Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bayern71
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.06
    • 1004

    Latem byłem chwilę (przerwa w czasie górskich wędrówek) w Krakowie. Zajrzałem do Omerty i wypiłem sobie świetną włoską AIPA (Brewfist Spaceman lub Caterpillar - nie pamiętam) za 11/0,4. Atak Chmielu kosztował 9/0,5. Dla mnie cena porównywalna (choć wiem że jak przeliczymy dokładnie zagranica wychodzi drożej ale różnica jakościowa też jest zauważalna).
    Po sąsiedzku od 18 (nie doczekałem bo ostatni autobus na wieś odjeżdżał koło tej godziny) była premiera Sharka. Niech mnie któryś z Krakusów naprostuje ale kosztował pewnie z 9-10 za 0,5. Jeśli mam być szczery to spędziłbym pewnie wieczór przy Włochach.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      A to ciekawostka, to już nasi rewolucjoniści osiągnęli europejskie ceny przy polskich kosztach. Nie spodziewałem się, że tak szybko do tego dojdą. No brawo, brawo. Pozdrowienia dla sekciarzy.

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71 Wyświetlenie odpowiedzi
        ...
        Po sąsiedzku od 18 (nie doczekałem bo ostatni autobus na wieś odjeżdżał koło tej godziny) była premiera Sharka. Niech mnie któryś z Krakusów naprostuje ale kosztował pewnie z 9-10 za 0,5. Jeśli mam być szczery to spędziłbym pewnie wieczór przy Włochach.
        Niestety piwa Kopyr&Widawa od razu były droższe. Od samej Widawy również. Tylko Kruk kosztował 10/0,5 l, potem to już 11... aż do 14 zł.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          Pragnę zauważyć, że chmiele w Sępie nic nie kosztowały, więc nie wiem skąd takie ceny za to piwo. Owszem, jest to piwo dość mocne, więc i więcej trzeba było słodu, większa też była akcyza. Ale przy okazji Sharka poszła wieść, że koszt chmielu przewyższał inne składniki, zatem w tym przypadku gdy oszczędzono tak znaczne sumy, piwo nie powinno kosztować aż tyle. No ale, wiadomo jakie ma zdanie Kopyr o cenach piwa...
          Last edited by Pendragon; 2013-01-06, 19:18.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
            A to ciekawostka, że nagle zacząłeś zaglądać przedsiębiorcom do kieszeni.
            Nie ja zacząłem tu roztrząsanie cen i kosztów, tylko wyciągnąłem z tego wnioski i wyraziłem swoją opinię. Chyba wolno?

            Swoją drogą, czytając, co wyprawiają "rewolucjoniści", coraz częściej dochodzę do przekonania, że należy trzymać się z daleka od wszystkich, hurtem, nie wdając się w szczegóły.
            Last edited by Krzysiu; 2013-01-06, 19:35.

            Comment

            • wasyll
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 1823

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baroN1 Wyświetlenie odpowiedzi
              a czego sie spodziewałeś ? 2.50-3.00zł ? widawa nie jedno piwo wypuściła i ceny są jakie są i da się je przewidzieć...
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
              Ok. Te ceny są za piwa beczkowe.
              Sęp kosztował 14 zł/0,5 l.
              Pamietam, że pierwsze piwo Widawy i Kopyra, jakie spróbowałem to Borsuk. Muszę przyznać, że ceny mnie strasznie zaskoczyły, a to z jednego głównego powodu - za butelkę 0,33l w sklepie zapłaciłem 7zł, po czym dzień później w ZUP, który jest pubem, za szklankę 0,5l trzeba było wyrzucić dyszkę. Wychodzi na to, że za cena jednostkowa jest niższa w pubie, a to rzecz niespotykana.

              Nie mam pojęcia skąd biorą się takie różnice, ale to była pierwsza i ostatnio butleka z Widawy w moich rekach. Za tą cenę mogę dostać niemalże każdą Pintę.

              Dodam jeszcze, że jak zobaczyłem Renifera w butli za bodajże 9,70zł to tylko uśmiechnąłem się pod nosem.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Z wypowiedzi tu zamieszczonych wysnuwam wniosek, że ta tzw. "rewolucja" to zwykłe biznesowe przedsięwizięcie polegające na trzepaniu kasy na frajerach, którzy wypracowali w sobie uzależnienie od spożywania produktów tejże "rewolucji", niezależnie od ich jakości. Nie wiem, czy bardziej to śmieszne, czy żałosne.
              Nie wiem, czy jest to całkowita prawda, ale na pewno spore jej ziarno można tu znaleźć. Sam jeszcze do niedawna się tak zachowywałem, ale oduczyłem się tego typu zakupów właśnie dzięki... Widawie.
              www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie ja zacząłem tu roztrząsanie cen i kosztów, tylko wyciągnąłem z tego wnioski i wyraziłem swoją opinię. Chyba wolno?

