nagrody na konkursach dla polskich piw unijnych

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar-Besko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 317

nagrody na konkursach dla polskich piw unijnych

Może ktoś z kolegów wie, dlaczego niektóre polskie piwa typu unijnego uzyskiwały (bo chyba już nie dostają) nagrody na konkursach piwnych, a potem chwaliły się tym na swoich etykietach. Rozumiem, jeśliby uczestniczyły tylko browary unijne, to któryś z nich musiałby zdobyć nagrody. Ale jeśli to były konkursy także dla normalnych browarów, to coś tu nie gra. No chyba że unijne browary mają jakieś tajne, małe browary, w których warzą normalne piwo na konkursy i dla swoich ludzi.
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

A znasz zasady przyznawania medali na tych konkursach? Są takie na których każde piwo dostaje medal (złoty, srebrny lub brązowy) a ocenia się jedynie zgodność z zadeklarowanymi parametrami, klarowność itd. Są pewnie też i takie gdzie można dostać co się tylko zechce pod warunkiem uiszczenia wpisowego.

Comment

• Browar-Besko
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.06
      • 317

Jeśli tak, to taki medal jest ... warty. Myślałem, że podobnie jak w sporcie za trzy pierwsze miejsca.

Comment

• YouPeter
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
        Może ktoś z kolegów wie, dlaczego niektóre polskie piwa typu unijnego uzyskiwały (bo chyba już nie dostają) nagrody na konkursach piwnych, a potem chwaliły się tym na swoich etykietach. Rozumiem, jeśliby uczestniczyły tylko browary unijne, to któryś z nich musiałby zdobyć nagrody. Ale jeśli to były konkursy także dla normalnych browarów, to coś tu nie gra. No chyba że unijne browary mają jakieś tajne, małe browary, w których warzą normalne piwo na konkursy i dla swoich ludzi.
        Po pierwsze co to są "piwa typu unijnego" ?

Po drugie co to znaczy "konkursy dla normalnych browarów"? Że niby browary unijne (domyślam się, że chodzi o browary z obszaru UE) nie są normalne?

Po trzecie strasznie trudno zrozumieć o co Ci chodzi. Nie wierzysz, że te piwa mogą wygrać i podsyłają jakieś inne piwa pod konkretną marką? Sprecyzuj to bo trudno Cię zrozumieć.
        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi

Po drugie co to znaczy "konkursy dla normalnych browarów"? Że niby browary unijne (domyślam się, że chodzi o browary z obszaru UE) nie są normalne?

Po trzecie strasznie trudno zrozumieć o co Ci chodzi. Nie wierzysz, że te piwa mogą wygrać i podsyłają jakieś inne piwa pod konkretną marką? Sprecyzuj to bo trudno Cię zrozumieć.
          Ja na przykład piłem piwa spoza UE a były zdecydowanie unijne

Comment

• Absherr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.07
            • 89

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja na przykład piłem piwa spoza UE a były zdecydowanie unijne
            No i według postów Browaru-Besko niektóre piwa warzone w Polsce są normalne (nieunijne). Na przykład: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=140
            Ostatnia zmiana dokonana przez Absherr; 2012-12-06, 12:50.
            http://piwosfera.x25.pl - wszystkie piwne blogi w jednym miejscu!

Comment

• Browar-Besko
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.06
              • 317

Co to są piwa unijne, pisałem w jednym z moich pierwszych postów, proszę tam poczytać.
              Unijny nie musi oznaczać automatycznie UE, przecież są i inne unie.

Nie napisałem "konkursy dla normalnych browarów", lecz "konkursy także dla normalnych browarów", czyli takie w których udział biorą browary normalne i unijne.

Nie napisałem, że browary unijne nie są normalne, czyli nazwa "browar unijny" każdy może interpretować na swój własny sposób.

Myślę, że koledze trochę rozjaśniłem pojęcia używane przeze mnie.

Comment

• YouPeter
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 2379

Co to są piwa unijne, pisałem w jednym z moich pierwszych postów, proszę tam poczytać.
                Nie chce mi się przeglądać Twoich wcześniejszych postów żeby się dowiedzieć co to jest piwo unijne. Po prostu z ciekawości zapytałem bo nie znam takiego określenia. Zastanawiałem się czy chodzi Ci o tzw. international lager itp.

Unijny nie musi oznaczać automatycznie UE, przecież są i inne unie.
                Czyli jak Unia Tarnów wypuści swoje piwo to będzie oznaczać że jest unijne? Nie ma w mym pytaniu żadnej złośliwości tylko dalej nie rozumiem, a w zasadzie jeszcze mniej niż wcześniej

Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Browar-Besko
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.06
                  • 317

Nie chce mi się przeglądać Twoich wcześniejszych postów żeby się dowiedzieć co to jest piwo unijne. Po prostu z ciekawości zapytałem bo nie znam takiego określenia. Zastanawiałem się czy chodzi Ci o tzw. international lager itp.
                  International lager - nie znałem wcześniej tego pojęcia, dlatego wymyśliłem polską, z kolei której Ty nie znałeś. Podaj mi nazwy polskich piw typu international lager, wtedy będę mógł jednoznacznie stwierdzić czy piwo unijne = international lager.

Comment

• żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

Człowiek stara się sensownie wypowiadać na rzecz niekoncernowych browarów (oczywiście tych, które są tego warte), próbuje argumentować, cierpliwie odpiera posądzenia o sekciarstwo, a co jakiś czas wyskakuje taki gość jak Browar-Besko i cały wysiłek diabli biorą.

Twoje teksty o "normalnych, nie unijnych piwach do picia" zasługują na uśmiech politowania, ale po powyższym poście śmiech mi zamarł na ustach. Bo jeśli na tym forum faktycznie są sekciarze bez zdolności racjonalnego myślenia, to jesteś książkowym przykładem.

Comment

• Browar-Besko
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.06
                      • 317

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                      Człowiek stara się sensownie wypowiadać na rzecz niekoncernowych browarów (oczywiście tych, które są tego warte), próbuje argumentować, cierpliwie odpiera posądzenia o sekciarstwo, a co jakiś czas wyskakuje taki gość jak Browar-Besko i cały wysiłek diabli biorą.
                      A gdzie ja wypowiedziałem się niby bezsensownie o niekoncernowych browarach ?

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Wypowiadasz się bezsensownie o koncernowych (patrz zbiór bzdur w pierwszym poście tego wątku) i, jak popatrzeć po ocenach piw, jesteś bezkrytyczny wobec niekoncernowych.

Comment

• kloss
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 2526

Przyznam, że nie rozumiem określenia "piwo typu unijnego".Nawet zacząłem szukać wyjaśnienia w postach kolegi Browar-Besko, ale po kilku straciłem cierpliwość. Natomiast określenie "international lager" jest dla mnie jasne, chociaż też spotykam się z nim po raz pierwszy.

Comment

• Browar-Besko
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.06
                            • 317

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wypowiadasz się bezsensownie o koncernowych (patrz zbiór bzdur w pierwszym poście tego wątku) i, jak popatrzeć po ocenach piw, jesteś bezkrytyczny wobec niekoncernowych.
                            A to jednak chodziło o koncernowe browary. Koncernowe i niekoncernowe, dlatego kolega się pomylił, lepiej używać unijne i normalne.

Comment

• Cez
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 1789

Poproszę o definicję browaru unijnego.
                              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

Przetwarzanie...
                              X