Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll
Wyświetlenie odpowiedzi
Marża w knajpach na piwa butelkowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lucifuge Wyświetlenie odpowiedziKolego Ty chyba piszesz o knajpie która ma podpisaną umowę na wyłączność z KP albo GŻ. No chyba ,że coś przegapiłem i są knajpy z firmowymi nalewakami, meblami i "bonusami" od pinty czy ciechana ? A 250% marży można między bajki włożyć... Pozostaje jeszcze jedna kwestia co do której powinni wypowiedzieć się prowadzący aktualnie knajpy: czy można sprzedawać "na wynos" czy też dozwolona jest jedynie sprzedaż celem konsumpcji na miejscu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki Wyświetlenie odpowiedziChciałem tego uniknąć, żeby nie być posądzonym o złośliwość i robienie "czarnego PR" tej knajpie - którą skądinąd bardzo lubię i cenię za to, że przetarła właściwy piwny szlak w okolicy. Po prostu trochę mnie zbulwersowały te ceny piw butelkowych (zrozumiałbym 1-2 zł drożej, ale nie 6-8 zł więcej za butelkę 330 ml). Wychodzi jednak na to, że jestem naiwny i urwałem się z choinki...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki Wyświetlenie odpowiedziChciałem tego uniknąć, żeby nie być posądzonym o złośliwość i robienie "czarnego PR" tej knajpie - którą skądinąd bardzo lubię i cenię za to, że przetarła właściwy piwny szlak w okolicy. Po prostu trochę mnie zbulwersowały te ceny piw butelkowych (zrozumiałbym 1-2 zł drożej, ale nie 6-8 zł więcej za butelkę 330 ml). Wychodzi jednak na to, że jestem naiwny i urwałem się z choinki...
Krzysztof
p.s.
Przy okazji bytności w BB zapraszam do Piwnicy Zamkowej na piwo.Będę do dyspozycji i odpowiem na pytania nurtujące kolegę dotyczące ekonomii prowadzenia lokalu gastronomicznego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika canigggia Wyświetlenie odpowiedziJeszcze nie spotkałem knajpy, gdzie piwo byłoby tańsze niż w sklepie. Tak było, jest i będzie. Składa się na to kilka czynnków:
1. Knajpy zazwyczaj są umiejscowione w atrakcyjniejszych miejscach, co powoduje, że czynsz jest większy.
2. Wyposażenie knajpy jest znacznie droższe, niż wyposażenie sklepu.
3. Piwo w knajpie zazwyczaj wlewasz do jakiegoś szklanego naczynia, które też właściciel musi kupić, a po Twoim wypiciu umyć, co daje nam punkt 4,
4. Musi opłacić media, takie jak woda, których sklep nie opłaca,
5. Musi opłacić barmana, niejednokrotnie kelnerkę, etc. W swoim sklepie może pracować sam i tak często się dzieje.
6. Musi zapewnić takie rzeczy jak toaleta dla klientów, co też wiąże się ze zużyciem wody i innych rzeczy związanych z higieną człowieka.
no i jeszcze kilka innych spraw, którymi właściciel sklepu sobie nie zaprząta głowy.
Świetny temat w którym pewnie wiele będzie takich głosów usprawiedliwiających chciwe marże. a prawda jest taka, że piwo w knajpie nie musi być wiele droższe od tego ze sklepu (czego dowodem są chociażby Czechy). Różnica uczciwa powinna wynosić 20/30 procent a nie jak jest wielokrotnie 100% i więcej."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziA ja spotkałem, może nie tańsze ale w tej samej cenie. Chociażby ostatnio w Gliwicach - TYskie za 3 zeta w lokalu.
Świetny temat w którym pewnie wiele będzie takich głosów usprawiedliwiających chciwe marże. a prawda jest taka, że piwo w knajpie nie musi być wiele droższe od tego ze sklepu (czego dowodem są chociażby Czechy). Różnica uczciwa powinna wynosić 20/30 procent a nie jak jest wielokrotnie 100% i więcej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziŚwietny temat w którym pewnie wiele będzie takich głosów usprawiedliwiających chciwe marże. a prawda jest taka, że piwo w knajpie nie musi być wiele droższe od tego ze sklepu (czego dowodem są chociażby Czechy). Różnica uczciwa powinna wynosić 20/30 procent a nie jak jest wielokrotnie 100% i więcej.
Z drugiej strony, butelki w Czeskiej Baszcie kosztują tyle samo co beczka, sporo ludzi je bierze, a jednak beczki schodzą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwnicaZamkowa Wyświetlenie odpowiedziKolego Chmielnicki proszę o odpowiedz na moje pytanie z poprzedniego postu.Wg mnie to stwierdzenie podchodzi pod "czarny PR" gdyż mija się z prawdą.
Krzysztof
p.s.
Przy okazji bytności w BB zapraszam do Piwnicy Zamkowej na piwo.Będę do dyspozycji i odpowiem na pytania nurtujące kolegę dotyczące ekonomii prowadzenia lokalu gastronomicznego.
PS. Dodam jeszcze, że to samo piwo w Holandii (importer z USA na Europę) kosztuje 2-3 euro/butelka.Last edited by Chmielnicki; 2012-11-02, 08:06.
Comment
-
-
Nie rozumiem sensu tej dyskusji. Jeśli ktoś (właściciel lokalu) ma życzenie posiadać 3 krotny narzut (przypominam kolegom, że marża i narzut to różne rzeczy) to jego sprawa. Przecież nie obowiązku odwiedzania wszystkich lokali. Konsumenci glosują nogami i portfelami. Ja chadzam tylko do takich lokali, gdzie stosunek jakość/cena jest dla mnie akceptowalny. Zawsze mogę wypić szklankę wody zamiast.