                Swoją drogą, czytając, co wyprawiają "rewolucjoniści", coraz częściej dochodzę do przekonania, że należy trzymać się z daleka od wszystkich, hurtem, nie wdając się w szczegóły.
                No z tymi kosztami to nie jest tak do końca prawa. W końcu surowce kosztują tyle samo, jak nie więcej w przypadku chmielu. Ceny prądu i paliw są na iście europejskim poziomie i podatki też dorównują naszym zachodnim sąsiadom. Koszty budowy browaru też niższe nie są, a z duskusji ze znajomymi śmiałbym nawet postawić tezę, że na przykład w UK taniej jest odtworzyć browar niż w Polsce.
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

                  Proszę nie schodzić na wątek cenowy, bo to prowadzi jak zwykle do d. i oddala od sensu sprawy poruszonej w tym temacie. Zboktematyczny został wydzielony do nowego wątku o nazwie jeszcze nie ustalonej:
                  Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • lucifuge
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.11
                    • 309

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Proszę nie schodzić na wątek cenowy, bo to prowadzi jak zwykle do d. i oddala od sensu sprawy poruszonej w tym temacie. Zboktematyczny został wydzielony do nowego wątku o nazwie jeszcze nie ustalonej:
                    http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=101416
                    ale to Ty w pierwszym poście prócz jakości samego piwa zacząłeś poruszać kwestie ekonomiczne

                    Comment

                    • grew
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.05
                      • 766

                      A może mi ktoś w kilku prostych słowach powiedzieć, dlaczego tak wieszacie koty na Widawie? W kontekście Sępa?

                      1. Niedoleżakowania nikt nie wyczuł, a wiemy o nim dlatego, że Kopyr gra w otwarte karty (blog, wpisy itd.).
                      2. Diacetyl jest, owszem, zależnie od partii (bardziej czuć w piwie z but. z datą ważności do 2013-01-25, mniej albo nawet wcale z datą 2013-01-28).

                      Diacetyl w takiej ilości i przy takim natłoku chmielu nie przeszkadza, a na pewno nie jest powodem do wylania piwa (jak to zrobiła Pinta). Gdzie tu mowa o niepełnowartościowym towarze, czy wciskaniu kitu?

                      Comment

                      • lucifuge
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.11
                        • 309

                        kwestia niedostatecznego leżakowania czy też zbyt szybkiego przetaczania z tanku do tanku pojawiła się jako odpowiedź na pytanie skąd się wzięło masło. A masło pojawiło się ponieważ wiele osób uznało to jako wadę w przypadku tego piwa. A rozmowa o wadach tego piwa wzięła się stąd, że piwo niestety nie zachwyca. Subiektywnie to mnie nie zachwyciło.

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          Zatem wracjąc do tematu.

                          Dlaczego uważacie, że piwo górnej feremntacji powinno być długo leżakowane?

                          W przypadku piw dolnej fermentacji rozumiem, ale ale'e?
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • sztetke
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 355

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zatem wracjąc do tematu.

                            Dlaczego uważacie, że piwo górnej feremntacji powinno być długo leżakowane?

                            W przypadku piw dolnej fermentacji rozumiem, ale ale'e?
                            możne jasne ujdzie,krócej dojrzewa,ale np.z większa ilością ciemniejszych słodów karmelowych musi dojrzeć inaczej smakuje jak np.atak chmielu,ten który piłem był straszny,może to jakiś przypadek,ale to dla mnie ewidentnie niedoleżakowane piwo było.

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zatem wracjąc do tematu.

                              Dlaczego uważacie, że piwo górnej feremntacji powinno być długo leżakowane?

                              W przypadku piw dolnej fermentacji rozumiem, ale ale'e?
                              To z drugiej mańki, czemu uważasz, że ale nie powinno być tak długo leżakowane jak piwo dolnej fermentacji?
                              Czyli jak długo powinno leżakować?
                              Last edited by fidoangel; 2013-01-06, 22:18.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

                                Zastanówcie się przed pisaniem tu niedoleźakowanych postów, bo tu działa odleźakowana moderacja

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X