Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    Właśnie, poczekajcie lepiej, aż myśli przejdą z burzliwej na cichą albo rurka przestanie mocno bulkać.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      nie podoba mi się chodzenie na skróty przez elitę niosącą przecież kaganek oświaty piwnej.
      Podbijam i lajkuję
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
        Zatem wracjąc do tematu.

        Dlaczego uważacie, że piwo górnej feremntacji powinno być długo leżakowane?

        W przypadku piw dolnej fermentacji rozumiem, ale ale'e?
        Robię głównie piwa ale i czas uzależniam od blg. 9-10 wypijam po 3 tygodniach, bo tam nie bardzo jest co się układać, ale 16-17 blg to 2-3 miesiące wydaje się minimum. Po pierwsze dlatego, że odfermentowuje cukier resztkowy, stabilizuje się smak i ... po tym czasie widać czy była infekcja czy nie

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          No ale to piszesz o refermentowanych.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            To z drugiej mańki, czemu uważasz, że ale nie powinno być tak długo leżakowane jak piwo dolnej fermentacji?
            Czyli jak długo powinno leżakować?
            Piwa mocno chmielone tracą aromat.
            Niektóre piwa z czasem tracą. Na przykład lekki bitter z nutą diacetylu jest w smaku pełniejszy niż wyleżakowany.

            Oczywiście piwa jak RIS, Old Ale, Wee heavy powinny poleżakować dłużej.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              Browar Widawa oraz kolaborant mocno punktują w konkursie o tytuł "Żenady Roku 2013", szczególnie w kontekście wypowiedzi swoich obrońców.

              Zauważam taką prawidłowość wśród rewolucjonistów - im większe zadęcie na start, tym większa żenada po starcie.

              Comment

              • MaDom
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.09
                • 25

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                ...Irytuje mnie fakt, że na rynek wypycha się (na siłę?) piwo, które jest ledwie w połowie drogi produkcyjnej i żąda za taki produkt ceny jak za pełnowartościowy import z górnej półki. Idę do niemal dowolnego browaru restauracyjnego - bęc - piwo jasne, prosto z fermentacji do kufla - za dychę. Tyle browarów restauracyjnych otwarto, a jak się zastanowić, to prawie żaden nie ma smacznego piwa, w moim odczuciu najczęściej przez brak stosownego czasu leżakowania właśnie.
                Mądre słowa !
                Niestety żyjemy w czasach, w których wszystko musi być na wczoraj
                Nie dba się już o zasady sztuki piwowarskiej, ponieważ priorytetem jest ZYSK. I to on ma być zrealizowany, a nie poprawność piwa. Walory smakowe są na dalszym planie. Na szczęście z piwem jest dokładnie jak z winem. Tu natury nie da się przyspieszyć, ani poprawić. Ona sama się skutecznie broni. Tu trzeba czekać ! Cierpliwie i z pokorą. A, że w kieszeni będzie mniej mamony ? No, coż, taka natura piwowarstwa.

                Comment

                • banita12
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.10
                  • 65

                  Bez przesady Krzysiu w którym momencie w browarze Widawa występowało zadęcie ?
                  Ja nie zauważyłem. Widzę że postrzegasz wszystko co nowe w polskim piwowarstwie z przesadną krytyką. Trochę więcej obiektywizmu i konkretnych faktów.

                  Comment

                  • slodki
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2012.01
                    • 108

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaDom Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie dba się już o zasady sztuki piwowarskiej, ponieważ priorytetem jest ZYSK. I to on ma być zrealizowany, a nie poprawność piwa. Walory smakowe są na dalszym planie.
                    Brrr, pierwszy tak wyraźny powiew myśli koncernowej w odniesieniu do naszej rewolucji

                    Comment

                    • ursus72
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.10
                      • 188

                      Ja jestem tylko ciekaw ilu osobom to piwo naprawdę nie smakowało, a ile się tak wypowiada bo tak tu wypada?

                      Comment

                      • bosonogi
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.05
                        • 87

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja jestem tylko ciekaw ilu osobom to piwo naprawdę nie smakowało, a ile się tak wypowiada bo tak tu wypada?
                        To chyba jest teraz trendy.
                        Dziwi mnie trochę taki atak na Sępa.Przecież to nie jedyne nieudane piwo w ostatnim czasie.Dziadek Mróz i Saint No More też powinne być tu ujęte.