Comment
-
-
Można w knajpie sprzedawać na wynos pod warunkiem, że opłaci się pozwolenie na sprzedaż alkoholu poza lokal. To taka sama opłata (piwo - 525zł za pierwszy rok) jak do gastronomi ale oczywiście w naszym pięknym kraju muszą być rozdzielone.
Co do marży na butelkowe piwa to tak jak wcześniej zauważono w knajpach wielokranowych pierwszeństwo ma piwo lane i to z niego trzeba jak najszybciej "schodzić". W większości są to piwa niepasteryzowane. Butelka jest dodatkiem i nie może być tańsza od lanego. Poza tym, w każdej szanującej się knajpie piwo z butelki musi być przelane do szkła = mycie.
Ostatnia sprawa do ogólnej marży to wyposażenie knajpy wielokranowej. To co inni dostają od koncernów trzeba samemu kupić a to nie są małe pieniądze. Przykładowo w zależności czy nowe czy używane: 1 kolumna 100 - 250zł, 1 schładzarka 1500 - 2500zł, 1 stolik z 4 krzesłami 500 - 1000zł i wiele innych a trzeba doliczyć ich wielokrotność. To tylko przykłady i ceny orientacyjne, które blokują wszystkich chętnych do otwarcia takiej knajpy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielnicki Wyświetlenie odpowiedziAle zgoda, knajpa musi na siebie zarobić. Tylko cały czas nie mogę pojąć motywacji klienta, który godzi się dobrowolnie na taką grabież. Przychodzi na piwo lane z beczki - OK (jest w tym jakiś klimat, celebra, może nawet ekskluzywność). Ale jeśli przychodzi po piwo butelkowe droższe o 50% od tego sprzedawanego w sklepie dwie przecznice dalej - WTF?!
Comment
-
-
Piwo w pubie to nie tylko piwo, ale również udostępnienie miejsca do jego spożycia (niektórzy potrafią sączyć jedno piwo przez godzinę tym samym "blokując" miejsce innym potencjalnym chętnym). W sklepie kupujesz piwo i już cię za chwilę nie ma.
Jeśli ktokolwiek próbował w dużym mieście wynajmować knajpkę (nawet małą, co to pomieści kilkanaście osób) na wyłączność to wie, że często zdecydowanie taniej aniżeli "knajpka na wyłączność + własny alkohol" wychodzi "rezerwacja stolików i normalne kupowanie piwa na miejscu".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pajel Wyświetlenie odpowiedziMożna w knajpie sprzedawać na wynos pod warunkiem, że opłaci się pozwolenie na sprzedaż alkoholu poza lokal. To taka sama opłata (piwo - 525zł za pierwszy rok) jak do gastronomi ale oczywiście w naszym pięknym kraju muszą być rozdzielone.
(...).
Jak się nie mylę, Piwnica Zamkowa (popraw mnie jak się mylę) pisał, że kalkulując otwarcie sklepu czy knajpy wybrał knajpę.
Strefa-Piwa też chyba pisał, że gdyby nie knajpa to sklep już by nie istniał."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciass Wyświetlenie odpowiedziNie zapominaj o tym że, nalewak i chłodziarkę dostaniesz od browaru, konserwacją też zajmie się browar, szklanki też dostaniesz, wyposażenie (meble) też bardzo często użycza browar, dodatkowo będzie bonus za zrealizowany target itd... koszty prowadzenia sklepu o takim samym metrażu jak knajpy na pewno nie będą 5x wyższe (analogicznie do marży) pamiętajmy, że gastronomia teoretycznie ma trochę mniej czasu w tygodniu niż sklep na stukanie przychodu... zresztą, w knajpie spędza się sympatyczne chwilę i tak wydasz kasę na to piwo i tak, więc czemu nie mieć na piwie 250% ?
My szklanki dostajemy czasami, częściej trzeba je kupować bo "wychodzą" z pubu szybciej niż przychodzą (szczególnie belgijskie). Nalewaki, chłodziarki, wyposażenie - wszystko jest nasze (czyli kupione), z prostej przyczyny: browarów, których piwa chcemy na tym sprzęcie serwować nie stać na taki sprzęt, a poza tym nie przywiązujemy się do jednego piwa. Te same browary nie ustalają nam żadnych targetów i nie bonusują sprzedaży. My mamy czynsz dla pubu większy 7 razy od czynszu sklepu (ta sama kamienica, oczywiście powierzchnia pubu jest większa), ale! - zastanów się: na czym zarabia sklep i na czym zarabia knajpa. W pierwszym momencie powiesz, że na piwie, ale tak nie jest do końca: klient przychodzi do sklepu, kupuje i wychodzi (przynajmniej zazwyczaj ) a przychodząc do pubu oczekuje, że będzie miał czas i miejsce do spokojnego spożycia piwa, odpowiedniej obsługi, toalety itp. itd. Miejsca dla klienta w sklepie potrzeba z 5 metrów kwadratowych. Wyobrażasz sobie taki pub, który obsługuję tę samą ilość klientów co analogiczny sklep? Przy okazji różnicy w powierzchni wychodzi różnica w kosztach stałych: elektryczność, woda, odpady, zaiksy i inne takie. To wszystko jest zdecydowanie większe w pubie niż w sklepie. Na moje oko 10 razy większe.
I jeszcze jedno zadanie matematyczne: marża na butelce piwa w sklepie to jakieś 0,50-0,70 zł (piszę o zwykłych, codziennych piwach, nie o Belgach czy Amerykańcach). Przy czynszu w pubie powiedzmy 7000 zł - ile piw trzeba sprzedać, żeby zapłacić czynsz?Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
Comment
-
Comment