Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
Wyświetlenie odpowiedzi
Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziA piszą tam, ile ten chmiel miał alfakwasów?
I o tej innej kwarcie też chętnie bym się coś więcej dowiedział.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Nooo, kochanieńki - jestem święcie (a może diabelsko wręcz odwrotnie) przekonana, że w tamtych czasach chmiel miał o wiele mniej alfakwasów. Nie mam na to poparcia naukowego, ale pobieżna nawet obserwacja właśnie starych receptur, jak i rozwój technologii i tendencji w piwowarstwie od tamtej pory właśnie na to wskazuje. Wtedy nie było takiego parcia na wyciągnięcie jak najwięcej alfa z kg.
P.S. ten temat już jest o wszystkimLast edited by Marusia; 2013-01-09, 22:01.
Comment
-
-
Jak o wszystkim to o wszystkim: marzy mi się taki mod co wszystko co nie na temat wywala np. na Marsa i taki Admin co szczodrze bananami sypie, takimi tygodniowymi, miesięcznymi abo i bardziej dojrzałymi
Dupa a nie forum z tego zaczyna być (i powinienem szybciutkiego bananka za takiego posta dostać ale co mi tam...)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziPiecia czy byłbyś szczęśliwy gdybyś kupując portera dostał jasne ? (specjalnie przejaskrawiona karykatura ale za nazwą musi się kryć styl który odpowiada nazwie.
Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
__________________________
piję bo lubię!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziUważam, że nadmiernym chmieleniem wychodzą poza styl. Piwo, jakie by nie było, nie powinno mordować kubków smakowych. Ale nie mam takiej wiedzy, żeby się o to kłócić.
Termin PIPA ukułem na podstawie takiej właśnie, że poprzez nadmierne chmielenie piwa te wychodzą poza styl. Nie sądzę, żeby stosowane odmiany chmielu miały w tym jakieś znaczenie. Nie słyszałem, żeby jakikolwiek browar warzył style polpils, pale czy pstout.
Haters gonna hate...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziTo chyba nie te czasy . Piszą, że najlepszy chmiel to Farnhams, Golding's i East Kent. Czyli zapewne przodek obecnego East Kent Goldings. Z tym, że nie wiadomo z którego roku był ów chmiel...
Czepiam się tu tych jednostek miar, bo akurat w tym jest najłatwiej o pomyłkę. Przykład: miara objętości towarów sypkich - korzec (po niemiecku Scheffel). O korcu każdy słyszał. Jak w korcu maku na przykład. A ile on miał, ten korzec? Pod koniec XVIII w. berliński 55 litrów, wrocławski 74 litry, a świdnicki 102 litry. I mam teraz sprawozdania z zakupu zboża do piwa w twierdzach śląskich, w których jest podana ilość w szeflach, bez określenia w jakich. Jak policzę korce berlińskie, to wyjdzie mi - załóżmy - ża warzono piwo dla żołnierzy o stężeniu 5 Blg. Ale jak policzę wrocławskie, to piwo będzie miało 7,5 Blg, a świdnickie - 10 Blg. Jest różnica? Jest. Dodam jeszcze, że korzec warszawski przedrozbiorowy miał 120 litrów, a galicyjski 123 litry.
Jeszcze lepiej jest z większymi jednostkami. Malder (miara sotoswana między innymi do słodu) świdnicki miał 1233 l., wrocławski 898 l. A trewirski? 231 litrów dla żyta, 237 litrów dla jęczmienia i 330 litrów dla owsa.
W Anglii było podobnie, choć tam ujednolicanie miar zachodziłó wcześniej, niż na kontynencie. Wolałbym jednak dokładnie wiedzieć, co to były za miary. Z tego bloga to nie wynika.Last edited by Krzysiu; 2013-01-09, 23:12.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi... Znajomy spędził sporą część życia w USA, tam się rozsmakował w ichniejszych IPA...Last edited by Krzysiu; 2013-01-09, 23:15.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTak, Amerykanie słyną z dobrego smaku. Taki McDonalds to najpopularniejsza jadłodajnia na świecie
Co prawda tylko co dziesiaty Amerykanin pije inne piwa niz masowka, ale to jest i tak ponad 30 milionow ludzi.
Ciekawi mnie ilu piw z USA probowales w zyciu, ze tak lekcewazysz ten rynek.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie, sugeruję, że rekomendacja przez "pochodzenie" amerykańskie jest mało poważna."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie, sugeruję, że rekomendacja przez "pochodzenie" amerykańskie jest mało poważna.
Comment
-
-
14B. American IPA Aroma: A prominent to intense hop aroma with a citrusy, floral, perfume-like, resinous, piney, and/or fruity character derived from American hops. Many versions are dry hopped and can have an additional grassy aroma, although this is not required. Some clean malty sweetness may ...
Tak sobie to czytam, i zastanawiam się, co wspólnego ma Rowing Jack ze smakiem chmielowym od średniego do wysokiego, który powinien odzwierciedlać charakter chmieli amerykańskich cytrusowy, kwiatowy, żywiczny, sosnowy i owocowy. Ja w nim wyczułem jedynie zmieloną, surową trawę i jakąś zabójczą dla kubków smakowych gorycz. Dobrze zauważyłem że AIPA powinno mieć do 70 IBU?
Comment
-
Comment