Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    Poza tym, o czym już wspomniał Mason przy okazji chmielenia, IPA poza wysyłką do Indii była też serwowana na miejscu, w okolicznych pubach/tawernach. Piwowarzy świadomi efektu jakie daje intensywne chmielenie na zimno oferowali takie piwo z beczek, zaraz obok brown ale, mild ale, stoutów i innych angielskich gatunków. I te piwa z pewnością były leżakowane krócej, niż egzemplarze płynące do Indii, choć często były spzredawane jako "East India Pale Ale".

    Dla tych co bezwzględnie chcieliby podążać za pierwowzorem to chciałem jeszccze nadmienić, że spotkałem się już kilkukrotnie z teorią, iż długie leżakowanie IPA na pokładach angielskich statków, zmiany temperatur w trakcie rejsu itd. powodowało, że (najprawdopodobniej) takie piwo miało po odszpuntowaniu trochę "dzikiego" charakteru i być moze dało się wyczuć wpływ takich drożdży jak brettanomyces. A tak wierne interpretacje to już naprawdę trudno spotkać w dzisiejszych czasach.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Koledzy uparcie wmawiają mi dziecko w brzuch... ale cieszę się, że przynajmniej spowodowało to rzeczową rozmowę
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • damon
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.11
        • 26

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi
        Sugerowałeś, że piwo jest niezgodne ze stylem (chociaż stylu nie znasz) ze względu na przechmielenie. Przytoczyłem zdanie osoby obeznanej ze stylem (nie pochodzącej wcale z USA, ale mieszkającej tam przez parę lat). Twoje argumenty są mało poważne.
        Zamiast wplatywania w jakies dziwne dyskusje odwiedzilbys lepiej znajomego - jeszcze mi zostalo kilka ciekawych butelek z ostatniej "dostawy" zza morza

        Comment

        Przetwarzanie...
        X