Jakich pszeniczniaków warto spróbować?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qlpin Wyświetlenie odpowiedzi
    z czeskich to borwar cerna hora i ich "Velen" był kiedyś znakomity, dawno go nie piłem, ale jeśli trzyma poziom to porównałbym go do maisel's weisse
    Oj akurat tej pszenicy bym w tym wątku nie wymianiał. Jak już z Czech coś polecać to Primator weizen i analogiczna pozycja od Herolda.

Comment

• tomolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
      Oj akurat tej pszenicy bym w tym wątku nie wymianiał. Jak już z Czech coś polecać to Primator weizen i analogiczna pozycja od Herolda.
      A to zależy, piłem raz z beczki i był rewelacyjny. Innym razem z butelki dość paskudny. To chyba nie jest szczególnie równe piwo...

To może jeszcze z ciekawostek jakiś Rauchweizen, może Schlenkerla?
      www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
        A to zależy, piłem raz z beczki i był rewelacyjny. Innym razem z butelki dość paskudny. To chyba nie jest szczególnie równe piwo...
        Chyba masz rację, na forum oceny ma dość rozbieżne. Ja tylko próbowałem wersję butelkową i zawsze byłą daleka od modelowego weizena.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
        To może jeszcze z ciekawostek jakiś Rauchweizen, może Schlenkerla?
        Dobry pomysł, jestem za I jesczcze jakiegoś weizenbocka jak już jedziemy po bandzie

Comment

• banita12
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.10
          • 65

Warto też spróbować Etalon - chyba rosyjskie piwo. Ma bardzo ładne aromaty bananowe.

Comment

• jacekc78
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 11

Mi najbardziej smakowało Pszeniczne z Bierhalle i Jurajskie Ciemne Pszeniczne, ale gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie, więc najlepiej sam popróbuj

Comment

• Chmielnicki
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.07
              • 324

Bardzo Wam dziękuję za tyle propozycji! Jak widać Niemiaszki królują

A czy w Czechach jest coś naprawdę godnego uwagi w tym temacie? Koleżanka wraca z Pragi do Polski i pyta, czy coś mi przywieźć. Primatora już piłem - rzeczywiście smaczny bardzo! Zawsze miałem ochotę spróbować czegoś z Kocoura (niekoniecznie pszenicznego), ale nie wiem, co jest ich "flagowym" hitem. Samuraj? Náhradník? Oprócz pszeniczniaków bardzo lubię właśnie takie piwa z mocną goryczką, typu Atak Chmielu, Rowing Jack czy Shark z Widawy (IPA, AIPA).

Comment

• pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

Kubik i Quaterback od Kocoura powinny być w takim razie na miejscu. No i piwa Matuski polecam: Raptor, Zlata i Cerna Raketa. A najlepiej to wejść w internetową ofertę butelkowych piw ze sklepiku przy Zlych casach i powybierać co ciekawsze pozycje, nie tylko spośród czeskich browarów.

Comment

• TeDy_beer
                  • 2011.06
                  • 283

Jeszcze mi się przypomniało jedno piwo Hösl Whiskey-Weisse, ciekawe bo warzone ze słodem do whiskey w zasypie.
                  AMEN i :stout:
                  Browar Domowy Małe Ale
                  Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

Comment

• Chmielnicki
                    • 2012.07
                    • 324

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kubik i Quaterback od Kocoura powinny być w takim razie na miejscu.
                    Twierdzisz Waść, że Kubik i Quarterback lepsiejsze od Samuraia i Náhradníka? Bo Catfisha Suměcka to już chyba nie sposób trafić, prawda?

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

No moim zdaniem są ciekawsze, ale Samurajowi też nic nie brakuje Warty odnotowania jest też Saurus (doppelbock z amerykańskimi chmielami), stout oraz V3 Rauchbier. Nie piłem jeszcze piw z Pivovarskego Dvoru Chyne, ale podobno też są bardzo dobre.

Sumecek z tego co wiem wypadł z oferty na skutek niedostatku na rynku amerykańskich odmian chmielu.

Comment

• Rogerson
                        • 2012.08
                        • 421

A ktoś może podpowiedzieć, gdzie we Wrocławiu można trafić te niemieckie cuda pszeniczne typu Schneider i Weihenstephaner?

Comment

• wilko
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.07
                          • 226

Polecem poszperać http://goo.gl/maps/YpMKq

Comment

• kwachux12
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.08
                            • 24

Może coś będzie w Drink-Hali na Rydygiera

Comment

• Foliowo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.12
                              • 10

Polecam czeskiego Herolda, dostępny w drink hali we Wro. Generalnie czeskie są jakby lżejsze od niemieckich.

Comment

• alesienapilam
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.09
                                • 11

Polecam wspomniane już Schneidery, pamiętam że bardzo smakował mi tap 5, Meine Hopfenweisse. Poezja smaku

Z polskich Konstancin Pszeniczny - jeśli chodzi o weizeny to na naszym rynku jest dla mnie w tym momencie numerem 1.

Comment

Przetwarzanie...
                                X