Figuruje w spisie kontraktowców jako warzący w Zawierciu (Browar Jana).
Nowe browary kontraktowe
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPewnie nie nowy, ale komiczna nazwa Browar Browarny Craft Beer
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPewnie nie nowy, ale komiczna nazwa Browar Browarny Craft Beer
-
👍 1
Comment
-
-
No dobra. Biorę się za te kontrakty. Czas na aktualizację (mapy). Chwilowo proszę o niedopisywanie niczego do pliku. Za kilka dni będzie nowa wersja.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
👍 1
Comment
-
-
Zajęło mi to więcej czasu niż sądziłem, ale jest - nowa wersja spisu kontraktów. Oprócz całkowicie nowego opracowania doszedł jeden arkusz, w którym ujęte są wszystkie tego typu inicjatywy - prawdziwe kontrakty, marki własne browarów, klony piw dla restauracji i pubów, zamknięte, browary które przeszły na własne gary. Z tymi klonami dla restauracji to nie mam wiedzy, czy w spisie sa tylko takie miejsca, które udają browar, czy także miejsca, które zamawiają piwo i przyznają się do miejsca pochodzenia. Jeśli to drugie, to dopisywanie kolejnych nie ma sensu, bo takich punktów może być za chwilę tysiące. Zapraszam do korzystania i dalszych prac zgodnie z narzuconym "duchem" Wszystkie arkusze mają zablokowany górny wiersz oraz włączone filtrowanie. Proszę tego ne zmieniać. Wszystkie arkusze mają identyczny układ kolumn - ma to ułatwić ew. przenoszenie wierszy między arkuszami. Stąd kolumna z datą zamknięcia w browarach działających, Jak zauważycie rodzaje inicjatyw mają swoje kolory oraz stosowne oznaczenie: k (zielony) - "prawdziwy" kontrakt, m (niebieski) - marka własne i jak to nazywam "klony", czyli ktoś zamówił sobie piwo z własną etykietą i udaje browar, x - browary zamknięte, x > w - firma przestała kontraktować, bo wybudowała własny zakład.
Byłbym za tym, by usunąć wszystkie arkusze i zostawić tylko ten jeden, nowo wprowadzony CAŁOŚĆ.
Co Wy na to?
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Wydaje się, że na dzień dzisiejszy być może mamy 109 "prawdziwych" kontraktów. Do tego dochodzi 113 marek własnych. W całej historii doliczyliśmy się 168 zamknięć wszelakich projektów nie licząc 16 browarów, które przeszły na własne gary. W tych 16 liczony jest Bazyliszek, który na początku był kontraktem, następnie przejął zakład po Artezanie w Natolinie, potem jeszcze kontraktował butelki, by paść całkiem jakiś czas temu (ale już nie jako kontrakt). Jest też tu Haust, który jakiś czas po zamknięciu restauracji odrodził się jako kontraktowy, by następnie ponownie otworzyć lokal w tym samym miejscu.Last edited by Pendragon; 2022-03-09, 11:49.
Comment
-
-
Z podziałem na województwa (od najstarszego) te 109 kontraktów wygląda następująco:
DOLNOŚLĄSKIE:- Solipiwko
- Rebelia
- Wielka Wyspa
- Mintaka
- Pivovsky
- Gwarek
- Brewery Hills
- Kraft Daily
- Browarny
- Majstersztyk
- Panda
- Wolf & Oak Distillery
- High Octane
- Lobster
- Wieczny Student
KUJAWSKO-POMORSKIE:- Olimp
- Deer Bear
- Rzeka Piwa
- Browar Toruń Regionalny
- Mentzen
LUBELSKIE:- Dziki Wschód
- Koneser
- Piwne Podziemie
- Dwa Miasta
LUBUSKIE:- Birbant
- Browar Odrzański
ŁÓDZKIE:- Piwoteka
- Szpunt
- Browar Z Centralnej Polski
- Skrzat
- Szternel
- Kolejowe
MAŁOPOLSKIE:- Trzech Kumpli
- Brokreacja
- PiwoWarownia
- Piwojad
- Huta Piwa
- Anarchia
- Kraft Lab
- Nowotarska Manufaktura Piwna
- Imperium Chmielu
- Browar Benedyktynów Tynieckich
- Crazy Plant
- Projekt Bunkier
- Hopkultura
- Zaczyn
MAZOWIECKIE:- Spirifer
- Raduga
- Wilk
- Ignis
- Karuzela
- Monsters
- Hopito
- The Garage Monks
- Funky Fluid
- Infinitum Brewing
- BeerCraft > Piwo z Sercem
- Mermaid Brewing
- Monkey Browar
- Spencer
- Browar Gostynin
- Kwartet
- Magic Road
- Sarabanda
- Browar Wołomin
- Miastolas
PODKARPACKIE:- Piwo Stalove
- Browincja
- Browar Solina
- Browar Pogórza
- Hoplala
POMORSKIE:- Pomorski Browar Tradycyjny
- Hopkins
- Brodacz
- Rockmill
- Wolny Browar Tczewski
- Bautilus
- Hop Cone
- Piaskownica
ŚLĄSKIE:- Wrężel
- Hajer
- Brewera
- Piwo z Żuka
- Welders
- Browar Pilica
- Browar na Krośnie
- Tankbusters
- Wawrzyniec
- Wilkowyje
- Browar Sandomierz
- Dwóch Braci
- Nook
- Browar Ponidzie
WARMIŃSKO-MAZURSKIE:- Absztyfikant
- Last Bell
WIELKOPOLSKIE:- SzałPiw
- Kingpin
- Golem
- Harpagan
- Browar Za Miastem
- Browar Karczewski
- Minister
- Moczybroda
- Beverage Brewing
- Nowy Browar Poznań
- Madame Barrel
ZACHODNIOPOMORSKIE:- Maltgarden
- Gryfus
- Bespoke
Z tej listy Browar Za Miastem, Last Bell i Piwoteka za chwilę mniejszą lub większą bedą mieć piwo z własnego browaru.
Być może ktoś jeszcze.
Czekam na uwagi i zgłoszenia ew błędów i braków. Być może niektóre z tej listy powinny być przeniesione do "klonów" i odwrotnie. Piszcie jeśli macie taką wiedzę.
-
👍 1
Comment
-
Nie wiem, czy dobrym pomysłem jest alfabetyczne sortowanie listy według siedziby kontraktu. Może byłoby czytelniej i wygodniej po prostu alfabetycznie według nazwy?
Comment
-
-
Ależ każdy korzystający może sobie posortować wg potrzeby. Ważne by nikt nie usunął samego narzędzia, czyli tych strzałeczek w pierwszym wersie każdej kolumny.
Comment
-
-
Obawiam się tylko, że jak każdy korzystający zacznie mieszać w tym arkuszu według swoich potrzeb to w bardzo krótkim czasie wszystko legnie w gruzach. Sam kilkakrotnie doprowadzałem arkusz do porządku po takich osobach, bo wszystko było pomieszane.
Comment
-
-
Jeśli ten "każdy" użyje strzałek, to nic się nie stanie. A jeśli nie, to po staremu - nic na to nie poradzimy. Chyba, że ograniczymy liczbę edytorów, dodając uprawnienia tylko na konkretne adresy mailowe. Na szczęście w arkuszu jest historia zmian i w razie czego jednym kliknięciem można przywrócić stan do
porządku.Last edited by Pendragon; 2022-03-11, 08:03.
-
👍 1
Comment
-
Comment