Dr Cecile Rose, do której trafił Watson, pracowała wcześniej jako konsultant medyczny w przemyśle wytwarzającym aromaty. Zorientowała się, że objawy choroby, które ma jej pacjent, obserwowała już u zatrudnionych w fabrykach popcornu. Jej zdaniem winny jest diacetyl - sztuczny aromat maślany. Podczas podgrzewania popcornu diacetyl wytwarza szkodliwe opary, które wdzierają się do płuc. Choroba (bronchiolitis obliterans) jest nieuleczalna. Objawia się trudnościami z wypuszczeniem powietrza z płuc.
Grzane piwo może szkodzić - szczególnie czeskie :)
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Młody brneński browar kraftowy.
Piwo opisane jako "Czech lager"
11% ekstr.
4,5% alk
30 IBU
Oprócz słodów jęczmiennych (pilzneński, wiedeński, melanoidynowy) jest też pszeniczny (piwo dolnej fermentacji więc zasyp tej pszenicy zapewne...-
Channel: Czechy
-
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
-
Channel: Belgia
-
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-29, 00:39 -
-
Znany browar z Górnej Frankonii.
Pils chmielony świeżymi szyszkami chmielowymi - Spalter Select, Spalter Perle,
11% ekstr.
4,9% alk.
Niefiltrowane
https://www.brauerei-kundmueller.de/...runhopfen-pils
...-
Channel: Niemcy
-
-
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem sporządzić spis browarów, z których produkcją miałem okazję zapoznać się, kiedy jeszcze istniały. Pomyślałem, że w klasyfikacji odwiedzonych browarów nikt nie ma szans z @abernackim, hobbystycznie się nie udzielam, więc może tu mam jakieś...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.