Niemieckie portery - co to za zwierz?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kefir87
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.09
    • 70

    Niemieckie portery - co to za zwierz?

    O różnicy między porterem bałtyckim i brytyjskim można przeczytać w wielu miejscach. Ale w Niemczech porterem nazywa się słodki napój o niskiej (ok. 4%) zawartości alkoholu, często z dodatkiem owoców, np. wiśni czy truskawek. Sam piłem "portery" z Eibau, Löbau i Stralsundu (Störtebeker). Nie widzę, poza barwą, żadnego związku z porterem bałtyckim. Z porterem brytyjskim również nie.

    Dlaczego więc to piwo nazywa się porterem? Ktoś wie, jaka historia za tym stoi? I czy porter warzony w Niemczech przed laty był inny od tego, który Niemcy serwują dziś?
    Posłusznie melduję, panie lejtnant - odpowiedział Szwejk z poczciwym uśmiechem - że podczas gdy czekałem na pociąg, spotkała mnie ta przygoda, że siedziałem przy stole i piłem jeden kufel piwa za drugim.
    http://kawairakija.wordpress.com O Bałkanach - powierzchownie i dogłębnie
  • yaro74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2089

    #2
    Obawiam się, że żadna historia za tym nie stoi. Jak sam się przekonałeś pijąc te piwa, niewiele mają wspólnego z porterem. Ciemne piwa, które ktoś tak nazwał, być może, żeby lepiej się sprzedawały.
    Kiedyś istniał porter, który był nawiązaniem do tego angielskiego, a pierwszy warzył go browar w Bremie - Dressler. Wiem, że w latach 90-tych niemiecki porter o zawartości alkoholu ok. 6% warzył browar Hoepfner bodajże w Karlsruhe ale nie wiem, czy nadal jest produkowany.

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #3
      Zapraszamy na codzienne wiadomości z Krakowa, z Wrocławia, z całej Polski, świata nawet z kosmosu. Też możesz coś opublikować, jeśli masz ochotę.


      Hoepfner Porter wciąż jest w ofercie browaru. Co do słodkich ulepków nazywanych porterami, to myślę że ot tak sobie nazwali piwo. Schwarzbier nie bardzo, bo to rdzenny niemiecki styl i wyznawcy prawa czystości by ich zjedli. Stout kojarzy się z Guinness'em, czyli piwem gorzkim. No to zostaje porter
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • Aleksandros
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 352

        #4
        Strona internetowa wskazuje na to, że nadal jest. Co ciekawe, jest to porter górnej fermentacji, a więc zbliżony do wyspiarskiego pierwowzoru. No i kolejna ciekawostka: sprzedają go tylko w butelkach 0,33 l (i beczkach).

        Comment

        Przetwarzanie...
        X