Co to jest "polski Paulaner"?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    Co to jest "polski Paulaner"?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki
    Nawet Paulaner(kupione w Niemczech bo o polskim nie wspomnę)przegrywa.
    Co to jest polski Paulaner?

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

    #2
    Z Grupy Żywiec a nie z Monachium.

    Comment

    • DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
      A czym się jeden różni od drugiego, skoro GŻ to tylko importer?
      Mam te piwo prosto z Niemiec i inaczej smakuje.Polecam również Kristallklar z niebieską etykietą.To jednak post o Ciechanie,które uwielbiam.

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #4
        A Paulaner na polskich sklepowych półkach to jest prosto skąd? Z innego Monachium?

        Comment

        • DariuszSawicki
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2012.08
          • 2869

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
          A Paulaner na polskich sklepowych półkach to jest prosto skąd? Z innego Monachium?
          Paulaner z polskich półek sklepowych nie wiem skąd jest,ale bawarski piję od 1995 roku(!!) i różnicę wyczuję.Postaw Paulanera kupionego w Polsce w Kauflandzie z polskimi napisami i obok bawarskiego i wyczujesz różnicę.To podobnie jak z proszkami do prania.

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #6
            Paulaner z polskich półek sklepowych nie wiem skąd jest
            Jest z Bawarii z browaru Paulanera w Monachium, tego który tak Ci smakuje. Kupujesz piwo w Niemczech i jest smaczne, a potem idziesz do marketuw Polsce i kupujesz dokłądnie to samo piwo, tylko, ze pzrewiezione w ciężarówkach przez granicę i już jest gorsze. To się nazywa placebo, wierzysz w coś tylko dlatego, ze na kotrze zobaczyłeś polski napis.

            Proszki są pakowane czy tam robione na licencji w PL, Paulaner nawet nie ejst tutaj rozlewany, przyjeżdza prosto z reichu.
            Last edited by pioterb4; 2012-09-20, 16:56.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki
              Paulaner z polskich półek sklepowych nie wiem skąd jest,ale bawarski piję od 1995 roku(!!) i różnicę wyczuję.Postaw Paulanera kupionego w Polsce w Kauflandzie z polskimi napisami i obok bawarskiego i wyczujesz różnicę.To podobnie jak z proszkami do prania.
              Wzruszyła mnie twoja historia
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

                #8
                Paulaner z Kauflandu czy z Lidla(cena 3.99!) też jest dobry.Mi chodzi o Ciechana,który o dziwo jeszcze bardziej mi smakuje.A przy okazji w Polsce jest dostępny Franziskaner Kristallklar.I tu jestem zawiedziony.Z klarownych weizenów polecam oczywiście Paulanera(niebieskiego}.Oczywiście pozostałe Franziskanery to klasa światowa.

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki
                  (...)Oczywiście pozostałe Franziskanery to klasa światowa.
                  Hmmm, no dobra, o gustach się nie dyskutuje.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2869

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    Hmmm, no dobra, o gustach się nie dyskutuje.
                    Zgadzam się, ale ich dunkel chyba każdemu smakuje.Dużo jest w Niemczech też małych browarów z dobrymi pszenicami ale niedostępnymi w Polsce.Natomiast u nas lubię sobie wypić litewskie Svyturys.Na co dzień piję sobie Ciechana.

                    Comment

                    • Piecia
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.02
                      • 3312

                      #11
                      Co do analogii Paulanera i proszków nie byłbym aż tak sceptyczny - zwłaszcza wiedząc, że piwo sprowadza globalny koncern. Nawet jeżeli jest warzony w Bawarii, to nie ma pewności, że jedna z warek idzie na rynek lokalny, a kolejna na export - to tylko moje przypuszczenia, na przykładzie nie tylko chemii gospodarczej, ale też choćby czekolady.

                      A co do tematu: czekam z niecierpliwością!
                      Koniec i bomba,
                      Kto nie pije ten trąba !!!
                      __________________________
                      piję bo lubię!

                      Comment

                      • ytzek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.03
                        • 81

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                        Jest z Bawarii z browaru Paulanera w Monachium, tego który tak Ci smakuje. Kupujesz piwo w Niemczech i jest smaczne, a potem idziesz do marketuw Polsce i kupujesz dokłądnie to samo piwo, tylko, ze pzrewiezione w ciężarówkach przez granicę i już jest gorsze. To się nazywa placebo, wierzysz w coś tylko dlatego, ze na kotrze zobaczyłeś polski napis.

                        Proszki są pakowane czy tam robione na licencji w PL, Paulaner nawet nie ejst tutaj rozlewany, przyjeżdza prosto z reichu.
                        I oczywiście niemiecki browar nie może puszczać świadomie czegoś gorszego na dziki wschód
                        trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9782

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia
                          Co do analogii Paulanera i proszków nie byłbym aż tak sceptyczny - zwłaszcza wiedząc, że piwo sprowadza globalny koncern. Nawet jeżeli jest warzony w Bawarii, to nie ma pewności, że jedna z warek idzie na rynek lokalny, a kolejna na export - to tylko moje przypuszczenia, na przykładzie nie tylko chemii gospodarczej, ale też choćby czekolady.
                          Panowie, ja rozumiem przywiązanie do piw regionalnych, ale nie zawsze i wszędzie "globalny koncern" oznacza "SAMO ZUO" . Czy wszyscy z Was korzystają na forum z komputerów regionalnych wytwórców?
                          Co do Paulanera i każdego innego browaru na świecie - jasne, że jedna warka może odbiegać od innych, ale najmniejsze odchylenia od standardu zapewniają koncernowe procedury. I to nie tyle "SAMO ZUO", co "WIELKA NUDA"...

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Paulaner niby należy do Heinekena ale nie do końca. Paulaner poprzez spółki zalezne ma decydujący głos i Heineken może im naskoczyć. Tak nam to wyjaśnił Martin Zuber, główny piwowar. Pisanie, że niby warzą inne warki na dziki wschód to już odlot.

                            Niby co miałoby się zmienić? Mniej słodu pszenicznego, stare drożdze czy stary chmiel? Może ekstrakt niższy?
                            Last edited by jacer; 2012-09-21, 10:16.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • ksy
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.07
                              • 280

                              #15
                              Paulaner dla Polski nie jest wysyłany na zasadzie "Hans weź jakąś paletę i przeklej etykiety". Ma co najmnije inne opakowania (lany jest w inne butelki niż te dla Niemiec). Co do zawartości nie można wykluczyć, że jest to piwo z produktów gorszej jakości... wróć! z "produktów jakościowo bardziej odpowiadających potrzebom i gustom konsumentów z kraju dla którego przeznaczony jest produkt". (tak wytłumaczył Kruger dlaczego do kawy Jakobs robionej na rynek Polski używa się ziaren niższej klasy).
                              Oczywiście nie ma też podstaw by twierdzić, że w butelkach eksportowych jest inne piwo, ale kategoryczne wykluczanie takiego faktu mija się z dotychczasowym doświadczeniem z niemieckim eksportem trafiającym na nasz rynek.
                              --------------------
                              --------------------
                              "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

                              Comment

                              Przetwarzanie...