Właśnie, poczekajcie lepiej, aż myśli przejdą z burzliwej na cichą albo rurka przestanie mocno bulkać.
Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzinie podoba mi się chodzenie na skróty przez elitę niosącą przecież kaganek oświaty piwnej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziZatem wracjąc do tematu.
Dlaczego uważacie, że piwo górnej feremntacji powinno być długo leżakowane?
W przypadku piw dolnej fermentacji rozumiem, ale ale'e?
Comment
-
-
No ale to piszesz o refermentowanych.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTo z drugiej mańki, czemu uważasz, że ale nie powinno być tak długo leżakowane jak piwo dolnej fermentacji?
Czyli jak długo powinno leżakować?
Niektóre piwa z czasem tracą. Na przykład lekki bitter z nutą diacetylu jest w smaku pełniejszy niż wyleżakowany.
Oczywiście piwa jak RIS, Old Ale, Wee heavy powinny poleżakować dłużej."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Browar Widawa oraz kolaborant mocno punktują w konkursie o tytuł "Żenady Roku 2013", szczególnie w kontekście wypowiedzi swoich obrońców.
Zauważam taką prawidłowość wśród rewolucjonistów - im większe zadęcie na start, tym większa żenada po starcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi...Irytuje mnie fakt, że na rynek wypycha się (na siłę?) piwo, które jest ledwie w połowie drogi produkcyjnej i żąda za taki produkt ceny jak za pełnowartościowy import z górnej półki. Idę do niemal dowolnego browaru restauracyjnego - bęc - piwo jasne, prosto z fermentacji do kufla - za dychę. Tyle browarów restauracyjnych otwarto, a jak się zastanowić, to prawie żaden nie ma smacznego piwa, w moim odczuciu najczęściej przez brak stosownego czasu leżakowania właśnie.
Niestety żyjemy w czasach, w których wszystko musi być na wczoraj
Nie dba się już o zasady sztuki piwowarskiej, ponieważ priorytetem jest ZYSK. I to on ma być zrealizowany, a nie poprawność piwa. Walory smakowe są na dalszym planie. Na szczęście z piwem jest dokładnie jak z winem. Tu natury nie da się przyspieszyć, ani poprawić. Ona sama się skutecznie broni. Tu trzeba czekać ! Cierpliwie i z pokorą. A, że w kieszeni będzie mniej mamony ? No, coż, taka natura piwowarstwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaDom Wyświetlenie odpowiedziNie dba się już o zasady sztuki piwowarskiej, ponieważ priorytetem jest ZYSK. I to on ma być zrealizowany, a nie poprawność piwa. Walory smakowe są na dalszym planie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedziJa jestem tylko ciekaw ilu osobom to piwo naprawdę nie smakowało, a ile się tak wypowiada bo tak tu wypada?
Dziwi mnie trochę taki atak na Sępa.Przecież to nie jedyne nieudane piwo w ostatnim czasie.Dziadek Mróz i Saint No More też powinne być tu ujęte.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedziJa jestem tylko ciekaw ilu osobom to piwo naprawdę nie smakowało, a ile się tak wypowiada bo tak tu wypada?Last edited by legart; 2013-01-07, 08:10.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bosonogi Wyświetlenie odpowiedziTo chyba jest teraz trendy.
Dziwi mnie trochę taki atak na Sępa.Przecież to nie jedyne nieudane piwo w ostatnim czasie.Dziadek Mróz i Saint No More też powinne być tu ujęte.
Jakie piwo jest najbardziej kontrowersyjne ostatnich dni, tygodni ? O którym piwie jest najgłośniej na forach internetowych. Piękna reklama.
Co tam kilku obrażonych klientów rzucajacych się jak wesz na grzebieniu, skoro jest kilkuset potencjalnie nowych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedziZgadzam się z Marusią, że wraz z powstawaniem kolejnych browarów rynek sam wymusi znaczną poprawę jakości. Obecnie popyt jest taki, że każdy mały browar może sobie pozwolić na wpadki bez większych konsekwencji.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziDodatkowo tropienie i piętnowanie diacetylu w innych piwach, a zachwalanie jego obecności w swoim udanym piwie zakrawa mi na hipokryzję, albo schizofrenię
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA czy Ty uważasz, że mam interes w tym, żeby wypuścić piwo tydzień wcześniej czy tydzień później?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedziJakie piwo jest najbardziej kontrowersyjne ostatnich dni, tygodni ? O którym piwie jest najgłośniej na forach internetowych. Piękna reklama.
Co tam kilku obrażonych klientów rzucajacych się jak wesz na grzebieniu, skoro jest kilkuset potencjalnie nowych.
Nie ma żadnej piwnej rewolucji tylko żenujący spektakl. Kiedyś podobna "rewolucja" miała miejsce na rynku wina, gdzie każdy kto przeczytał poradnik dotyczący wina od takiej "Pani domu" czy "Przyjaciółki" snobował się na kreatora smaku. Od jakiegoś czasu podobne zjawisko występuje w temacie whisky i podniecaniu się single malt'ami. No i ta zaraza dotknęła także piwo.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi(...) Twoje bezwstydne samouwielbienie i tandetny lans.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziTym się kierowałeś wypuszczając wcześnie piwo, aby zdążyć jeszcze na Plebiscyt Piwo Roku 2012 i pojawić się w jak największej liczbie kategorii. Trafiłem? (...)
Comment
-
Comment