Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #46
    Burzliwa i cicha to terminy raczej z browarnictwa amatorskiego. No może tylko "cicha".
    Normalnie w browarach to piwa się fermentuje i leżakuje.

    A to że piwo jest zbyt młode i nadal "pracuje" ale w konsumencie to już inna sprawa. To błędy w procesie przygotowania produktu do konsumpcji. Myślę, że wiele z piw, które pijamy to bez filtracji i pasteryzacji prawdziwe " bomby brzuszne".
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Kopyr napisał że Sęp w ogóle nie był leżakowany, tylko przeszedł burzliwą i cichą.
      A czym się różni cicha od leżakowania?
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #48
        Nazwą.

        Comment

        • iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.08
          • 6717

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          A czym się różni cicha od leżakowania?
          A czym się różni chciwość od pazerności?
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

          Comment

          • grew
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.05
            • 766

            #50
            Przecież Sęp jest autorskim dziełem Kopyra, więc jeśli wystarczyło mu 5 tygodni to widocznie taki był zamysł. Nie rozumiem oburzenia ARTa. Piwo smaczne, serio. Mogę Ci podrzucić butelkę

            Piwo było we Wrocławiu w zasadzie nie do kupienia (w butelkach, w beczce ciągle jest w ZUPie). Rozumiem, że ludzie kupowali w ciemno. Widocznie poprzednie piwa Kopyr&Widawa im smakowały. Pozostawmy możliwość eksperymentowania w rękach piwowarów. Widocznie to się czasami udaje.

            Comment

            • Cez
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1789

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
              [...]Pozostawmy możliwość eksperymentowania w rękach piwowarów. Widocznie to się czasami udaje.
              Niech eksperymentują sobie do woli, ale nie na konsumencie. Produkt ma być skończony, bo jeśli warzę u kogoś w browarze tzn., że cały proces jest dopracowany.
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

              Comment

              • grew
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.05
                • 766

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                Niech eksperymentują sobie do woli, ale nie na konsumencie. Produkt ma być skończony, bo jeśli warzę u kogoś w browarze tzn., że cały proces jest dopracowany.
                Ależ konsumenci zadowoleni! Napisałem to przed cytowanym przez Ciebie zdaniem. Piwowar obmyśla recepturę, czas leżakowania i jest piwo. Kto powiedział, że każda 16-tka ma leżakować 2 miesiące?
                Last edited by grew; 2013-01-05, 22:49.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

                  #53
                  Kopyr, zapytałem Cię o czas leżakowania, podałeś mi łączny czas fermentacji burzliwej i cichej. A skoro już piszesz w temacie, to może objaśnij mi proszę czy uważasz że wypuszczanie takich młodziaków jest w porządku wobec klienta. Co mi po świetnym smaku, skoro na ten przykład po takim młodym piwie zazwyczaj mam kaca a w kichach burzę.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Latarnik
                    Premium Lamplighter
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2004.06
                    • 5030

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przecież Sęp jest autorskim dziełem Kopyra,
                    Jesli by tak bylo to potrafilby podac ilosci poszczegolnych chmieli jakie dodawal do warki.
                    A Sep jak sama nazwa wskazuje powstal z wysepionych od Amerykanow chmieli. I jak sam przyznaje, nie zna ich wszystkich
                    5450 kapsli z wypitych piw
                    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                    Comment

                    • emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

                      #55
                      Ale Kopyr ma przechlapane, podtruwa naszego Admina

                      Comment

                      • iron
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.08
                        • 6717

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ależ konsumenci zadowoleni! Napisałem to przed cytowanym przez Ciebie zdaniem. Piwowar obmyśla recepturę, czas leżakowania i jest piwo. Kto powiedział, że każda 16-tka ma leżakować 2 miesiące?
                        Kiedyś regulowały to Polskie Normy (długość leżakowania zależnie od Blg a pośrednio i od zawartości alkoholu) które ponoć już nie istnieją.
                        A powód jest prozaiczny - czyli zawartość tzw. fuzli - czyli bardziej szkodliwych wielorzędowych innych od C2H5OH alkoholi, które w produkcji wódki się oddestylowuje, a w piwie czy winie można odleżakować, bo są mniej trwałe...
                        Także stare przepisy, czy mądrości ludowe wcale nie są pozbawione sensu, jeśli chodzi o kaca, czy kiszkowe rewolucje

                        To tyle jeśli chodzi o moje "mądrości ludowe"
                        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                        Rock, Honor, Ojczyzna

                        Comment

                        • Cez
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1789

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grew Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ależ konsumenci zadowoleni! Napisałem to przed cytowanym przez Ciebie zdaniem. Piwowar obmyśla recepturę, czas leżakowania i jest piwo. Kto powiedział, że każda 16-tka ma leżakować 2 miesiące?
                          Sądząc po wątku, to raczej nie są, przynajmniej Ci świadomi. A co powiedzieć o Antidotum?
                          Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

                            #58
                            Antidotum, to już sprawa na inny temat, Wypychanie kwasiżurów na rynek
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • meerdo
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.12
                              • 42

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez Wyświetlenie odpowiedzi
                              Sądząc po wątku, to raczej nie są, przynajmniej Ci świadomi. A co powiedzieć o Antidotum?
                              Antidotum to akurat już chyba nawet nie trzeba komentować

                              Comment

                              • Cez
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 1789

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                                Antidotum, to już sprawa na inny temat, Wypychanie kwasiżurów na rynek
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo Wyświetlenie odpowiedzi
                                Antidotum to akurat już chyba nawet nie trzeba komentować
                                To jest akurat skrajny przykład...dla umiejscowienia sępa.
                                Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X