Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 28

    No fakt browar mogl nazwac to piwo Extra IPA lub Imperial Pale Ale ale przeciez takich styl ow nie ma

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      A czy kupując Pilsa dostaje pilsa? Problem jest głębszy.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • baroN1
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.08
        • 181

        nikt nikomu nie zabrania aby kupic jakieś inne AIPA....
        czy z aipa w polsce jest tylko sęp, RJ ? jest kilka/naście piw zza granicy... jak się komuś nie podoba to wybiera inne....

        jak dla mnie to brakuje takich piw z IBU 100+, nie może być wszystko "książkowe" do bólu

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          Pytanie tylko czy odejście od wytycznej o 10 IBU dyskwalifikuje już piwo w danym stylu? Bo przykład Vanpurza jest znacznie łatwiejszy w osądzie ze względu na ewidentną niezgodność.

          Chciałbym też przypomnieć, że BJCP nie zauważa w ogóle jasnego weizenbocka. Koźlak pszeniczny ma być ciemno bursztynowy lub rubinowo-brunatny i koniec. I co ma zrobić browar Felsen który ileś tam lat warzy jasnego weizenbocka?

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
            I co ma zrobić browar Felsen który ileś tam lat warzy jasnego weizenbocka?
            Ma płakać, że nigdy nie zdobędzie medalu na konkursie
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
              Ma płakać, że nigdy nie zdobędzie medalu na konkursie
              Jak większość Niemieckich browarów na to w d...
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                Z ciekawości poszukałem zdjęcia etykiety Rowing Jacka i stoi tam IPA. Więc chłopaki mają już zupełnie przechlapane.

                Ale zgadzam się co do potrzeby precyzyjnego nazewnictwa. Tyle że nie każdy browar określa styl swoich piw. Co z takimi zrobić? Odmówić prawa do oceny w artomacie, bo nie da się określić ich stylu według zamierzeń?
                Last edited by żąleną; 2013-01-09, 14:46.

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi

                  Ale zgadzam się co do potrzeby precyzyjnego nazewnictwa. Tyle że nie każdy browar określa styl swoich piw. Co z takimi zrobić?
                  Bojkot panie, bojkot
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z ciekawości poszukałem zdjęcia etykiety Rowing Jacka i stoi tam IPA. Więc chłopaki mają już zupełnie przechlapane.

                    ...
                    No to mamy piwny odpowiednik schabu po żydowsku albo szynki z kurczęcia?

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      Bardzo cenione i ogólnie "z bardzo dobrą prasą" AIPA z Flying Doga - SnakeDog IPA ma 15 Blg, odfermentowane jest do 7,1% alkoholu i ma 60 IBU. RJ ma 80 IBU, bodajże 16,5 Blg i odfermentowane jest znacznie płycej, bo ma odrobinę powyżej 6% alk. Ma zasyp odpoiwedni dla stylu, ma zapach odpowiedni dla stylu i moim zdaniem ma smak odpowiedni dla stylu. Jeśli ktoś uwarzy jasnego portera to raz że wygląd bęzie dyskwalifikujący a dwa smak będzie też zupełnie niedograny.

                      Będę się upierał, że smak jest priorytetowy, a gdyby AleBrowar nie podał IBU na etykiecie to tej dyskusji by pewnie nie było.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Krzysiu ma rację. Jeżeli idę do sklepu i kupuję krakowską to chcę mieć krakowską a nie podwawelską, jak chcę IPA to ma być IPA a nie nie wiadomo co.
                        Piecia czy byłbyś szczęśliwy gdybyś kupując portera dostał jasne ? (specjalnie przejaskrawiona karykatura ale za nazwą musi się kryć styl który odpowiada nazwie.

                        No, ale przeciez style piwa sa bardzo plynne. Klasyfikacja BJCP, jest opisem by moc w bardziej objektywny sposob ocenic piwa na konkursie piw domowych!

                        Moim zdaniem interpretacja stylu w browarach komercyjnych nalezy do piwowara.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • iron
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.08
                          • 6717

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                          Degustibus non est disputantum.Ktos moglby okreslic Portera baltyckiego jako zbyt slodowego i mocnego. Moim zdaniem to wszystko zalezy do jakich smakow jestesmy przyzywczajeni.
                          FCJŁ - chyba Ci chodziło o De gustibus non est disputandum

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          A czy kupując Pilsa dostaje pilsa? Problem jest głębszy.
                          Niestety tak - nawet tak szumnie wprowadzony na rynek efekt kolaboracji Masona z Manufakturą Pilsem nie był...

                          No to teraz zacznie sie znowu
                          Last edited by iron; 2013-01-09, 17:54.
                          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                          Rock, Honor, Ojczyzna

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chcesz powiedzieć, że na 1,2 litra słodu używano 9 kilo chmielu?
                            Nie, bo to inna kwarta. Mieściło się w niej ok. 320 funtów słodu, czyli 145 kg. Uzyskano z tego słodu trzy beczki (barrel), czyli 491 litrów. Przeliczając to na domowe 20 litrów wychodzi mi 5,9 kg słodu i 332 gramy chmielu na rynek angielski, a 425 gram na eksport. Plus 111 gram do chmielenia na zimno. Nie jest to odosobniony przypadek.
                            Mocne ale z 1869 roku - 18.89 lbs/qtr (funtów chmielu na kwartę słodu) dla piwa o 1.106. Mało? 26.6 lbs/qtr dla IPA z 1839 roku (OG 1.057)!

                            Jak to mówią? Że mocno chmielone piwa to amerykański wynalazek piwnej rewolucji? Taaaaa
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              A piszą tam, ile ten chmiel miał alfakwasów? I o tej innej kwarcie też chętnie bym się coś więcej dowiedział.
                              Last edited by Krzysiu; 2013-01-09, 19:37.

                              Comment

                              • Cez
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 1789

                                Temat kandyduje znakomicie do niegodnego uwagi.
                                Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X