Kto pierwszy uwarzył...
Collapse
X
-
Wcześniej był Strzelec Grzaniec (mimo nazwy to było zwykłe miodowe piwo). Na forum są trzy etykiety, wszystkie pod datą 1998r. Sądzę jednak, ze Grzaniec może być troszkę starszy.Leave a comment:
-
Poniżej konkretne piwa (już je podawałem).
Suwałki miały normę 89 http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=8980
Lwówek miał normę 81 nie wiem do kiedy był rozlewany: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=10841Ostatnia zmiana dokonana przez Bombadil13; 2013-01-16, 20:41.Leave a comment:
-
-
Jasnego kozlaka to Bierhalle robiło wcześniej pod postacią Mai Bocka.Leave a comment:
-
O dziwo takim sam los spotkał jego następcę z Tarczyna, również tylko lanego i także smacznego i udanego. Coś Brown Ale nie może się przebić u nas.Leave a comment:
-
-
-
No to jeszcze zgłoszę pierwsze? piwo w stylu Tripel: Miłosław Komes Potrójny Złoty - 2012.Leave a comment:
-
Jeśli zaś o Fratery chodzi to były zwykłe jasne (chwalili się tylko, że podwójnie chmielone), inny był pszeniczny, a jeszcze inny był górnej fermentacji (7,6 / 16,3), dubbel. Z czego wynika, że Artezan nie był pierwszy, ale w 2005 (data z kolekcjonerstwa) w wersji butelkowej pojawiła się Belgia z Belgia - Frater 7,6. Potem zmienił nazwę na Belgia Frater Podwójny. Natomiast nie wiem jak liczyć licencyjnego Palma.
Leave a comment:
-
-
Wczęśniej mogły by być:
Spiż, ale do 2005 roku nikt o miodowym nie wspomniał
Soma nie znalazłem wzmianki o miodowym (było za to malinowe)
CK z aromatyzowanych serwowali imbiroweLeave a comment:
-
Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 02:56 -
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Piwiarnia na największym placu w Gent szczycąca się ofertą 500 piw. Oczywiście nie lanych (bo tych jest 10) ale butelkowych. Szczycą się również otwarciem podwojów już w 1978 roku, jednak tradycją nawiązują do wcześniejszych wieków gdy to na piwo wpadali wozacy dostarczający produkty...
-
Channel: Belgia
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Čížová to mała wioska oddalona o niecałe dziesięć kilometrów od Piska. W jej centrum stoi XVII wieczny zamek, który to jeszcze parę lat temu popadał w ruinę, a obecnie odzyskał swój dawny blask. Z głównej drogi należy wjechać na dziedziniec i tam w odrestaurowanych zabudowaniach starego...
-
Channel: Czechy
2019-07-24, 06:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: