Witam, od kilku lat staram się poszerzać swoje piwne horyzonty i próbować różnych wyrobów polskich i zagranicznych browarów. Założyłem sobie nawet listę, na której zapisuje co piłem i jak mi smakowało, bo po pewnym czasie trudno było to wszystko zapamiętać.
Teraz przyszedł czas na uporządkowanie tej listy. Wprowadziłem kryterium gatunku piwa: lager jasny, lager ciemny, pilzner, pszeniczne, koźlak, porter, stout, ale, smakowe i inne. I tu od razu prośba o ewentualną korektę lub rady co do podziału.
Niestety jako początkujący piwosz, bez specjalnej wiedzy natrafiłem na problemy z klasyfikacją już wypitych piw. Największe trudności mam z odróżnieniem pilznerów od innych jasnych lagerów. Bo czy pilznerem jest:
Okocim Premium Pils
Gold Pils
Zwierzyniec Pils
Starovar
Fuhrmann
Gościszewo Pils
Lech Pils
Miłosław Pilzner
Przypuszczam, że nazwa może być myląca.
Wydaje mi się, że pilznery to:
Zlaty Bazant
Krusovice Imperial
Zlatopramen
Svijanský Kníže
Opat
Pilsner (brow. Veltins)
Beck's
Březňák Böhmisch Pils
PerlenBacher Premium Pils
Bitburger.
Pozdrawiam
Teraz przyszedł czas na uporządkowanie tej listy. Wprowadziłem kryterium gatunku piwa: lager jasny, lager ciemny, pilzner, pszeniczne, koźlak, porter, stout, ale, smakowe i inne. I tu od razu prośba o ewentualną korektę lub rady co do podziału.
Niestety jako początkujący piwosz, bez specjalnej wiedzy natrafiłem na problemy z klasyfikacją już wypitych piw. Największe trudności mam z odróżnieniem pilznerów od innych jasnych lagerów. Bo czy pilznerem jest:
Okocim Premium Pils
Gold Pils
Zwierzyniec Pils
Starovar
Fuhrmann
Gościszewo Pils
Lech Pils
Miłosław Pilzner
Przypuszczam, że nazwa może być myląca.
Wydaje mi się, że pilznery to:
Zlaty Bazant
Krusovice Imperial