                • 181

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo
                                bo to jest jak w nazwie - Ala`Grodzisz - czytamy ze zrozumieniem.
                                a Ty wiesz - jak smakuje Grodzisz? to ciekawe, bo nawet pijący Grodzisz x lat temu, nie są co do tego pewni, jedni twierdzą, że był delikatnie wędzony, inni tego w ogóle nie pamiętają, jedni twierdzą, że był delikatnie mętny, inni pamiętają jego klarowność. Widzę więc, że się w końcu znalazł ekspert od Grodzisza
                                nie jestem ekspertem :d
                                ale czytałem różne opinie ludzi na temat wyboru z pinty który do grodzisza nie pasuje za bardzo....

wiem tyle że to nie mój styl i nie będe więcej próbować piw w tym stylu

Comment