Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Kopyr, zapytałem Cię o czas leżakowania, podałeś mi łączny czas fermentacji burzliwej i cichej. A skoro już piszesz w temacie, to może objaśnij mi proszę czy uważasz że wypuszczanie takich młodziaków jest w porządku wobec klienta. Co mi po świetnym smaku, skoro na ten przykład po takim młodym piwie zazwyczaj mam kaca a w kichach burzę.
    Właśnie tak uważam. A czy Ty uważasz, że mam interes w tym, żeby wypuścić piwo tydzień wcześniej czy tydzień później? Miliony myślisz zrobiliśmy na tym wypuszczeniu wcześniej? Uznałem, że piwo jest ok, zresztą nadal tak uważam. Jedyne co bym zmienił, to dowaliłbym więcej chmielu, ale daliśmy wszystko co mieliśmy. No i na przyszłość, pozwolimy piwu dofermentować. Co absolutnie nie oznacza, że będziemy leżakować IPA 16 tygodni. Nie będziemy.
    Przy okazji miałeś kaca po jakimś naszym piwie? Czy tak sobie dywagujesz?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #62
      Jeśli uważasz że było OK to po co dofermentowywać?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Cez
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1789

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        (...)No i na przyszłość, pozwolimy piwu dofermentować. (...)
        O to chodziło w tym temacie...
        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeśli uważasz że było OK to po co dofermentowywać?
          Przetoczyliśmy na cichą za wcześnie, o jakieś 1-2 albo 3 dni i wszystko. Cały okres leżakowania jeżeli chodzi o długość był ok. Zresztą powtarzam, dla mnie to piwo ma diacetyl, ale jest ok. Nie pretenduje do najlepszej IPA na świecie, ale piłem sporo gorszych. Jestem z tego piwa zadowolony. Z szumu medialnego chyba też - najbardziej kontrowersyjne piwo 2012 roku, to jest coś.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • meerdo
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.12
            • 42

            #65
            ale się zrobiło piekiełko i palenie na stosie zarazem , a prawdą jest, że może i niedofermentowane, może i diacetyl, ale piwo jest pijalne i idę o zakład, że w każdym polskim multitapie się sprzeda lada moment, bo jest - mimo wyczuwalnego diacetylu o niebo lepsze od wielu piw z tzw. regionalnych browarów typu - Ciechan, Kormoran itp. a! faktycznie, będzie ono chyba najbardziej kontrowersyjnym z piw 2012
            Last edited by meerdo; 2013-01-05, 23:55.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #66
              Też się kiedyś zdziwiłem, że górniaki mogą dawać taki diacetyl bo że lagerowe to w ksiązkach piszą Nawet dwa razy zrobiłem ejla z toffi.
              No cóż, cały czas się uczymy, nawet na złotych kotłach z Kaspara
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meerdo Wyświetlenie odpowiedzi
                ale się zrobiło piekiełko i palenie na stosie zarazem , a prawdą jest, że może i niedofermentowane, może i diacetyl, ale piwo jest pijalne i idę o zakład, że w każdym polskim multitapie się sprzeda lada moment, bo jest - mimo wyczuwalnego diacetylu o niebo lepsze od wielu piw z tzw. regionalnych browarów typu - Ciechan, Kormoran itp. a! faktycznie, będzie ono chyba najbardziej kontrowersyjnym z piw 2012
                Taaak, Sęp rzeczywiście nie przystaje do Lagerowego ani Lwówka Wiedeńskiego. Za to ma coś z Portera Grudniowego

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Właśnie tak uważam. A czy Ty uważasz, że mam interes w tym, żeby wypuścić piwo tydzień wcześniej czy tydzień później? Miliony myślisz zrobiliśmy na tym wypuszczeniu wcześniej? Uznałem, że piwo jest ok, zresztą nadal tak uważam. Jedyne co bym zmienił, to dowaliłbym więcej chmielu, ale daliśmy wszystko co mieliśmy. No i na przyszłość, pozwolimy piwu dofermentować. Co absolutnie nie oznacza, że będziemy leżakować IPA 16 tygodni. Nie będziemy.
                  Przy okazji miałeś kaca po jakimś naszym piwie? Czy tak sobie dywagujesz?
                  Nie interesuje mnie ile zarobiłeś na tym piwie, ani razu o tym nie wspomniałem jeśli nie zauważyłeś. Interesuje mnie jako wydającego stosunkowo duże pieniądze na dany produkt, że ten będzie skończony. Poznałem Twoje zdanie - uważasz że tak jest ok. O Sępie dywagujemy tylko dlatego tyle że nadal nie podałeś ile w końcu leżakowało/cichofermentowało to piwo. Zresztą Sęp jest tylko przykładem pierwszym z brzegu. Jak powiedziałem, nie mam nic do smaku, mam uwagi do innych spraw związanych z produkcją piwa, którym poświęciłem ten wątek. Mając informację o tym czy piłem zielone piwo czy nie, mogę potem wskazać z dużym prawdopodobieństwem przyczynę swych dolegliwości. Nie piłem jeszcze Sępa, wiem że pewnie będzie mi smakował i że pewnie będę miał jazdę w kichach, a jak nie - pochwalę się w tym wątku
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #69
                    ART jak długo twoim zdaniem piwa gornej fermentacji powinny leżakować byś miał poczucie skończonego produktu?
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #70
                      Jak widać, dla wielu są równi i równiejsi. Gdyby zywiec albo Lech wypuściły niedoleżakowane piwo z wadą, jazda byłaby bez trzymanki. A tu, jak widać, są tacy, co uważają że wszystko jest w porządku.

                      No cóż, wypada pozazdrościć elastycznej logiki.

                      Comment

                      • Rzeszowiak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2009.04
                        • 1597

                        #71
                        Ale sekciarstwo się zawęża. Amber, Ciechan czy Fortuna też były by na cenzurowanym

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #72
                          Zostawcie w spokoju już tego Kopyra, bicie piany tu nic nie da, bo on i tak jest przekonany, że warzy piwa wybitne, a co najmniej bardzo dobre
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Holy-Grail
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.06
                            • 320

                            #73
                            A jako klient i tak wyrażę swoją opinię przy kasie.

                            Comment

                            • noodles
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.09
                              • 700

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Holy-Grail Wyświetlenie odpowiedzi
                              A jako klient i tak wyrażę swoją opinię przy kasie.

                              Przy kasie opinię możesz wyrazić o Tyskim, Lechu czy innym powszechnie dostępnym piwie. Wtedy jeśli sprzedaż piwa maleje to do wytwórcy może dotrzeć informacja, że z piwem jest coś nie tak. W przypadku piw, które schodzą "na pniu" bo popyt wielokrotnie przewyższa podaż ten mechanizm nie działa. Nie kupisz ty to kupi ktoś inny bo piwo jest poszukiwane.
                              Moja kolekcja podstawek

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                                ART jak długo twoim zdaniem piwa gornej fermentacji powinny leżakować byś miał poczucie skończonego produktu?
                                Na tak ogólne pytanie nie da się odpowiedzieć. Uważam że 3-tygodniowa szesnastka nie zdążyła się w tym czasie ułożyć. Może mylnie, będzie test kichy Choć jak czytam, to wcześniej może mnie zabić diacetyl.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X