Dziś, przy okazji zakupów w Tesco, kupiłem sobie łódzkiego Tygryska w puszce i jak się w domu okazało, Tesco do ceny opakowania dolicza "opłatę recyklingową", w moim przypadku było to 0,09 PLN Tak z ciekawości poruszam ten temat, czy może od nowego roku obowiązuje coś w rodzaju kaucji na puszki? Czy może nasi Umiłowani Przywódcy nałożyli na swoich poddanych kolejny podatek? W załączniku skan z paragonu.
Piwo w puszce a opłata recyklingowa
Collapse
X
-
Akurat to funkcjonuje od lat w normalnych krajach Europy i dawno powinno być u nas. Puszki jak mało co (obok PET) są uciążliwe dla środowiska i powinno sie prowadzić taką polityke podatkową aby ludzie kupowali a producenci pakowali piwo w butelki szklane/zwrotne. Oczywiście musi być łatwa możliwość zwrotu tych butelek.
ps. Natomiast wprowadzanie takich opłat/prawa gdzieś po cichu to zupełnie inna (naganna) sprawa."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
-
-
Numer infolinii masz na paragonie, co szkodzi zadzwonić i zapytać?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi.... Puszki jak mało co (obok PET) są uciążliwe dla środowiska i ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziNie znam się i na oko puszka wygląda na wykonaną, w dziewięćdziesięciu kilku procentach, z dość łatwo rozkładającego się metalu. Chyba, że o technologii wytworzenia mówisz?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziAkurat to funkcjonuje od lat w normalnych krajach Europy i dawno powinno być u nas. Puszki jak mało co (obok PET) są uciążliwe dla środowiska i powinno sie prowadzić taką polityke podatkową aby ludzie kupowali a producenci pakowali piwo w butelki szklane/zwrotne. Oczywiście musi być łatwa możliwość zwrotu tych butelek.
Chyba miałeś na myśli kaucję za opakowanie zwrotne.
Już widzę wyobraźnią jak sklepy przyjmują puszki a "złomiarze" bankrutują.
ps. Natomiast wprowadzanie takich opłat/prawa gdzieś po cichu to zupełnie inna (naganna) sprawa.
Comment
-
-
tak dla pewności zapytam, bo widoczny jest tylko kawałek paragonu, a wydaje mi sie, że te 9 groszy to opłata za jednorazową reklamówkę. Brałeś woreczek przy okazji zakupów?Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/
Comment
-
-
pytałem, bo po tyle tam reklamówki mają. To się zainteresuję przy okazji.Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/
Comment
-
Comment