No fakt browar mogl nazwac to piwo Extra IPA lub Imperial Pale Ale ale przeciez takich styl ow nie ma
Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
A czy kupując Pilsa dostaje pilsa? Problem jest głębszy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
nikt nikomu nie zabrania aby kupic jakieś inne AIPA....
czy z aipa w polsce jest tylko sęp, RJ ? jest kilka/naście piw zza granicy... jak się komuś nie podoba to wybiera inne....
jak dla mnie to brakuje takich piw z IBU 100+, nie może być wszystko "książkowe" do bólu
Comment
-
-
Pytanie tylko czy odejście od wytycznej o 10 IBU dyskwalifikuje już piwo w danym stylu? Bo przykład Vanpurza jest znacznie łatwiejszy w osądzie ze względu na ewidentną niezgodność.
Chciałbym też przypomnieć, że BJCP nie zauważa w ogóle jasnego weizenbocka. Koźlak pszeniczny ma być ciemno bursztynowy lub rubinowo-brunatny i koniec. I co ma zrobić browar Felsen który ileś tam lat warzy jasnego weizenbocka?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziI co ma zrobić browar Felsen który ileś tam lat warzy jasnego weizenbocka?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziMa płakać, że nigdy nie zdobędzie medalu na konkursie
Comment
-
-
Z ciekawości poszukałem zdjęcia etykiety Rowing Jacka i stoi tam IPA. Więc chłopaki mają już zupełnie przechlapane.
Ale zgadzam się co do potrzeby precyzyjnego nazewnictwa. Tyle że nie każdy browar określa styl swoich piw. Co z takimi zrobić? Odmówić prawa do oceny w artomacie, bo nie da się określić ich stylu według zamierzeń?Last edited by żąleną; 2013-01-09, 14:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
Ale zgadzam się co do potrzeby precyzyjnego nazewnictwa. Tyle że nie każdy browar określa styl swoich piw. Co z takimi zrobić?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziZ ciekawości poszukałem zdjęcia etykiety Rowing Jacka i stoi tam IPA. Więc chłopaki mają już zupełnie przechlapane.
...
Comment
-
-
Bardzo cenione i ogólnie "z bardzo dobrą prasą" AIPA z Flying Doga - SnakeDog IPA ma 15 Blg, odfermentowane jest do 7,1% alkoholu i ma 60 IBU. RJ ma 80 IBU, bodajże 16,5 Blg i odfermentowane jest znacznie płycej, bo ma odrobinę powyżej 6% alk. Ma zasyp odpoiwedni dla stylu, ma zapach odpowiedni dla stylu i moim zdaniem ma smak odpowiedni dla stylu. Jeśli ktoś uwarzy jasnego portera to raz że wygląd bęzie dyskwalifikujący a dwa smak będzie też zupełnie niedograny.
Będę się upierał, że smak jest priorytetowy, a gdyby AleBrowar nie podał IBU na etykiecie to tej dyskusji by pewnie nie było.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziKrzysiu ma rację. Jeżeli idę do sklepu i kupuję krakowską to chcę mieć krakowską a nie podwawelską, jak chcę IPA to ma być IPA a nie nie wiadomo co.
Piecia czy byłbyś szczęśliwy gdybyś kupując portera dostał jasne ? (specjalnie przejaskrawiona karykatura ale za nazwą musi się kryć styl który odpowiada nazwie.
No, ale przeciez style piwa sa bardzo plynne. Klasyfikacja BJCP, jest opisem by moc w bardziej objektywny sposob ocenic piwa na konkursie piw domowych!
Moim zdaniem interpretacja stylu w browarach komercyjnych nalezy do piwowara."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziDegustibus non est disputantum.Ktos moglby okreslic Portera baltyckiego jako zbyt slodowego i mocnego. Moim zdaniem to wszystko zalezy do jakich smakow jestesmy przyzywczajeni.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziA czy kupując Pilsa dostaje pilsa? Problem jest głębszy.
No to teraz zacznie sie znowuLast edited by iron; 2013-01-09, 17:54.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziChcesz powiedzieć, że na 1,2 litra słodu używano 9 kilo chmielu?
Mocne ale z 1869 roku - 18.89 lbs/qtr (funtów chmielu na kwartę słodu) dla piwa o 1.106. Mało? 26.6 lbs/qtr dla IPA z 1839 roku (OG 1.057)!
Jak to mówią? Że mocno chmielone piwa to amerykański wynalazek piwnej rewolucji? TaaaaaJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
Comment