Kto pierwszy uwarzył...
Collapse
X
-
Koźlak pszeniczny - Bierhalle Warszawa, 2007
AIPA - Atak chmielu, Pinta, 2011
Altbier - Manufaktura PIwa/Jabłonowo, 2012
Milk Stout - AleBrowar, 2012Leave a comment:
-
Weizenbocka to Krzysztof w Bierhalle Warszawa uwarzył wcześniej, było dostępne z początkiem 2007 jeśli dobrze zaglądam w zapiski browarbizowe.Leave a comment:
-
AIPA - Atak chmielu, Pinta, 2011
Koźlak pszeniczny - Psze Koźlak, Pinta 2011 czy Brovaria?
Altbier - Manufaktura PIwa/Jabłonowo, 2012
Milk Stout - AleBrowar, 2012Leave a comment:
-
Oczywiście chodzi o czasy powojenne, bo przecież takie pszeniczne było warzone również kilkaset lat temu. Ale teraz? Czy pierwszym był Spiż? A swoją drogą coś na temat tych stylów: simplex czy chateau wiesz?Leave a comment:
-
Ciekawy temat ale domyślam się, że chodzi o czasy powojenne? Wiele z gatunków, które teraz wracają były w Polsce warzone już dawno temu np. pale ale przez browar Junga w Warszawie pod koniec XIX wieku (http://www.browarymazowsza.pl/?page_id=27&child_id=399), browar Haberbusch i Schiele warzył w latach 1930. m.in. extra ale oraz stouta (http://www.browarymazowsza.pl/?page_...id=242&pagin=3).
Są też gatunki, które dziś nie są warzone jak simplex czy chateau wymieniane na reklamie browaru Kijok z 1880 roku (http://www.browarymazowsza.pl/?page_id=27&child_id=387). Powodzenia w tropieniu.Leave a comment:
-
Kto pierwszy uwarzył...
W ostatnich kilkunastu miesiącach mieliśmy do czynienia z dużą ilością różnorodnych stylów piwnych warzonych po raz pierwszy w Polsce. Zresztą wcześniej też podejmowane były takie próby. Myślę, że warto to wszystko zebrać i zrobić listę kto pierwszy i kiedy uwarzył jakie piwo. Sam się ostatnio zastanawiałem kto uwarzył pierwsze pszeniczne, kto pierwszego koźlaka, pierwszego stouta i kiedy to było. Piszcie więc, zrobimy listę ku potomności, póki jeszcze pamiętamy.Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 02:56 -
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Piwiarnia na największym placu w Gent szczycąca się ofertą 500 piw. Oczywiście nie lanych (bo tych jest 10) ale butelkowych. Szczycą się również otwarciem podwojów już w 1978 roku, jednak tradycją nawiązują do wcześniejszych wieków gdy to na piwo wpadali wozacy dostarczający produkty...
-
Channel: Belgia
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Čížová to mała wioska oddalona o niecałe dziesięć kilometrów od Piska. W jej centrum stoi XVII wieczny zamek, który to jeszcze parę lat temu popadał w ruinę, a obecnie odzyskał swój dawny blask. Z głównej drogi należy wjechać na dziedziniec i tam w odrestaurowanych zabudowaniach starego...
-
Channel: Czechy
2019-07-24, 06:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: