Kto pierwszy uwarzył...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    2001: Pale Ale - Soma
    Który Pale Ale?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    1999(?) - Witbier - Belgia White - Browar Belgia
    2001: Pale Ale - Soma
    2003: Stout owsiany (górny, znaczy się normalny ) - Soma

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo
    a pytanie, czy nie było by zasadnym aby brać pod uwagę piwa z browarów, które butelkowały swoje piwa, dzięki czemu miał do nich dostęp szerszy odbiorca?
    Można uwzględnić jedno i drugie. Czyli pierwsze w ogóle i pierwsze butelkowane.

    Leave a comment:


  • meerdo
    replied
    a pytanie, czy nie było by zasadnym aby brać pod uwagę piwa z browarów, które butelkowały swoje piwa, dzięki czemu miał do nich dostęp szerszy odbiorca?

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo
    Pytanie - czy ów Palm, który jest opisywany jako piwo bursztynowe górnej fermentacji i było warzone przez belgijską spółkę w Kielcach można uznać za Belgian Pale Ale? Nie mówię, że nie, jedynie pytam. Czy ktoś pamięta smak, czy ktoś mógłby stwierdzić, że tak - to piwo było BPL?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Dla mnie zdecydowanie tak.
    Palm to BPL. Tylko czy to nie było piwo na licencji?

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo
    Pytanie - czy ów Palm, który jest opisywany jako piwo bursztynowe górnej fermentacji i było warzone przez belgijską spółkę w Kielcach można uznać za Belgian Pale Ale? Nie mówię, że nie, jedynie pytam. Czy ktoś pamięta smak, czy ktoś mógłby stwierdzić, że tak - to piwo było BPL?
    Dla mnie zdecydowanie tak.

    Leave a comment:


  • meerdo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Nie sądzę. Raczej Palm z Kielc.
    Pytanie - czy ów Palm, który jest opisywany jako piwo bursztynowe górnej fermentacji i było warzone przez belgijską spółkę w Kielcach można uznać za Belgian Pale Ale? Nie mówię, że nie, jedynie pytam. Czy ktoś pamięta smak, czy ktoś mógłby stwierdzić, że tak - to piwo było BPL?

    Leave a comment:


  • Cez
    replied
    Czy z wędzonkami pierwszy nie był Grodzisk Wlkp? Ciekawe, kto pierwszy uwarzył portera?...

    Leave a comment:


  • pioterb4
    replied
    Koelscha też ktoś wczesniej uwarzył, chyba Bierhalle ale nie jestem pewien. A ESB to moim zdaniem też Bursztynowe Zawiercie i jeszcze wcześniej Smocza Głowa.

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo
    Belgijskie Pale Ale - Dorota Chrapek
    Nie sądzę. Raczej Palm z Kielc.

    Leave a comment:


  • meerdo
    replied
    Koelsch - Jan Szała
    Belgijskie Pale Ale - Dorota Chrapek

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pszeniczne - Pod koniec lat siedemdziesiątych browary w Krotoszynie i Ostrowie warzyły "piwo z dodatkiem surowca pszennego".
    2005: Wędzone ciemne i jasne - Ciemne i E-Plus, Edi
    2006: Altbier - Bierhalle
    2007: Witbier - BrowArmia Warszawa
    2007: Koźlak pszeniczny - Bierhalle Warszawa
    2010*: Żytnie - Konstancin
    2011: AIPA - Atak chmielu, Pinta
    2012: Imperial Witbier/Grand Cru - Viva La Vita, Pinta
    2012: Milk Stout - AleBrowar
    2012: Russian Imperial Stout - Artezan

    * Piwo o nazwie "Żyto" robił browar Krotoszyn w połowie lat dziewięćdziesiątych.

    Leave a comment:


  • meerdo
    replied
    hmm.., jak wyliczamy, to moglibyśmy teraz zrobić duży ukłon w stronę Pinty - bo i ESB i niedawne SAHTI, czy też Sitcke Alt, Irish Red Ale, trochę się tam nazbierało

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    A pierwszy witbier nie był w BrowArmii?
    Sprawdziłem, był - pierwsza wzmianka na forum to maj 2007.

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    A pierwszy witbier nie był w BrowArmii?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Serokomlak
    Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
    Serokomlak
    Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

    „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
    Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
    2024-11-03, 02:56
  • dadek
    Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
    dadek
    Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
    2024-04-24, 01:15
  • dadek
    Belgia, Gent, Vrijdagmarkt 50, Dulle Griet
    dadek
    Piwiarnia na największym placu w Gent szczycąca się ofertą 500 piw. Oczywiście nie lanych (bo tych jest 10) ale butelkowych. Szczycą się również otwarciem podwojów już w 1978 roku, jednak tradycją nawiązują do wcześniejszych wieków gdy to na piwo wpadali wozacy dostarczający produkty...
    2024-10-03, 21:34
  • dadek
    Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 06:14
  • heckler
    Čížová 1, Pivovar Čížová
    heckler
    Čížová to mała wioska oddalona o niecałe dziesięć kilometrów od Piska. W jej centrum stoi XVII wieczny zamek, który to jeszcze parę lat temu popadał w ruinę, a obecnie odzyskał swój dawny blask. Z głównej drogi należy wjechać na dziedziniec i tam w odrestaurowanych zabudowaniach starego...
    2019-07-24, 06:41
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...