                        Comment

                        • legart
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2012.06
                          • 914

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja jestem tylko ciekaw ilu osobom to piwo naprawdę nie smakowało, a ile się tak wypowiada bo tak tu wypada?
                          Mi Sęp smakował (jak i wszystkie piwa z Widawy, które piłem), ale bezpośrednim starciu nie wytrzymywał porównania z Rowing Jackiem.
                          Last edited by legart; 2013-01-07, 08:10.

                          Comment

                          • Gringo
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.07
                            • 2160

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bosonogi Wyświetlenie odpowiedzi
                            To chyba jest teraz trendy.
                            Dziwi mnie trochę taki atak na Sępa.Przecież to nie jedyne nieudane piwo w ostatnim czasie.Dziadek Mróz i Saint No More też powinne być tu ujęte.
                            Wg mnie, to pięknie wyreżyserowany przez Kopyra spektakl teatralny w internetowej przestrzeni, kontrolowany efekt motyla.
                            Jakie piwo jest najbardziej kontrowersyjne ostatnich dni, tygodni ? O którym piwie jest najgłośniej na forach internetowych. Piękna reklama.
                            Co tam kilku obrażonych klientów rzucajacych się jak wesz na grzebieniu, skoro jest kilkuset potencjalnie nowych.

                            Comment

                            • chemmobile
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.03
                              • 2168

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zgadzam się z Marusią, że wraz z powstawaniem kolejnych browarów rynek sam wymusi znaczną poprawę jakości. Obecnie popyt jest taki, że każdy mały browar może sobie pozwolić na wpadki bez większych konsekwencji.
                              Pośrednio sugerujesz, że dopóki nie powstanie wystarczająco duża konkurencja, to producenci/piwowarzy będą mieć w nosie wysoką jakość piwa. Jak widać wielu ten stan rzeczy odpowiada, są w stanie za to płacić niemałe pieniądze i bronić partaczy. Sekciarska hipokryzja zamyka oczy na tyle szczelnie, że takiego pobłażania nie stosuje się do EDIego czy Koreba.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dodatkowo tropienie i piętnowanie diacetylu w innych piwach, a zachwalanie jego obecności w swoim udanym piwie zakrawa mi na hipokryzję, albo schizofrenię
                              Mnie nie stać aż na taką kurtuazję
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              A czy Ty uważasz, że mam interes w tym, żeby wypuścić piwo tydzień wcześniej czy tydzień później?
                              Twoje bezwstydne samouwielbienie i tandetny lans. Tym się kierowałeś wypuszczając wcześnie piwo, aby zdążyć jeszcze na Plebiscyt Piwo Roku 2012 i pojawić się w jak największej liczbie kategorii. Trafiłem?
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jakie piwo jest najbardziej kontrowersyjne ostatnich dni, tygodni ? O którym piwie jest najgłośniej na forach internetowych. Piękna reklama.
                              Co tam kilku obrażonych klientów rzucajacych się jak wesz na grzebieniu, skoro jest kilkuset potencjalnie nowych.
                              Zdecydowanie przeceniasz kopyra, jego piwa, zasięg oddziaływania tego forum i blogów. Brzmi to tak, jakby kanapowa partia ogłaszała rewolucję i jeszcze się nie zorientowała, że jej zasięg nie wykracza poza ich kanapę.

                              Nie ma żadnej piwnej rewolucji tylko żenujący spektakl. Kiedyś podobna "rewolucja" miała miejsce na rynku wina, gdzie każdy kto przeczytał poradnik dotyczący wina od takiej "Pani domu" czy "Przyjaciółki" snobował się na kreatora smaku. Od jakiegoś czasu podobne zjawisko występuje w temacie whisky i podniecaniu się single malt'ami. No i ta zaraza dotknęła także piwo.
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              • grew
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.05
                                • 766

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...) Twoje bezwstydne samouwielbienie i tandetny lans.
                                Nie rozumiem skąd ten jad? Zazdrość? Typowa (niestety) polska przypadłość jechania po tych, którym się coś udało...

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tym się kierowałeś wypuszczając wcześnie piwo, aby zdążyć jeszcze na Plebiscyt Piwo Roku 2012 i pojawić się w jak największej liczbie kategorii. Trafiłem? (...)
                                O tym, że Kopyr chciał zdążyć na plebiscyt sam napisał w wątku dot. Sępa - jako żart...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X